Jónsi neemt je mee naar een sprookjeswereld Jónsi neemt je mee naar een sprookjeswereld

Alleen binnensluipend zonlicht verstoort geweldig optreden

, door Jacco Hupkens, foto's Nick Helderman

Jónsi neemt je mee naar een sprookjeswereld

Alleen binnensluipend zonlicht verstoort geweldig optreden

door Jacco Hupkens, foto's Nick Helderman ,

Halverwege het optreden zie je ineens iets dat je niet zou verwachten: de classic-rock-pose. De zanger van Sigur Rós als rockheld, wie had dat gedacht.

Alleen binnensluipend zonlicht verstoort geweldig optreden

Halverwege het optreden zie je ineens iets dat je niet zou verwachten: de classic-rock-pose. Drummer Samuli Kosminen maant, zijn drumsticks boven zijn hoofd tegen elkaar tikkend, het publiek aansporend tot meeklappen. Dat werkt met alle liefde mee. De zanger van Sigur Rós als rockheld, wie had dat gedacht.

CONCERT
Jónsi, Lowlands Grolsch, vrijdag 20 augustus 2010

MUZIEK
Nadat zijn band in 2008 al een lichtvoetiger kant op ging met het album Með suð í eyrum við spilum endalaust, zet de IJslandse voorman Jónsi die lijn door met zijn tweede soloplaat Go. Vrolijke fluitjes, dromerige strijkers, teksten als 'you're spiritful'. Kortom: indiepop uit een sprookjeswereld.

PLUS
Jónsi zou een wedstrijdje Knap Zingen winnen van andere geweldenaars als Jeff Buckley of Thom Yorke: de toch niet al te simpele zanglijnen van zijn album reproduceert hij moeiteloos. Hij schakelt met gemak van een hoge naar ijzig hoge (aan laag doet hij niet) zangstem. Soms is dat een intieme klaagzang, alleen met begeleiding van een piano, soms uptempo met ratelende en tegendraadse percussie en een orkestje van bas, xylofoon en synthesizers achter zich. 'Animal Arithmetic' lijkt bijvoorbeeld op een half gerapt kinderliedje en klinkt warempel hitgevoelig.

Voor de variatie zorgen verder een uitstapje naar het midden van het podium voor een sessie xylofoonspelen met de hele groep, en Jónsi die op een gegeven moment zijn eigen stem met een effectpedaaltje door de mangel haalt. Je moet van de vaak wat vervreemdende composities houden (typisch IJslandse snit, denk Björk en Sigur Rós), maar het is erg goed uitgevoerd.

MIN
Het tijdstip is ietwat ongelukkig gekozen: van buiten de tent dringt fel zonlicht door, waardoor het samenspel van lichteffecten, achtergrondprojecties (sneeuw en geabstraheerd galopperend wild in zwart-wit) en de feeërieke muziek minder effectief is dan het zou kunnen zijn. In deze muziek moet je jezelf onderdompelen, dat lukt nu niet helemaal.

CONCLUSIE
De hele show lang besteedt Jónsi geen enkele aandacht aan zijn publiek, maar na afloop komt hij met de hele band terug het podium op om op een rijtje een buiging te maken, als in een theater. Het past bij zijn show: hij geeft niet zomaar een optreden, hij geeft een Voorstelling. En wat voor een.

CIJFER:
8,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12