Hospital Bombers rondt tweede cd af

Opvolger Footnotes moet vóór december gereed zijn

Ingmar Griffioen ,

Hospital Bombers zit volgens Marc van der Holst al drie jaar in de studio, maar is nu echt het tweede album aan het afronden. Ook is er een nieuwe bassist gevonden. "We zitten nu in het stadium van een driedubbelaar", grapt de drummer en componist. "Nee, we moeten nog honderd sporen percussie en dan zijn we klaar." De langspeler moet vóór december af zijn en bij Excelsior verschijnen.

Opvolger Footnotes moet vóór december gereed zijn

Hospital Bombers zit volgens drummer en liedjesschrijver Marc van der Holst al drie jaar in de studio, maar is nu echt het tweede album aan het afronden. Ook is er een nieuwe bassist gevonden. "We zitten nu in het stadium van een driedubbelaar", grapt hij. "Nee, we moeten nog honderd sporen percussie en dan zijn we klaar." De langspeler moet voor december af zijn en bij Excelsior verschijnen.

Debuutalbum Footnotes verscheen begin 2008 bij Excelsior en kende ook al wat vertraging. Dat kwam door twijfel, onzekerheid en perfectionisme. Ditmaal zijn er andere redenen, maar interne conflicten horen daar niet bij volgens de drummer. "Nee, die waren er al vanaf dag één. Maar we mochten de hele tijd van die mensen die subsidie verstrekken naar Amerika. Hartstikke leuk, maar daar kan je geen plaat opnemen. Toen hebben we de hele eerste plaat uitgemolken tot er niks meer in zat. En liedjes schrijven is heel moeilijk. Heb jij er wel eens een geschreven? Ik moest er zestien doen."

Vorig jaar hield bovendien bassist Remco Mooijekind het voor gezien. "Dat was wel vervelend ja. Maar we hebben nu Jan Pieter van Weel op bas." Gevraagd naar de achtergrond van de nieuwe man, somt Van der Holst carrière-perspectieven als boswachter of imker op. "Verder weten we niet zoveel over hem, behalve dat minimal music als John Cale een beetje zijn ding is."

De december-doelstelling is belangrijk voor de deels Amsterdamse band. Van der Holst: "Het moet z.s.m. af. In ieder geval voor december en iedereen kerstkadootjes koopt, want het is een echte kerstplaat, een conceptplaat waarbij elk nummer gaat over het verbranden van kerstpalmen." Om dan serieuzer te vervolgen: "Ik denk dat het een nummer of negen wordt en een hele lange percussiejam. Dan komen we wel op zo'n veertig minuten en toch een volwaardig album. Of nee: een meer dan volwaardig album is de bedoeling. Maar he; we zijn niet bepaald The Beatles."

Het tweede album wordt waarschijnlijk niet weer door Frans Hagenaars gemixt. "Hij heeft het nogal druk. Ik geloof dat als we iemand kunnen vinden die tijd heeft, dat we zelfs naar Amerika mogen om hem te laten mixen." Veel plannen heeft Hospital Bombers verder nog niet. "De cd-presentatie gaan we sowieso overslaan, dat is altijd zo'n ongemakkelijke bedoening. Dus we proberen de plaat geruisloos in de schappen te sluizen." Wel laat de groep zaterdag 21 augustus al wat nieuwe nummers horen als ze met Jeremy Jay in De Nieuwe Anita in Amsterdam staan.

In september stond Hospital Bombers op 5 Jaar Subbacultcha! in de Melkweg en 3VOOR12 nam de show op: