Het Lowlandsgevoel van Noisia: “Als artiest half tussen het publiek”

Nederlandse artiesten over hun aanstaande optreden in de polder

Sander Kerkhof ,

De drie grenzeloze Groningse drum and bass ambassadeurs zijn al een paar jaar meer in het buitenland te vinden dan in thuisbasis 050. Thijs de Vlieger, eenderde deel van de groep, is net terug van een korte tournee door Noord-Amerika. Echt tijd om over Lowlands na te denken heeft hij nog niet gehad.

Nederlandse artiesten over hun aanstaande optreden in de polder

De drie grenzeloze Groningse drum and bass ambassadeurs zijn al een paar jaar meer in het buitenland te vinden dan in thuisbasis 050. Thijs de Vlieger, eenderde deel van de groep, is net terug van een korte tournee door Noord-Amerika. Echt tijd om over Lowlands na te denken heeft hij nog niet gehad “Ik draaide op een heel cool festival in Canada, op een ranch tussen de koeien.”

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
“Volgens mij was 2005 de eerste keer, toen als bezoeker. Wat ik toen allemaal gedaan heb weet ik eigenlijk niet meer. Ik was met Martijn (van Sonderen, ook van Noisia, red.) en heb heel veel gezopen. Wat me nog wel bij staat is het optreden van Motorpsycho. We zijn eigenlijk geen grote rockfans en die band kenden we helemaal niet, maar dat was te gek.”

De hoeveelste Lowlands als artiest?
“Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik meen dat we er vorig jaar ook hebben gestaan, maar toen was ik er niet bij.”(Noisia stond al drie keer op Lowlands, in 2006, 2007 en, inderdaad 2009, red.)

Het ultieme slecht gaan moment / goed gaan moment?
“Ik heb eigenlijk geen slecht moment gehad op Lowlands, een beetje saai misschien. Het enige was dat mijn vriendin een keer niet mee mocht backstage. Na een hele lange discussie is dat toch gelukt. Als artiest begrijp je dat het backstage een beetje rustig moet blijven, maar daar heb je op dat moment niet echt een boodschap aan.” Het beste moment was het Noisia optreden in de BRAVO in 2006. “In het jaar dat Pendulum daar ook stond. Om te spelen voor zoveel mensen, voor zo’n cool publiek, dat was echt te gek. Ik was toen het hele weekend op Lowlands met vrienden. Ik voelde me daardoor meer verbonden met het publiek dan bij de meeste andere optredens. Iedereen is dan meestal al helemaal lam als jij nuchter uit het hotel op het festival aan komt. Dat jaar had ik een andere identiteit, ik stond als artiest half tussen het publiek. Als het goed is blijf ik dit jaar na ons optreden ook het hele weekend hangen. M’n tent gaat in ieder geval mee in de bus.”

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, gaan jullie iets speciaals doen?
“We moeten geloof ik heel laat spelen, op vrijdagnacht van 4 tot 5. We gaan rammen, dat wordt weinig subtiel. Iedereen heeft nog een beetje energie, dat moeten we er uit zien te beuken. Dit jaar spelen we veel met de mc’s van Foreign Beggars. Als die kunnen dat weekend dan nemen we ze zeker mee. We gaan met een busje met zes of negen mensen op donderdag eerst naar Pukkelpop en dan op de terugweg naar Lowlands.”

Met wie zou je ooit nog een 2-seconden tent op willen zetten?
“Ik denk met Thom Yorke. Omdat hij mooie liedjes maakt. Hij komt ook wel over als iemand waar je een gesprek mee zou kunnen hebben.”

Stel je wordt gevraagd voor een dj-set in de Groove Tube, welke plaat zou je zeker draaien?
“Ik zou dan vinyl meenemen en zeker iets van Chic draaien. Ik ben groot fan. Het wordt waarschijnlijk Le Freak. Of Can’t Stop Me Now van Queen. Ook mooi om om vijf uur ‘s nachts te draaien voor een festivalpubliek.”