Gonjasufi kunnen we kort over zijn

Dit was ‘m niet, volgende keer beter

door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman ,

Gonjasufi is rapper, dj, zanger en yogaleraar. Hij heeft ook nog eens een geweldig album gemaakt met onder meer dubstephelden Gaslamp Killer en Flying Lotus. Live klopt er alleen nog geen zak van.

Dit was ‘m niet, volgende keer beter

Gonjasufi is rapper, dj, zanger en yogaleraar. Hij heeft ook nog eens een geweldig album gemaakt met onder meer dubstephelden Gaslamp Killer en Flying Lotus. Live klopt er alleen nog geen zak van.

CONCERT
Gonjasufi, Lowlands X-Ray, zondag 22 augustus 2010

MUZIEK
Sumach Ecks aka Gonjasufi is rapper, dj, zanger en yogaleraar. Hij heeft onlangs een bizarre en moderne plaat gemaakt met medewerking van Gaslamp Killer en Flying Lotus. A Sufi and a Killer gaat van oriëntaalse samples via hiphop en rock naar een waar luisterliedje. Live neemt hij dj Psychopop mee.

PLUS
Deze zondige sufi is een bijzondere verschijning. Alleen al door zijn aanwezigheid weet hij mensen mee te krijgen in zijn bizarre universum. Hij heeft twee totaal verschillende stemmen: wanneer hij praat of rapt klinkt hij als rapper DMX en wanneer hij zingt als een kruising tussen een lieve doch schorre kraai en Tom Waits.

MIN
Het optreden begint een kwartier later vanwege technische problemen. Wat voor problemen dit zijn, is onduidelijk, maar feit is dat het geluid een ramp is. Alsof de hele show via de monitors beluisterd moet worden. Sufi brult er onverstaanbaar maar veel te hard overheen waarna de dj na anderhalve minuut een nummer weer wegdraait. Tijdens instrumentale momentjes hitst sufi het publiek op en gooit hij shirts in het publiek. Het slaat nergens op en is sowieso een no go. Bij vlagen improviseert de vocalist wat, maar dit doet een andere mc, zonder kennis van de muziek, beter.

CONCLUSIE
Het album van Gonjasufi lijkt soms een allegaartje en bevat veel herrie. Maar deze herrie en diverse genres vormen thematisch en qua productie wel één lijn. Tijdens 'Sheep', 'She’s Gone' en 'Suzie Q' horen we even weer hoe goed die plaat eigenlijk is. Maar dan wordt het nummer weggedraaid of klinkt sufi weer veel te hard in de mix. Nu doet het optreden aan als Wu-Tang-rapper Ol’ Dirty Bastard op een slechte dag, meerappend met vormloze noise. De puzzelstukjes liggen er, maar op dit moment is er nog geen plaatje in te herkennen.

CIJFER:
4,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite