Gasten halen de vaart uit The Q4 Gasten halen de vaart uit The Q4

Eigen muziek van producersclub raakt ondergesneeuwd

, door Jacco Hupkens, foto's Tim van Veen

Gasten halen de vaart uit The Q4

Eigen muziek van producersclub raakt ondergesneeuwd

door Jacco Hupkens, foto's Tim van Veen ,

Ruim een half jaar geleden verscheen het debuutalbum van Nederlandse producersclub The Q4 vrij geruisloos bij het Duitse label Project Mooncircle. Na een succesvol optreden bij De Wereld Draait Door pikte hiphoplabel Top Notch de band op en begon de promotrein te rollen. De groep moest ineens een festivalwaardige live-act in elkaar zetten.

Eigen muziek van producersclub raakt ondergesneeuwd

Ruim een half jaar geleden verscheen het debuutalbum van Nederlandse producersclub The Q4 vrij geruisloos bij het Duitse label Project Mooncircle. Het was maar mondjesmaat in Nederland te koop. Na een succesvol optreden bij De Wereld Draait Door in maart pikte hiphoplabel Top Notch de band op en begon de promotrein te rollen. De groep moest ineens een festivalwaardige live-act in elkaar zetten.

CONCERT
The Q4, Lowlands Bravo, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Atmosferische instrumentale hiphop van de Nederlandse producers Sense, STW en Arts the Beatdoctor, die via internet jarenlang knutselden aan hun debuutplaat Sound Surroundings. Die bestaat uit talloze stukjes gesamplede zang, percussie en andere instrumenten.

PLUS
De band heeft flink uitgepakt qua instrumentarium: de drie hoofdleden staan links op het podium achter hun laptops en sequencers, rechts staat een dj voor de scratches en een orkestje met drie strijkers en een contrabas. Ook komt zo nu en dan een saxofonist de boel versieren. Gevariëerd is het dus wel, ook door uitstapjes naar drum&bass en exotische dance à la Zuco 103.

MIN
De nadruk ligt te veel op gastzangers en -rappers, en dat zorgt voor te veel pauze tussen de nummers. Voor 'Oscuros Angeles' komt de Spaanstalige zangeres Curra Suarez het podium op, als ze klaar is bedankt ze het publiek en de band, en gaat ze weer. Dan komt MC BLS op, die ook weer even zijn momentje intro moet pakken ('How you doing?'). Voor de muziek van The Q4, die het toch vooral moet hebben van de sfeer en de flow tussen de nummers, is dat funest. Net als er een beetje vaart inkomt, is er weer een halve minuut stilte. Dieptepunt in dat opzicht is de fake-opkomst van soulzanger Terryman: hij komt het podium op, maant het publiek hem toe te juichen, is ontevreden met het resultaat en vertrekt weer. Maar niemand kent die man ook! De band start maar even een ander nummer in.

CONCLUSIE
De drie producers hebben een mooi debuutalbum en -ep in de bagage, maar die muziek blijft een beetje ondergesneeuwd ten faveure van de gastvocalisten. Die balans mag een volgende keer wel wat anders liggen.

CIJFER:
6

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12