Darkstar kabbelt nergens heen

Lang wachten op een saaie vertoning

door Jacco Hupkens, foto's Tim van Veen ,

Vlak voor aanvang van het concert van Darkstar wordt de X-Ray tent afgesloten voor technisch onderhoud: een aantal bouten die de metalen overkapping bij elkaar moeten houden ontbreekt, dus een leger technici wordt aangevoerd om die snel weer aan te schroeven en ducttape er overheen te plakken. Een half uur te laat begint het concert.

Lang wachten op een saaie vertoning

Vlak voor aanvang van het concert van Darkstar wordt de X-Ray tent afgesloten voor technisch onderhoud: een aantal bouten die de metalen overkapping bij elkaar moeten houden ontbreekt, dus een leger technici wordt aangevoerd om die snel weer aan te schroeven en ducttape er overheen te plakken. Volgens de presentator komt het doordat de tent twee dagen lang heeft staan trillen, of er ooit echt gevaar ontstaan is wordt niet duidelijk. Een half uur te laat begint het concert.

CONCERT
Darkstar, Lowlands X-Ray, zondag 22 augustus 2010

MUZIEK
Zwoele dubstep van het Britse producersduo James Young en Aiden Whalley. De afgelopen jaren verschenen alleen een paar singles van de band, over twee maanden verschijnt hun debuutalbum op het avontuurlijke Londense electronicalabel Hyperdub. Live hebben ze een derde bandlid, dat niet wordt voorgesteld: een lijzige zanger met een stoïcijnse Richard Ashcroft-uitstraling.

PLUS
Die Richard Ashcroft-vergelijking is ook door te trekken naar 's mans stemgeluid, en die vergelijking pakt niet negatief uit. Heldere zang, en sfeervol. Ook de instrumentatie van de twee mannen achter de apparatuur is zuiver, goed hoorbaar.

MIN
De liedjes zijn gewoon niet goed. Allemaal down-tempo, rechttoe-rechtaan ritmes, met nergens heen kabbelende melodieën. Het lijkt alsof er live middelmatige triphop uit 1997 wordt ingestraald. Darkstar heeft één nummer dat je bij benadering als 'hit' zou kunnen bestempelen, de single 'Aidy's Girl Is a Computer' die vorig jaar bekendheid vergaarde als een van de sterkste nummers op de compilatie 5 Years Of Hyperdub. Dat nummer is dansbaar, spannend, sfeervol. Ze spelen het niet. Wat ze wél doen is een redelijk overbodige cover van Radioheads 'Videotape'.

CONCLUSIE
Aan het eind van de set is een groot deel van het publiek, dat toch lang heeft gewacht tot de show begon, al weer weggelopen. En terecht, want het is een heel saaie vertoning. Nog vóór het debuutalbum lijkt dit producerscollectief zichzelf op weg naar het bejaardentehuis te musiceren.

CIJFER:
5-

Meer Lowlands op de speciale festivalsite