Caro Emerald evenaart record Michael Jackson uit 1983

Debuut zangeres staat al zesentwintig weken op 1 in albumlijst

Ingmar Griffioen ,

Caro Emeralds debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor staat al 26 weken op 1 in de albumlijst, waarmee de zangeres het uit 1983 stammende record van Michael Jackson evenaart. Uiteraard heeft Emerald daar heel wat minder platen voor hoeven verkopen dan Thriller destijds, maar haar cd is inmiddels wel 167.000 maal verkocht.

Debuut zangeres staat al zesentwintig weken op 1 in albumlijst

Caro Emerald schrijft geschiedenis; debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor staat al 26 weken op 1 in de albumlijst, waarmee de zangeres het uit 1983 stammende record van Michael Jackson evenaart. Uiteraard heeft Emerald daar heel wat minder platen voor hoeven verkopen dan Thriller destijds, maar haar cd is inmiddels wel 167.000 maal verkocht en gaat wekelijks nog altijd enkele duizenden keren over de toonbank.

Na 2009, waarin doorbraaksingle Back It Up de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM was, mag 2010 helemaal het jaar van Caroline van der Leeuw genoemd worden. Als Caro Emerald grossiert ze in records en mijlpalen. Haar eerste album kwam in januari uit en was in juli al dubbel platina (100.000 stuks) in Nederland en nu dus driedubbel. In april brak ze na acht weken bovenaan al het record voor het langst op 1 staande debuutalbum van een artiest. Perez Hilton is ook fan en doorbraaksingle Back It Up is vandaag door SonyMusic in Spanje uitgebracht.

Caro heeft 'een kneiterdrukke dag' laat Laura Rippen van haar label Grandmono weten. "Ze zit nu in het vliegtuig, dan heeft ze een interview en dan moet ze meteen door naar een optreden. Misschien kan ze je tussendoor vanuit de auto even bellen." Eenmaal aan de telefoon blijkt de houdster van het gedeelde record uiterst vereerd en een tikje ongelovig. "Ja dat is toch niet normaal he! Ik wist wel een beetje dat het er aan zat te komen, maar ik vind het eigenlijk wel te gek voor woorden." De zangeres heeft geen idee of ze voor het record nog iets ontvangt. "Maar ik ga wel even een fles champagne opentrekken."

Van der Leeuw vindt het wel een beetje heiligschennis om aan Jacksons record te komen. "Michael Jackson, jezus dat is toch wel een legende. Het is geen wereldrecord, maar om hem te verslaan in Nederland voelt wel onwerkelijk. Ik ben er wel heel trots op, het is wel een echte mijlpaal."

"Maar goed, ik heb hem nog niet verslagen he", nuanceert de Amsterdamse, die wel verwacht in week 27 nog bovenaan te staan en het record te pakken. "Ik heb wel begrepen dat er niet zoveel kapers op de kust zijn en dat er in de zomer niet zoveel uitkomt." Rippen reageert beslister: "Jaaaaa het is zomer. Ik geloof dat Ilse DeLange straks weer met iets komt, maar ik denk dat we tegen die tijd tegen Michael Jackson wel 'beat it' kunnen zeggen."

Zeker weten doet Caro Emerald het allemaal niet. Ze is momenteel zo druk, zoveel onderweg, dat ze informatie maar mondjesmaat mee krijgt en verrast is dat Back It Up nu in Spanje uit is. "Het gaat allemaal heel snel, we jongleren met verschillende landen en labels. Het begint nu in heel Europa te lopen. Voor Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Portugal zitten we bij Sony, voor Duitsland en Oost-Europa bij Universal Duitsland, voor Scandinavië hadden we in oktober al een deal en voor Griekenland hebben we ook een losse deal. En in Engeland zitten we nu bij Dramatico, het label van Katie Melua."

Caro Emerald staat vanavond op Theaterfestival Boulevard en vervolgens op talloze zomerfestivals, 10 september op Appelpop in Tiel en 23 december in de HMH in Amsterdam, die naar verwachting gaat uitverkopen. "Dat is nog heel ver weg en heel spannend. Zeker als je net komt kijken zoals ik en voor het eerst op zo'n groot podium staat. Maar ik kan er nu wel vanuit gaan dat het vol komt."