Beach House in de voetsporen van Animal Collective en Grizzly Bear Beach House in de voetsporen van Animal Collective en Grizzly Bear

Nu op zoek naar balans

, door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman

Beach House in de voetsporen van Animal Collective en Grizzly Bear

Nu op zoek naar balans

door Erik Zwennes, foto's Nick Helderman ,

Beach House bracht dit jaar een van de mooiste albums van het jaar uit. Eerder liet de band al zien dat ze 'Teen Dream' met gemak vertalen naar het podium. Ook op Lowlands lukt dat, maar wel pas tijdens de tweede helft.

Nu op zoek naar balans

Beach House bracht dit jaar een van de mooiste albums van het jaar uit. Eerder liet de band al zien dat ze Teen Dream met gemak vertalen naar het podium. Ook op Lowlands lukt dat, maar wel pas tijdens de tweede helft.

CONCERT
Beach House, Lowlands India, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
In de vijfenhalf jaar dat Beach House bestaat heeft het duo al drie albums opgenomen. Teen Dream, album nummer drie, lijkt een doorbraak te forceren. Na Animal Collective en Grizzly Bear is het in 2010 aan deze band om door te breken naar een groter publiek. Beach House is een duo bestaande uit zangeres en organiste Victoria Legrand en gitarist Alex Scally uit Baltimore, een stad aan de Amerikaanse Oostkust. Live namen ze een half jaar geleden voor het eerst een drummer mee. Vandaag schuift een vierde bandlid aan. Deze toetsenist speelt ook af en toe bas en zingt de tweede stem.

PLUS
Het podium ziet er weer prachtig uit. Na een moeilijke start wordt single 'Norway' het omslagpunt. De band ontspant en komt in de set. Beach House heeft geen slechte liedjes. Zeker wanneer het zoals nu maar drie oudere nummers speelt. Teen Dream is gewoon zo enorm sterk. Victoria vergroot haar gebaren en weet tegenwoordig voorbij de eerste drie rijen te communiceren. Het oude nummer 'Heart of Chambers' komt op het juiste moment met een prachtige gitaarreverbsolo van Alex.

MIN
Beach House is aan een oneindige tour bezig en dat begint ze op te breken. Victoria klinkt aan het begin van het concert gehaast en zet een enkele keer op een verkeerde toonhoogte in. Het is tot setbreker 'Norway' allemaal wat routineus en kil. Het vierde bandlid mag vanaf nu weer thuis blijven. Hij vult alleen maar in waar leegte op zijn plek is. Bij 'Used To Be' wordt dat voor het eerst irritant. De nieuwe versie klinkt als een Spacecowboy remix.

CONCLUSIE
Dit optreden als afsluiter van de India komst misschien net iets te vroeg. Of te laat. De tour is namelijk al lang en de nieuwe status heeft nog geen juiste weerslag op het bandgeluid. Het is geen gemakzucht maar routine wat af en toe opvalt. Maar ook in iets mindere toestand is Beach House een van de spannendste en sterkste acts van het moment. Met 'Take Care' en '10 Mile Stereo' breien ze een daverend einde aan deze avond.

CIJFER:
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12