And So I Watch You From Afar beukt en pielt ook Lowlands plat And So I Watch You From Afar beukt en pielt ook Lowlands plat

Furieuze Noord-Ierse werkpaarden knallen iedereen wakker

, door Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas

And So I Watch You From Afar beukt en pielt ook Lowlands plat

Furieuze Noord-Ierse werkpaarden knallen iedereen wakker

door Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

'Let the music do the talking en bij deze band zitten de meeste woorden in de bandnaam.' De aankondiging is helemaal juist, maar of de gedachte om de hardste band van het festival zo vroeg (en na Tim Knol) te programmeren dat ook is? Met ASIWYFA zijn we wel op slag wakker.

Furieuze Noord-Ierse werkpaarden knallen iedereen wakker

'Let the music do the talking en bij deze band zitten de meeste woorden in de bandnaam.' De aankondiging is helemaal juist, maar het is zeer de vraag of de gedachte om de hardste band van het festival zo vroeg (en na Tim Knol) te programmeren dat ook is. Met ASIWYFA zijn we wel op slag wakker.

CONCERT
And So I Watch You From Afar, Lowlands India, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Bijna volledig instrumentale post-rock en -metal (de enige microfoon is die voor de regelmatige oerbrul) uit Belfast.

PLUS
Voor aanvang van de show loopt de gitarist naar de rand van het podium om de zaal te monsteren. De aanblik van de volle India lijkt hem te imponeren. Na een furieus eerste nummer en een uitgelaten publieksrespons springt hij op de monitor en ziet dat het goed is. Een half uur later trotseert hij al gitaarspelend het crowdsurfverbod. De liefde is wederzijds. ASIWYFA speelt optimaal met dynamiek. Een nerveus basloopje is het intro, waar twee gitaren overheen gieren met alles dat tussen beukende riffs en hectische, complexe math-stukken in zit. Ze gaan niet alleen plankgas, er is veel plek voor stapvoets werk met subtieler gitaargepiel. En uiteraard is de drummer loeistrak, zonder ben je in dit genre verloren. Met de nieuwe EP, en nummers als 'D is for Django the Bastard' laat het kwartet horen nog niet klaar te zijn en nog best wat harder te willen.

MIN
Je ontkomt er niet aan dat de boog niet altijd gespannen kan zijn en dat is in zo'n heftige set ook niet verstandig. Niettemin is een uur wat lang voor de sympathieke Noord-Ieren.

CONCLUSIE
Het is ongelofelijk, maar toch alweer de achtste keer dat de Noord-Ierse band dit jaar in Nederland speelt, onder meer EuroSonic en London Calling werden al omver geblazen, en dat is gezien de strakke shows goed te begrijpen. Raadselachtiger is waarom ASIWYFA wel en zovele gelijkgezinde bands zich niet bij de festivalprogrammeurs in de kijker weten te spelen. Wellicht eens wat beter rondkijken, bijvoorbeeld op festivals als Roadburn en Incubate, of daarvoor expertise inhuren? Want dat het een geheide festivalhit en fikse toevoeging is, zoveel staat nu wel onomstotelijk vast.

CIJFER:
8

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12