3VOOR12 Draait (wk 33): Lowlands Luisterpaal, Shangaan Electro, Best Coast 3VOOR12 Draait (wk 33): Lowlands Luisterpaal, Shangaan Electro, Best Coast

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (wk 33): Lowlands Luisterpaal, Shangaan Electro, Best Coast

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Is er naast die 100 platen op de Lowlands Luisterpaal nog wel tijd om naar andere muziek te luisteren? Natuurlijk! De 3VOOR12 redactie loopt deze week over van enthousiasme over het fijne zomerplaatje van Best Coast en de mysterieuze Wildbirds & Peacedrums.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier
naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.3VOOR12 Single van de week
The Count & Sinden ft Mystery Jets - After Dark (Domino/Munich)

3VOOR12 Album van de week
Scram C Baby - Slow Mirror Wicked Chair (Excelsior/V2)

TOP 10:

1.
Lowlands Luisterpaal
"Vanavond nog 1x die meer dan 100 albums op de Lowlands Luisterpaal omspitten en dan op naar Biddinghuizen!" (Willem van Zeeland)
"ASIWYFA, Dorian Concept, Sleepy Sun en Surfer Blood" (Ingmar Griffioen)

2. Shangaan Electro: New Wave Dance Music From South Africa (album, Honest Jons)
"Wat een monsterlijke compilatie met hyperspeed Afrikaanse dansmuziek." (Atze de Vrieze)
"Tijd om weer eens naar Zuid-Afrika te gaan nu alle voetballers weer vertrokken zijn." (Ron van der Sterren)

3. Best Coast - Crazy For You
"Blijft een heerlijk zomers plaatje" (Willem van Zeeland)

4. Cooly G - Up In My Head / Phat Si (single, Hyperdub)
"Twee geweldig sensuele nieuwe tracks van Hyperdub's eigen wonderwoman." (Atze de Vrieze)

5. Aeroplane - Superstar (single, NEWS)
"Yes! Supertramp meets Daft Punk." (Menno Visser)

6. Matthew Dear - Black City (Ghostly International/PIAS)
"Black City is een donkere, sfeervolle en intieme plaat geworden." (Stephan van Peursem)

7. Wildbirds & Peacedrums - Rivers (album, Leaf/Konkurrent)
"Wildbirds & Peacedrums heeft twee prachtige EP's gebundeld onder de naam Rivers." (Erik Zwennes)

8. Annuals - Eyes in the Darkness (album Count The Rings, Konkurrent)
"Als ik radiomaker was, zou ik het wel weten. Wat een hit." (Erik Zwennes)

9. Loops Haunt, live @ Stekker Fest, Utrecht, 14-08-10
"Heftige mix van dubstep, beats & beyond." (Ingmar Griffioen)

10. K-X-P - K-X-P (Smalltown Supersound/Konkurrent)
"Opzwepende krautrock en electronica uit Finland." (Stephan van Peursem)


De lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Cooly G - Up In My Head / Phat Si (single, Hyperdub)
Twee geweldig sensuele nieuwe tracks van Hyperdub's eigen wonderwoman: Cooly G. Up In My Head is traag en diep, maar mijn favoriet is de andere kant. Wat een hypnotiserende track.

Shangaan Electro: New Wave Dance Music From South Africa (album, Honest Jons)
Ontdekking van de week, dankzij Pitchfork. Wat een monsterlijke compilatie met hyperspeed Afrikaanse dansmuziek. Google even en zie ook de opwindende dansjes die er bij horen. Ook voor fans van Omar Souleyman.

Oriol - Night And Day (album, Planet Mu/Konkurrent)
Als Miami Vice is 2010 gemaakt was, had Spaanse Brit Oriol de soundtrack gemaakt. Smooth future funk, het geluid van succes, warm maar toch eigenzinnig. Zou een broertje van Dam-Funk kunnen zijn.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Best Coast - Crazy For You
Het blijft een heerlijk zomers plaatje van deze groep, die snel terrein wint in Engeland en Amerika. Gaat het hier nu ook gebeuren?

Stick & A.R.T. - Alledaagse Waanzin

Zo productief zijn en dan nog steeds zulke hoge kwaliteit afleveren. Indrukwekkend.

Lowlands Luisterpaal
Vanavond nog 1x die meer dan 100 albums op de Lowlands Luisterpaal omspitten en dan op naar Biddinghuizen!


MENNO VISSER DRAAIT:

Justin Bieber - U Smile (slowed down 800% mix) (illegale internetmix)

Biebert bibbert acht keer zo traag. Nu weet ik hoe Jonsi zijn muziek maakt....fascinerend.

Aeroplane - Superstar (single, NEWS)
Yes! Supertramp meets Daft Punk.

Katy B - Louder (single Rinse/import GB)
De Kate Nash van de dubstep met crossover appeal.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Loops Haunt, live @ Stekker Fest, Utrecht, 14-08-10
Stekker paste zich razendsnel aan de nieuwe locatie aan (op oude was asbest gevonden) en zette daar een fijn en vooral uitermate gezellige dance-feest neer. Daar ging het van plat (Stylus dj's) en hard met gevoel voor pop (Kypski) tot de betere dance (de fraai opgebouwde set van 360 Soundsystem). Echt knallen was het op het door acid-organisatie 030303 gehoste podium, waar Ceephax Acid Crew met een genadeloze acid-set en dito lasershow afsloot. Meest interessant was nog wel de heftige mix van dubstep, beats & beyond van de Schotse producer Loops Haunt: niet op Lowlands, wel 10 september op Gogbot in Enschede.

ASIWYFA, Dorian Concept, Sleepy Sun en Surfer Blood op Lowlands-luisterpaal
Voorbereidend voor Lowlands schuim je die met 100 albums uitpuilende Lowlands-luisterpaal af. En ja dan komen die platen van Sleepy Sun, Surfer Blood, And So I Watch You From Afar en Dorian Concept HARD en lekker binnen. Oei verklap ik daarmee meteen het heftigste deel van mijn LL-route... Tot daar dan maar?
 
Humanfly - Stew for the Murder Minded (track van aanstaande album, MySpace)
Progressieve metalen riff-meesters uit Leeds. In oktober verschijnt het derde album Darker Later van de groep. De screams in deze stoofpot pakken je gemeen bij de strot, het drumwerk is martelend strak, de riffs gaan van prog naar math naar melodieus en die hardcorebreaks zijn nu eens niet voorspelbaar. Gruwelijke track.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Brad Laner - Natural Selections (Hometapes/Konkurrent)
Om eerlijk te zijn had ik voordat ik deze plaat binnen kreeg nog nooit van de man gehoord terwijl hij al toch al vanaf begin jaren 80 bezig is met muziek o.a. in Savage Republic en Medicine.  Ik weet niet of alles wat hij hiervoor maaktje zo fris en goed is, maar ik val als een blok voor dit album. Een vreemd, collage-achtig album, vol goede ideeen maar wat nergens geforceerd moeilijk klinkt. Misschien heeft dat te maken met zijn ervaring, maar dan is het des te kanpper dat het geheel zo frus klinkt. Ik ga op zoek na de rest van zijn oeuvre zodra ik klaar ben met deze plaat, maar dat kan nog een tijdje duren.

Matthew Dear - Black City (Ghostly International/PIAS)
Toen ik hoorde dat Matthew Dear een meer song-gerichte introverte plaat ging maken schrok ik even. Een dance-man met een donkere liedjes plaat zou wel een geforceerd en pathetisch uit kunnen vallen. Gelukkig niets van dit alles. Black City is een donkere, sfeervolle en intieme plaat geworden. Beklemmend zoals ook bij andere acts uit New York (denk aan TV on the Radio). Verrassend geslaagd en coherent.

K-X-P - K-X-P (Smalltown Supersound/Konkurrent)
Opzwepende krautrock en electronica uit Finland. Dwingende grooves en doordenderde, dreigende tracks als 18 Hours (Of Love) maken dit album zo goed.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Shangaan Electro: New Wave Dance Music From South Africa (album, Honest Jons)
Veel rondgerend, maar op de redactie dit opgevangen. Slaap verdween, vakantiekriebels drongen zich op. Tijd om weer eens naar Zuid-Afrika te gaan nu alle voetballers weer vertrokken zijn.
 
Ok GO, alle clips die ik maar kan vinden
Youtube band bij uitstek vond het tof dat we ze met mobiele telefoonas wilden filmen en dat gaan we dus ook doen met FIY. Vrolijke band die beter is dankzij haar clips. Ik ben benieuwd hoe het live uitpakt en hoop dat we een clip kunnen maken die past in de Ok GO! traditie.
 
Andrew Bird - hele Spotify collectie
Het zijn hectische tijden, met weinig slaap. Muziek is dan een zegen, maar het moet wel muziek zijn die ik ken, die me wel prikkelt, maar zich niet opdringt. Veel eisen, ik weet het. Andrew Bird willigt ze allemaal in.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Annuals - Eyes in the Darkness (album Count The Rings, Konkurrent)
Als ik radiomaker was, zou ik het wel weten. Wat een hit. Met de rest van de plaat kan ik weinig, maar wie luistert er nou albums?

Ernest Ellis - Hunting (album, Dew Process)
Albums dus: nou dit is me der eentje hoor. Ik heb heb Mr. Luisterpaal op een lastige expeditie gestuurd om de plaat van meneer Ellis op de Luisterpaal te krijgen. Het kostte hem enkele weken om uiteindelijk via het persoonlijke mailadres van de Australiër toestemming te krijgen voor het streamen van de plaat. Ga dat dus vooral doen. Denk aan TV On The Radio in de begindagen.

Wildbirds & Peacedrums - Rivers (album, Leaf/Konkurrent)
Wildbirds & Peacedrums heeft twee prachtige EP's gebundeld onder de naam Rivers. De ene helft met een groot koor, de andere helft als duo. Commercieel natuurlijk weer niet slim, maar wat verdient deze band toch een groot podium. Ga het checken en word verliefd!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12