XS4ALL wil muziekindustrie dwingen muziek online beschikbaar te maken” XS4ALL wil muziekindustrie dwingen muziek online beschikbaar te maken”

Service provider start burgerinitiatief

, Atze de Vrieze

XS4ALL wil muziekindustrie dwingen muziek online beschikbaar te maken”

Service provider start burgerinitiatief

Atze de Vrieze ,

De entertainmentindustrie moet verplicht worden om films en muziek beschikbaar te maken op internet. Als de industrie zelf niet tot dat inzicht komt, moet de overheid dat afdwingen, vindt XS4ALL. De internet service provider (ISP) start vandaag een burgerinitiatief om het idee op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

Service provider start burgerinitiatief

De entertainmentindustrie moet verplicht worden om films en muziek beschikbaar te maken op internet. Als de industrie zelf niet tot dat inzicht komt, moet de overheid dat afdwingen, vindt XS4ALL. De internet service provider (ISP) start vandaag een burgerinitiatief om het idee op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. “De muziekindustrie maakt zijn content in toenemende mate maar beperkt of alleen in bepaalde regio’s beschikbaar”, zegt woordvoerder Niels Huybregts. “Het is logisch dat muziekliefhebbers dan grijpen naar illegale alternatieven.”

Het voorstel moet dan ook gezien worden als een stap in de strijd tegen gratis downloaden, zegt Niels Huybregts. ISP's zijn nadrukkelijk onderwerp in de discussie. De entertainmentindustrie zou graag zien dat zij als poortwachters een rol op zich nemen bij de bestrijding van piraterij. ISP's passen daarvoor, en verschuilen zich achter de privacy van burgers. “In plaats van aan de wensen van de consument te voldoen, heeft de industrie zich de laatste jaren bezig gehouden met het filteren en beboeten van zijn klanten. Het is alleen maar slechter worden. Zie bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Engeland en Frankrijk, waar men downloaders af wil sluiten van het internet. Wij vinden dat het anders moet. We zijn ervan overtuigd dat mensen wel degelijk bereid zijn te betalen voor content als het voor een normale prijs en in een normale interface beschikbaar is.”

Het XS4ALL-voorstel is niet al te gedetailleerd. De ISP wil naar eigen zeggen niet dicteren hoe het business plan van de entertainmentindustrie eruit moet zien. Ook heeft XS4ALL niet de illusie dat de Tweede Kamer de sleutel heeft tot de entertainmentindustrie. “We denken niet op deze manier Hollywood en de New Yorkse muziekindustrie om te krijgen, maar we willen dat de politiek zich sterk maakt voor de bescherming van burgers.” Het burgerinitiatief moet dan ook vooral gezien worden als een politiek statement in de bredere discussie over auteursrecht die op dit moment gaande is, zeker in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen.

“Er is een nieuwe realiteit ontstaan”, zegt Huybregts. “De entertainmentindustrie roept graag dat met gratis niet te concurreren is. XS4ALL denkt dat dat wel kan. Diep in hun hart snapt iedereen dat het maken van een film geld kosten. Als de industrie goede alternatieven biedt, denken we dat het illegale aanbod over een paar jaar alleen nog maar marginaal vind. Dan kijken we er lachend op terug, en concluderen we dat het nooit echt een probleem geweest is.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12