Viral Radio wordt Hyperrhythm op North Sea Jazz

Met o.a. Hudson Mohawke, Dimlite en Dorian Concept

Atze de Vrieze ,

Viral Radio en North Sea Jazz sluiten de handen ineen. Organisator Juha van ’t Zelfde organiseert op vrijdag 9 en zondag 11 juli twee avonden binnen het Rotterdamse jazzfestival, met onder meer Hudson Mohawke, Machinefabriek, Fennesz en Dimlite.

Met o.a. Hudson Mohawke, Dimlite en Dorian Concept

Viral Radio en North Sea Jazz sluiten de handen ineen. Organisator Juha van ’t Zelfde organiseert op vrijdag 9 en zondag 11 juli twee avonden binnen het Rotterdamse jazzfestival. Vrijdagavond doet hij dat onder de noemer Hyperrhythm met populaire acts als Hudson Mohawke, Mike Slott, Dimlite en Dorian Concept. De zondagavond staat in het kader van elektro-akoestische improvisatie en draagt de naam OK Computer. “De eerste contacten met North Sea Jazz kwamen al tot stand in 2005”, vertelt Juha van ’t Zelfde. “Kadir Selçuk, de toenmalige artistiek directeur van Lantaren/Venster, gaf me de kans experimentele elektronica te programmeren. Hij was ook adviseur bij North Sea en zag mogelijkheden.”

Het bleef in eerste instantie bij een voorzichtige flirt, maar na het festival van 2009 werd er daadwerkelijk actie ondernomen. Het festival kiest voor een progressieve toevoeging aan zijn programma. Voor Juha van ’t Zelfde past het binnen de uitbreiding van zijn concept. In eerste instantie had hij als thuisbases Bimhuis en Trouw in Amsterdam, de laatste tijd organiseert hij ook feesten elders, waaronder op het Exit festival in Servië. Op North Sea Jazz krijgt Hyperrhythm een behoorlijke zaal tot zijn beschikking, waar zo’n 800 mensen in passen. “Hyperrhythm kun je zien als een festival binnen een festival”, legt hij uit. “North Sea Jazz wil er graag het Drum Rhythm gevoel mee terug brengen. Het is een combinatie van de concepten Viral Radio en Beat Dimensions. Viral is gericht op de club, Beat Dimension meer op luisterend publiek, meer jazz.”

Zondagavond – recht tegenover de finale van het WK-voetbal – is kleinschaliger van aard, en ook een stuk experimenteler. Op het programma die dag staan Gareth & Machinefabriek, Hild Sofie Tafjord & Philip Jeck, Lothar Ohlmeier, Tom Arthurs, Ollie Bown, Sam Britton, Fennesz, Brandlmayr & Dafeldecker en Knalpot. “Dat programma is gericht op de volgende generatie improviserende muzikanten. Het is een klein, maar super tof programma. Die WK finale is jammer, maar ik begrijp dat de NOS met een goede app komt, zodat je het mooi met elkaar kan combineren.”

Juha & Cinnaman maken ook het programma Viral Radio voor 3VOOR12. Ook te beluisteren als podcast en in de iPhone app VPRO Radio Gemist.