Kyp Malone is beter af zonder Rain Machine Kyp Malone is beter af zonder Rain Machine

Tv On The Radio gitarist met nieuw project mist duiding

, Fiona Fortuin

Kyp Malone is beter af zonder Rain Machine

Tv On The Radio gitarist met nieuw project mist duiding

Fiona Fortuin ,

Zou hij zijn baard bijhouden? Zo af en toe een beetje knippen, goed verwennen met een masker. Hij is in elk geval flink gegroeid sinds december 2008, toen Kyp Malone met Tv On The Radio op Bazar Curieux speelde, het kleinere broertje van Motel Mozaique. Grijzer ook, zo lijkt het. Zullen het zorgen zijn, omdat hij zonder zijn vaste bandcollega's duidelijk minder presteert. Na het zien van zijn project Rain Machine op Motel Mozaique zou je denken van wel.

Tv On The Radio gitarist met nieuw project mist duiding

Zou hij zijn baard bijhouden? Zo af en toe een beetje knippen, goed verwennen met een masker. Hij is in elk geval flink gegroeid sinds december 2008, toen Kyp Malone met Tv On The Radio op Bazar Curieux speelde, het kleinere broertje van Motel Mozaique. Grijzer ook, zo lijkt het. Zullen het zorgen zijn, omdat hij zonder zijn vaste bandcollega's duidelijk minder presteert. Na het zien van zijn project Rain Machine zou je denken van wel.

WIE:
Rain Machine, Motel Mozaique, WATT grote zaal, vrijdag 9 april 2010

MUZIEK:
Een typering van Rain Machine zonder verwijzing naar Tv On The Radio is hetzelfde als Fever Ray roemen om diens karakteristieke geluid, zonder grondlegger The Knife aan te halen. Of Julian Casablancas bespreken, zonder een woord aan The Strokes te wijden. Kyp Malone is gitarist van Tv On The Radio, zijn hoofdband. Daarbuiten houdt hij er projecten als Iran en, in dit geval het meest relevant, Rain Machine op na. Tv On The Radio is een van de meest spannende indiebands uit Brooklyn dankzij hun experimentele albums met een enorme urgentie en de zware, beknellende live-optredens. Maar hoewel de basis van de muziek vergelijkbaar is, mist Kyp met zijn Rain Machine duiding. Zo toont hij vanavond althans.

PLUS:
In Rain Machine is Kyp Malone de frontman. Hij is zanger en gitarist. Na 40 minuten vraagt hij aan de geluidsman hoe lang hij nog heeft. Deze maakt duidelijk het gebaar van 2x10 vingers. Toch zegt Malone tegen het publiek dat de band nog maar 1 nummer doet. Wat volgt is een lied, dat zeker 12 minuten duurt. Het begint klein, met Kyp alleen op zang en gitaar. Dit is het moment dat je voelt dat het ergens heen gaat, je snapt de uitbarstingen die later volgen. Hier voel je de intensiteit, Malone zingt voor het eerst met overtuiging. Zij die op dat moment binnenkomen, hebben gevoel voor timing.

MIN:
Want wat zich tot die tijd afspeelde, was zeer mager. De nummers hebben amper bedding. Het idee is dat de samenzang van Kyp en de toetseniste tot iets moois leidt. Dat zou lukken, als zowel Malone als de toetseniste zich iets in weten te houden. Wanneer Malone zijn stem onder controle heeft, gaat deze door merg en been. Hij bezit die warme, soulvolle stem met rauwe rand. Maar vanavond overstemt hij zichzelf en de gehele band. De toetseniste heeft hetzelfde probleem. Van de simpele rekensom 1 plus 1 geef ik je het antwoord niet. Het nummer Give Blood wordt live stevig in de grond gezet, maar een zeer vervelende piep, niet die van Malone, maar een technische, weet alsnog ook dat nummer onaangenaam te maken.

CONCLUSIE:

Zal Malone na zijn zoveelste project naast Tv On The Radio ook wel eens hebben gedacht een solo ding op te willen zetten. Hij stelt zijn vrienden op het podium netjes voor, maar eigenlijk doen ze hem weinig goeds. Zodra de hele band voluit gaat, schiet de stem van Malone zo ver omhoog dat het vervelend wordt. Maar bij de rustige momenten is Kyp de mooiste zanger die je op dat moment kunt bedenken. Dan is hij een weerwolf op het podium. Hij deed vanmiddag een sessie, die schijnt zo mooi te zijn geweest dat het om te huilen was. Die sessie deed hij alleen. Het bewijs is er dus dat hij zijn muziek wel degelijk alleen kan dragen. De sessie was enkel met een cameraman als publiek, maar zeker weten dat meer mensen hem graag zo zouden willen zien en horen.

CIJFER: 6

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12