Jean Parlette wordt weer even Jos Blomsma

"Ik probeer er achter te komen welke kant het op moet"

Ron van der Sterren ,

Jean Parlette-oprichter Jos Blomsma weet niet waar het heen moet met zijn band. Juist daarom neemt hij even pas op de plaats. "Ik moet nu andere dingen doen, andere muziek gaan maken. Ik verwacht dat ik daardoor buiten de huidige kaders kan werken en ontdekken waar het heen moet.”

"Ik probeer er achter te komen welke kant het op moet"

Ruim twee jaar geleden kwam Jean Parlette uit het niets met een mooie debuutplaat Much Younger. Daarna volgden optredens, snufjes van een nieuwe release, en uiteindelijk eind vorig jaar een heel nieuw release concept in de vorm van een site waar liefhebbers 'bandlid' konden worden en in ruil daarvoor alles wat de band produceerde mochten ontvangen binnen een bepaalde periode: Lesystem.nl. Maar oprichter Jos Blomsma is zoekende en voelt zich inmiddels beperkt door de vorm die Jean Parlette heeft aangenomen. Daarom gaat het slot op de deur. "In ieder geval tot na de zomer." Of en in welke vorm Jean Parlette terugkomt is onzeker: "Het moet wel passen binnen het concept."

Blomsma wil even een stapje terug zetten: "Ik heb het gevoel dat we op een rustpunt zitten en weet niet welke kant het op moet. Dat komt door de huidige vorm, waarbij Jean Parlette een viermansband is. Dat heeft niets met de bandleden persoonlijk te maken, maar wel met de mogelijkheden en beperkingen van die setting. Ik moet nu andere dingen doen, andere muziek maken. Ik verwacht dat ik daardoor buiten de huidige kaders kan werken en ontdekken waar het heen moet."

Blomsma durft niet te spreken van het einde van Jean Parlette. `Het wordt weer even Jos Blomsma, waarbij ik bijna full time in de studio muziek maak." Hij durft ook niet te zeggen of, en in welke vorm Jean Parlette na de zomer weer in actie komt: "Als ik bijvoorbeeld doom metal ga maken, zal ik dat niet onder deze naam doen."

Over het publiek gesproken, de 250 leden die zich via Lesystem.nl hebben aangemeld als online bandlid van Jean Parlette, zullen niet in de kou gezet worden, belooft Blomsma: "De mogelijkheid om mee te doen op het podium valt natuurlijk weg. We moeten nog bedenken wat we daar tegenover kunnen zetten. Maar ik zie bijvoorbeeld wel meer mogelijkheden om iets te doen met de muzikale inbreng van leden. Ook die was door de huidige vorm van Jean Parlette begrensd."

Blomsma is wel trots op hetgeen hij in de afgelopen 2,5 jaar heeft bereikt met Jean Parlette: "Zonder de rest had ik dit nooit voor elkaar gekregen. We hebben bijzondere dingen gedaan, maar vooral veel genoten. Daar zijn we goed in. Ik ben niet zo’n lange termijn planner, maar als ik in theater de Kikker sta met de rest en het gaat goed, dan hebben we op dat moment een toffe ervaring."