3VOOR12 Draait (week 40): Girls, Perquisite en Fuck Buttons 3VOOR12 Draait (week 40): Girls, Perquisite en Fuck Buttons

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 40): Girls, Perquisite en Fuck Buttons

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Ook deze week weer een kijkje in de favorietenlijstjes van de redactie. Girls, Perquisite en Fuck Buttons steken met kop en schouders boven de anderen uit.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 album van de week

Editors - In This Light And On This Evening (Kitchenware/PIAS)

3VOOR12 single van de week
Florence & The Machine - Dog Days Are Over (Island/Universal)

3FM Megahit

Snow Patrol - Just Say Yes (Fiction/Interscope/Universal)


DE TOP 10

1. Girls - Album (album, True Panther/PIAS)
"Mijn band van het moment" (Erik Zwennes)
"Knettervals en rammelend als een oude bakfiets, maar geweldige liedjes" (Atze de Vrieze)
"Lekker los uit de pols even een prachtige popplaat maken" (Stephan van Peursem)

2.
Perquisite - Presenteert Carmen van het Noorden (album, Unexpected/PIAS)
"De film schijnt een ramp te zijn maar daar kan Pieter niets aan doen" (Erik Zwennes)
"Meer dan logisch dat Perquisite met zijn soundtrackdebuut genomineerd is voor een Gouden Kalf" (Fiona Fortuin)

3. Fuck Buttons - Tarrot Sport (album, ATP/Konkurrent)
"Als je dit jaar maar een album koopt, laat het dan deze zijn" (Menno Visser)
"Nog viezer, nog beter en zowaar geschikt voor de dansvloer!" (Bart Snoeren)

4. Daily Bread - Well, You're Not Invited (album, Excelsior/V2)
"Deze plaat is Bert Visscher met een pilletje op. Niet altijd even sophisticated, wel heel erg leuk!" (Tomas Delsing)

5. Aardvarck - Titi (album, Eat Concrete)
"Of eigenlijk, de 3GB muziek die ik van Aardvarck kreeg" (Atze de Vrieze)

6. Gasoline Brothers - Tsk (album, My First Sonny Weismuller/Konkurrent)
"The Gasoline Brothers zijn met recht een band 2.0" (Tomas Delsing)

7. Knobsticker - Forest Fruit (album, DOX)
"Twee jongens sloten zich op in de bossen van Rekcitsbonk en kwamen terug met de lekkerste vruchten" (Erik Zwennes)

8. Dizzee Rascal - Tongue 'n Cheek (album, Dirtee Stank/N.E.W.S.)
"Bonkers is mijn stopwoordje van de week. Bonkers in mijn hoofd, Bonkers in mijn buik, Bonkers!" (Stephan van Peursem)

9. Black Cobra - Chronomega (album, Southern/Konkurrent)
"Soms ben je chagrijnig en wil je schreeuwen en schoppen. Black Cobra helpt daarbij." (Stephan van Peursem)

10. Redshape - The Dance Paradox (album, Delsin)
"Als je het album van voor tot achter beluistert, wordt je als in een kalm golfslagbad meegevoerd." (Atze de Vrieze)DE LIJSTJES

MENNO VISSER DRAAIT

Fuck Buttons - Tarot Sport (album, ATP/Konkurrent)
Het plakkaat genreoverstijgend is zeldzaam, maar dit is er zo eentje. Als je dit jaar maar een album koopt laat het dan deze zijn en het zal je niet teleurstellen. Als je dit experimentele/ retecommerciele (doorstrepen wat niet van toepassing is) duo uit Bristol maar HARD opzet. Waarschuwing: kan de rijvaardigheid beinvloeden...

Signe Tollefsen (live @ Paradiso, 25 september)
Eindelijk na vele jaren dan de langverwachte albumpresentatie van he debuut van de Nederlandse folk noir zangeres Signe Tollefsen. Lucky Fonz III was erbij en zag hoe goed ze was: wat een dictie, wat een timing. En ze schuwt het experiment niet.

Mumford & Sons - Sigh No More (album, V2)
Wat Amerika met americana kan, kunnen ze in Londen ook. De scene rond Noah & The Whale en Laura Manning brengt nu Mumford & Sons. Stuk voor stuk sterke folksongs met een poppy randje. En de van slimme breaks voorziene single Little Lion Man zou zo maar kunnen scoren op de kinderdisco hoor ik betrouwbare bron.


ERIK ZWENNES DRAAIT

Knobsticker - Forest Fruit (album, DOX)
Waar C-Mon & Kypski, Benny Sings, Bastian en Nobody Beats The Drum elkaar ontmoeten, blijkt Knobsticker een plaats verworven te hebben. Twee jongens sloten zich op in de bossen van Rekcitsbonk (don't ask) en kwamen terug met de lekkerste vruchten van het bos. Forrest Fruit is enorm knap geproduceerd, vol energie en creatief als een mothafocka.

Perquisite - Presenteert Carmen van het Noorden (album, Unexpected/PIAS)
...en hetzelfde kun je zeggen over de soundtrack die Perquisite maakte voor de film Carmen van het Noorden. De film schijnt een ramp te zijn daar kan Pieter niets aan doen. Sterker, hij verdient veel beter. Een van de beste producers van Nederland heroriënteert zich na zijn jaren met Pete Philly. Dit doet hij ondermeer met Ty, Duvel, Stickert, Turk, Jiggens en GMB...nice!

Girls live @ Paradiso, Amsterdam 28-9-2009
Mijn band van het moment in een halfvolle bovenzaal. Goede muzikanten, een enigmatische jonge voorman en ijzersterke liedjes. Met een cd, shirt en poster naar huis...


TOMAS DELSING DRAAIT

Awkward I live @ Paradiso, Amsterdam 1-10-2009

Geweldige plaat, I Really Should Whisper, die ook live prima overeind blijft. Met een kleine tien muzikanten om de beurt op het podium ietwat onrustig, maar als je live een zingende zaag mee laat doen – verschrikkelijk mooi – heb je mijn zegen!

Daily Bread – Well, You’re Not Invited (album, Excelsior/V2)
Springen! Stuiteren! Energie! Deze plaat is Bert Visscher met een pilletje op. Niet altijd even sophisticated maar wel heel erg leuk!

The Gasoline Brothers – Tsk (album, My First Sonny Weissmuller/Konkurrent)
Maar dan eigenlijk niet perse het album, dat overigens erg goed in elkaar zit, maar vooral de manier waarop de heren uit Utrecht dit de wereld in slingeren. The Gasoline Brothers zijn met recht band 2.0 met een online albumpresentie (10-10-09 vanaf 20.30uur live te volgen via 3VOOR12.nl), gratis te downloaden plaat en een bij mijn weten compleet nieuw concept: ‘concert on demand’.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Black Cobra - Chronomega (Southern/Konkurrent)

Soms heb je van die weken dat het allemaal niet mee zit, de griep je te pakken heeft, je favoriete club een zekere overwinning uit handen geeft etc. Dat word je dan chagrijnig van. Dan wil je schreeuwen en schoppen. Black Cobra helpt je daarbij, Heerlijke takkeherrie en killer riffs. Opzwepend en boos en toch muzikaal.

Girls - Album (True Panther/PIAS)

Lekker los uit de pols even een prachtige popplaat maken. Rommelig en soms verveeld, maar altijd met een mooie melancholische ondertoon.

Dizzee Rascal - Tongue 'N Cheek (Dirtee Stank/N.E.W.S.)

Dizzee is onnavolgbaar en toch ongelofelijk poppy.Bonkers is mijn stopwoordje van de week. Bonkers in mijn hoofd, Bonkers in mijn buik. Bonkers op de Luisterpaal! Bonkers!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Girls live @ Paradiso, Amsterdam 28-09-2009

Winnaar van de week is Girls, een nieuwe band uit San Francisco. Knettervals en rammelend als een oude bakfiets, maar na maandag twijfelt niemand van de aanwezigen nog of het wat wordt met deze band. Want tussen de nonchalance en de ruwheid door steken geweldige liedjes en een goed verhaal. Het album staat nu op de Luisterpaal.

Redshape - The Dance Paradox (album, Delsin)

Wat de Duitser met het rode masker precies bedoelt met The Dance Paradox, weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Wel weet ik dat zijn album niet één twee drie bedoeld is om op te dansen. De beatloze intro's zijn soms behoorlijk lang, maar als je het album van voor tot achter beluistert, wordt je als in een kalm golfslagbad meegevoerd. Een internationaal sterke technorelease met een Hollands tintje.

Aardvarck - Titi (album: Eat Concrete)

Of eigenlijk: de 3GB aan muziek die ik van Aardvarck meekreeg toen ik hem deze week interviewde. Het is maar goed dat me dat niet elke week overkomt. Die harde schijf vol bestaat vooral uit mixtapes voor eigen gebruik. Genremixen, maar ook favorieten van 1 artiest. Het beste van Radiohead, het beste van Bjork, het beste van Marvin Gaye. Ik bewaar ze voor dit weekend, en dan nu eerst nog even dat gratis album dat ook op de Luisterpaal staat. Het interview over een week of twee, boeiende man, die Kivits.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Perquisite – Perquisite presents Carmen van het Noorden (Unexpected/PIAS)
Vanavond wordt het Gouden Kalf uitgereikt tijdens het gala van de Nederlandse film. Ook Perquisite is genomineerd, voor zijn soundtrack bij de film Carmen van het Noorden. Film niet gezien, schijnt ook niet nodig te zijn. Soundtrack wel gehoord en vind het wel nodig dat anderen ook de moeite te nemen hem eens op te zetten. Of hem op de Luisterpaal aan te klikken. Meer dan logisch dat hij met zijn soundtrackdebuut op de nominatielijst is terecht gekomen. Met veel goede features en mooie, sfeervolle instrumentale tracks.

Patrick Wolf live @ Paradiso, Amsterdam 28-09-2009

Sinds de nieuwe serie van Boer Zoekt Vrouw op televisie is, praat ik opvallend veel in termen als puur, echt en eerlijk. Dat komt door de boeren, de vrouwen, zelfs de manier waarop de regen op de schoot van een van de deelnemers valt. Zo natuurlijk. Dat is wat iedereen uiteindelijk zoekt in een mens, toch? Daarom viel maandag een volle Paradiso ook voor Patrick Wolf. Al komt hij in een gouden pak op, is hij beplakt met glitters, of toont hij meer dan anders zijn vrouwelijke kant, hij zal altijd zijn ziel tonen.

Lou Barlow – Goodnight Unknown (Domino/Munich)

Had de griep toen Dinosaur Jr in mijn stad speelde. Nam nergens de moeite voor, dus ook niet om anderen blij te maken met mijn kaartjes. Vind het eigenlijk ook niet zo erg dat ik het heb gemist. Zie je daar zo’n man, Lou Barlow, een beetje bassen in een band waar hij eigenlijk al niet meer welkom was. Doe mij dan maar zijn eigen liedjes. Alsof boer Wietse zijn eerste innige ontmoeting beleeft. Nu op de Luisterpaal.


BART SNOEREN DRAAIT

Miike Snow - Animal (Mark Ronson Remix) (van het web)

Dit is misschien wel mijn favoriete liedje van het jaar. Velen remixen zweven over het net. De een beter dan de ander. Nu duikt er plots een Mark Ronson Remix op die het liedje compleet verbouwd heeft tot een reggae klassieker. missie geslaagd!

Fuck Buttons - Tarot Sport (album, ATP/Konkurrent)

Nog viezer, nog beter en zowaar geschikt voor de dansvloer!

Teenage Fanclub - Sparky's Dream (single, Creation Records)
Afgelopen week weer fijne vergeten plaatjes uit de jaren '90. Aan deze ben ik helaas niet meer toegekomen. Dus terwijl ik dit fijne plaatje vanmiddag thuis draaide, werd ik toevallig gebeld of ik eind oktober zin heb om een avondje 90s Alternative te komen draaien in Tivoli eind oktober. Mijn 90s week trek ik dus nog maar een paar weken door, en de Teenage Fanclub ga ik zeker draaien. Want wat een goed liedje!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Brant Bjork and The Bros live @ Roadburn 2006

Vorige week werden meer namen bekend voor Roadburn 2010, waaronder ook die van stonerpionier en voormalig Kyuss-drummer Brant Bjork. Brant stond met zijn Bros al twee keer eerder op het stoner- en psychedelica-festival. 3VOOR12 nam in 2005 en 2006 sets op, vooral die van 2006 is smullen voor liefhebbers van uitgesponnen stonerjams.

Rue Royale live @ Incubate 2009
Vergeet ZXZW: het is nu Incubate, het Tilburgse festival groeide ook dit jaar door en bood weer allerlei obscuur schoons (finn. in de Pauluskerk!) uit onverwachte hoeken. Mooiste ontdekking zat ditmaal niet in de experimentele of extreme metal/core hoek: Rue Royale. Het echtpaar uit Chicago vult elkaar perfect aan, zowel qua instrumentatie als vocaal. Ook op de ter plekke aangeschafte plaat is het folky singer-songwriter werk helemaal raak.

Templo Diez - Merced (album, Langweiligkeit Records)
Het Haagse collectief rond de veelzijdige Pascal Hallibert weet ook op het derde album te overtuigen. De donker-melancholieke country noir van Templo Diez komt op deze geluidsdrager zelfs het beste uit de verf, niet in het minst vanwege de contrasterende stemmen van Gloribel Hernàndez en Hallibert. Heerlijke, iets te vroeg uitgebrachte herfstplaat, die veel te weinig aandacht kreeg. Wat meer optreden zou ook niet gek zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12