Buma/Stemra verliest 14 miljoen in beleggingen Buma/Stemra verliest 14 miljoen in beleggingen

“Dat valt nog altijd mee, in de ellende hebben we ons goed staande gehouden”

, Fiona Fortuin

Buma/Stemra verliest 14 miljoen in beleggingen

“Dat valt nog altijd mee, in de ellende hebben we ons goed staande gehouden”

Fiona Fortuin ,

Buma/Stemra heeft vorig jaar 14 miljoen verloren op beleggingen, dat blijkt uit hun financieel jaarverslag. Hun leden, componisten en tekstschrijvers, zullen om die reden minder geld ontvangen dan waar ze recht op hebben.

“Dat valt nog altijd mee, in de ellende hebben we ons goed staande gehouden”

Buma/Stemra heeft vorig jaar 14 miljoen verloren op beleggingen, dat blijkt uit hun financieel jaarverslag. Vorig jaar liet de organisatie nog weten dat de schade beperkt zou blijven. Veertien miljoen is niet niets, toch blijft Cees Vervoord van Buma/Stemra erbij: “De schade blijft beperkt.” Toch betekent dit wel dat de rechthebbende, de componisten en tekstschrijvers, minder geld ontvangen dan ze recht op hebben.

De auteursrechtenorganisatie haalt haar inkomsten mede uit beleggingen van circa 300 miljoen euro. Door de crisis is het voor het eerst nu niet gelukt om de geïnde auteursrechten volledig uit te keren. Van de in totaal 140 miljoen euro geïnde rechten wordt 10,4 procent ter compensatie ingehouden. “Niemand kon om de crisis heen”, zegt Vervoord. “Maar vergeleken met andere instanties hebben we relatief weinig geleden. We gaan uiterst zorgvuldig om met het geld. Het is niet van ons, dus kunnen we te grote risico’s niet permitteren.”

Om die reden heeft de auteursrechtenorganisatie vorig jaar ingespeeld op de crisis door zijn aandelenpakket te halveren. Daarbij wordt een deel van de opgelopen verliezen doorgeschoven naar volgend jaar en hanteert de organisatie een normrendement.

Buma/Stemra ziet er geen reden toe om alle beleggingen terug te trekken. “De afgelopen tien jaar wijst uit dat beleggingen voor lange termijn zeker gunstig zijn. We hanteren een normrendement, daar zijn we altijd boven gebleven. De crisis heeft veel ellende veroorzaakt, in dat geweld hebben we ons goed staande weten te houden. We zijn blij dat we er op deze wijze uit zijn gekomen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12