3VOOR12 Draait (week 22): Elbow, Nathan Fake, K'Naan

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

Het was niet alleen Pinkpop wat de klok sloeg deze week. Sterker nog, met de Pinkpopluisterpaal op de achtergrond kwamen er heel veel andere dingen voorbij. Hier een overzicht van wat de redactie deze week allemaal heeft gedraaid.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van de week:

Esser – Braveface (Transgressive/Warner)

3VOOR12 Single van de week:
Dizzee Rascal & Armand van Helden – Bonkers (Dirtee Stank/NEWS)

3FM Megahit:
Peter Fox – Haus Am See (Warner)

3VOOR12.TV Clipper van de Week:
Matt & Kim - Lessons Learned (Nettwerk/EMI)TOP 10:


1. Elbow live @ 3VOOR12RADIO LIVE 26-05-2009
“Je kon een eitje bakken op de atmosfeer in Desmet dinsdag.” (Atze de Vrieze)
‘’ Bij het pastorale New Born kreeg ik letterlijk rillingen op mijn rug.’’ (Menno Visser)
‘’ Het was vies Engels weer afgelopen dinsdag.’’ (Bart Snoeren)

2. Nathan Fake – Hard Islands (album, Border Community/NEWS)
‘’Een vreemde dansplaat, op technoleest geschoeid, maar zeker geen lopende-band-vierkwartsmaat.’’ (Atze de Vrieze)
‘’ let op: toch ook hier krijgt hij het voor elkaar om op meesterlijke wijze melodielijnen erdoorheen te verwerken.’’ (Fiona Fortuin)

3. K´Naan - Troubadour (album, Octone/A&M/Universal)
‘’ De Somalische Eminem, wordt-ie wel genoemd...’’ (Menno Visser)
‘’ Maar het is Konijntje's enthousiasme en sterke liedjes waardoor Troubadour ook na een paar luisterbeurten nog interessant maakt.’’ (Erik Zwennes)

4. Tommy Sparks - She's Got Me Dancing (single Island UK/mp3 via 7Digital.com)
‘’Zelfs als je niet kunt dansen zoals ik, kun je hierop dansen. Polonaise!’’ (Menno Visser)
‘’ Na Alphabeat, The Asteroids Galaxy Tour, en ook ja, ook 2/3e van Miike Snow is Zweeds, nog meer Scandinavische pop met hoofdletter P die hoge ogen gaat gooien’’ (Bart Snoeren)

5. Woman/Deerhunter live @ Paradiso
‘’ Toegankelijker dan ooit tevoren, met een muur van geluid waar My Bloody Valentine, maandag in Effenaar jaloers op zou zijn geweest.’’ (Erik Zwennes)
‘’ Lekker gruizige gitaarmuren, shoegaze zou je het kunnen noemen, met de mooie stem van Bradford Cox als houvast in de storm.’’ (Stephan van Peursem)

6. Patrick Watson live @ Melkweg 26 mei
‘’Als je iemand voor de 5e keer ziet en hij je nog niet gaat vervelen doe je iets goed.’’ (Stephan van Peursem)
‘’ ? Ik schoot in de roos, koos voor de laatste en kreeg er een strijkorkest bij. Wow, wat een feest’’ (Ron van der Sterren)

7. Pinkpop 2009 - Luisterpaal en waarom niet weer eens Pearl Jam?

‘’ Doe er je voordeel mee, zodat je op tijd een stap vooruit doet bij Madness, of de vrije aahhahhaahh's van Marina Mena goed kunt imiteren.’’ (Fiona Fortuin)

8. Iggy Pop - Préliminaires
‘’Als je liters Franse wijn drinkt Iggy betekent dat niet meteen dat je de taal ook machtig bent’’ (Martijn van der Vlist)

9. Speech Debelle - Speech Therapy (album, Ninja Tune/PIAS)
‘’Laat deze laid back vrouwelijke Dizzee Rascal niet aan je voorbij gaan’’ (Erik Zwennes)

10. Melvins & Green River live @ Showbox At The Market, Seattle, 23-05-2009
‘’Ze toonden zich met een snoeihard optreden de missing link tussen L.A. glam metal en Seattle grunge.’’ (Atze de Vrieze)DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Elbow live @ 3VOOR12RADIO LIVE 26-05-2009
“The doctor says to me: 'you've got to stop masturbating.' Why, I love it! 'I'm trying to examine you!'” Guy Garvey lult de tijd vol, tot de basgitaar het weer doet. Dat kan ie als geen ander: een platte mop vertellen, en vervolgens een bloedserieus liedje over de dood zingen. Je kon een eitje bakken op de atmosfeer in Desmet dinsdag. Elbow bewees nog maar een keer zijn reputatie met een loepzuivere akoestische set met strijkers. Zo trefzeker zie je ze zelden.

Melvins & Green River live @ Showbox At The Market, Seattle, 23-05-2009

Anderhalf uur voor de deur gestaan. Eerst nog voorzichtigjes, maar op den duur als een echte zwarthandelaar bedelend om tickets. Lukte uiteindelijk, en dat is maar goed ook. De Melvins vierden hun 25-jarig jubileum door hun demo uit 1983 te spelen, en in de tweede set hun album Houdini integraal. Daar tussendoor Green River, de oergrungeband met zanger Mark Arm van Mudhoney en Pearl Jam-leden Jeff Ament en Stone Gossard, die met elkaar afgesproken hadden net te doen alsof ze weer twintig waren. Ze toonden zich met een snoeihard optreden de missing link tussen L.A. glam metal en Seattle grunge.

Nathan Fake – Hard Islands (album, Border Community/NEWS)
Het tweede album van de Britse krullenbol is eigen precies wat iedereen verwachtte van zijn debuut: een vreemde dansplaat, op technoleest geschoeid, maar zeker geen lopende-band-vierkwartsmaat. Continu verandert het ritme, hoor je kleine acid geluidjes en vervormde melodietjes. Heel spannend.


JONA ROVERS DRAAIT:


Pathology - Age Of Onset (album, Comatose Music, 26 mei 2009)
Al maken ze mijn hoge verwachtingen niet helemaal waar: ‘Age Of Onset’ is een alleraardigst plaatje. Pathology lijkt erg op Disgorge (de zanger komt ook bij hen vandaan), maar is eenvoudiger - of ‘leger’. Het levert een hele pure, directe en brute CD op, maar door de wat dunne productie en soms al te simplistische gitaarriffs heb ik het na een paar luisterbeurten ook wel echt allemaal gehoord en doorgrond. En dat is jammer, want de twee voorgangers waren veel spannender. Misschien had Pathology iets meer tijd moeten nemen om alle nummers goed te laten rijpen. Nu is het aardig, maar ik voel dat er meer in had gezeten.

Devourment - Unleash The Carnivore (album, Brutal Bands, 29 mei 2009)
Een van de beste bands uit de scene laat weer van zich horen met een meesterlijk album vol magische grooves. Devourment gaat waar niemand kan volgen.

Genocide Of Prescription - Corporal Violence (EP, eigen beheer, juni 2009)
Een nieuwe Russische ster aan het metalfront! Gefreakte gitaarloopjes vormen kruisbestuivingen met betonnen breakdowns, begeleid door geschreeuw, gekrijs, gegrom en gegurgel. Soms nog een beetje zoekend, maar met genoeg goeie ideeën verwacht ik nog wel het een en ander van deze band, als Medvedev daar geen stokje voor steekt natuurlijk.


MENNO VISSER DRAAIT:


Elbow (live @ Desmet, 27 mei)
Hoe perfect kan een live optreden zijn? Magisch, Desmet was muisstil en bij het pastorale New Born kreeg ik letterlijk rillingen op mijn rug.

K'Naan - Troubadour (album, Octone/A&M/Universal)
De Somalische Eminem, wordt-ie wel genoemd...hij woont nu in Canada en het is echt een wereldtalent. Niet de minste namen werken met hem samen, van Kirk van Metallica tot Damien Marley. Just check it out.

Tommy Sparks - She's Got Me Dancing (single Island UK/mp3 via 7Digital.com)
Zelfs als je niet kunt dansen zoals ik, kun je hierop dansen. Polonaise!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Pinkpop 2009 - Luisterpaal en waarom niet weer eens Pearl Jam?
Voordat u zich naar het zuiden begeeft, graag aandacht voor het volgende. De Pinkpop Luisterpaal kent een bonte verzameling van albums van bands die een dezer dagen in Landgraaf zullen spelen. Doe er je voordeel mee, zodat je op tijd een stap vooruit doet bij Madness, of de vrije aahhahhaahh's van Marina Mena goed kunt imiteren. Belangrijk! Overigens, ik had ook best bij dat optreden van Green River willen zijn. Seattle, Pearl Jam...Maar ja, soms lopen dingen anders dan je zou willen, lopen er dingen een zwart gat in zonder dat je ze tegen kunt houden. Dacht even dat ik door dit hele gedoe tot aan augustus geen Pearl Jam meer kon luisteren. Maar gelukkig, in het kader van 'nu we toch naar Pinkpop gaan', kwam dit weer naar boven (hoe jong nog!) En dit (ja, wat een cliche!). En iets uit mijn tijd (mooi).

Patrick Wolf - The Bachelor (Bloody Chamber)
Ik neem mezelf in bescherming. Patrick Wolf is van de mannen, verliefd worden heeft geen zin (maar Fiona, anders wel? Ja, als ALLES anders was geweest, hadden we nu verkering gehad). Maar ooh, wat zit het er dicht tegen aan. Een jongenman die zo weet te ontroeren, zo puur en met een eigen wil. Dat was Wolf altijd al wel, maar met The Bachelor is het net even iets anders. Hij doet het nog net allemaal iets beter. En zeg nou zelf, wie kan er beter met zo veel gevoel voor dramatiek vanaf kruishoogte een pruik afwerpen. Niemand toch? En kijk hier naar zijn nieuwe clip Hard Times, niets sensueels, vooral erg mooi.

Nathan Fake - Hard Islands (Border community/NEWS)
Wie zijn debuut Drowing In A Sea of Love kent, een ambient/soundscapes plaat, zal net als ik bij de eerste luistersessie van Hard Islands verrast zijn; dit is allemaal veel meer IDM, maar let op: toch ook hier krijgt hij het voor elkaar om op meesterlijke wijze melodielijnen erdoorheen te verwerken. Erg goed gedaan, gaat het luisteren!


ERIK ZWENNES DRAAIT:


K'Naan - Troubadour (album, Octone/A&M/Universal)
Fijne flow, sterke producties en intelligente teksten zijn de basis. Maar het is Konijntje's enthousiasme en sterke liedjes waardoor Troubadour ook na een paar luisterbeurten nog interessant maakt. America is een van de lekkerste hiphaaptracks van deze lente.

Speech Debelle - Speech Therapy (album, Ninja Tune/PIAS)
Ik weet eigenlijk nog bar weinig van Speech. Ze schijnt een zware jeugd te hebben gehad. De levenslessen die ze op deed, weet ze opvallend luchtig en toegankelijk te spitten. Laat deze laid back vrouwelijke Dizzee Rascal niet aan je voorbij gaan. Op je koptelefoon in de trein bijvoorbeeld.

Women/Deerhunter live in Paradiso
Women is zo'n band die zelf niet weet hoe goed ze zijn. Dan staan ze eens voor 600 man en spelen ze de moeilijkste set mogelijk. Ach, volgens mij komt het moment voor deze jongens nog wel. De hoofdact Deerhunter stelde niet teleur. Toegankelijker dan ooit tevoren, met een muur van geluid waar My Bloody Valentine, maandag in Effenaar jaloers op zou zijn geweest. Die nieuwe ep is erg sterk. Bijna uit, get it.


BART SNOEREN DRAAIT:


Miike Snow - Animal (single) (Downtown/Sony)
De mensen achter oa Britney's Toxic komen met eigen werk, en dat is fijn, want Animal is een zeer fijne single! vreemd, maar catchy as hell!

Elbow live @ 3VOOR12RADIO LIVE 26-05-2009
Het was vies Engels weer afgelopen dinsdag. ideaal weer voor een een memorabele avond dus, en dat werd het natuurlijk ook!

Tommy Sparks - She's Got Me Dancing (single Island UK/mp3 via 7Digital.com)
Na Alphabeat, The Asteroids Galaxy Tour, en ook ja, ook 2/3e van Miike Snow is Zweeds, nog meer Scandinavische pop met hoofdletter P die hoge ogen gaat gooien.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Eels – Hombre Lobo
De cd-hoes leert ons dat het scheerapparaat van E. kapot is, en dat is niet de enige gedaantewisseling die Eels op het nieuwe album Hombre Lobo is ondergaan. De eeuwige pessimist, die zelfs op een stralende lentedag nog kijkt of het einde van de wereld nadert, wisselt breekbare, donkere ballads vol zelfbeklag moeiteloos af met een in een rocknummer gegoten liefdesliedje, en verrek; horen we daar iets van een vrolijke noot. E. is er met Hombre Lobo eindelijk in geslaagd een juiste balans te vinden. En dat is knap na het formidabele, maar uiterst deprimerende Blinking Lights… uit 2005. Luisteren die plaat!

Iggy Pop - Préliminaires
Sta je september vorig jaar bij de opening van Watt nog old skool rock-‘n-roll totaal van de wereld mee te brullen bij Iggy’s (en The Stooges) klassiekers, komt de meester himself opeens met een, ja, wat is het eigenlijk. Iggy Pop’s nieuwe album Préliminaires begint met een chanson (als je liters Franse wijn drinkt Iggy betekent dat niet meteen dat je de taal ook machtig bent) wat niet bijster veel goeds belooft, om uiteindelijk te ontaarden in een uiterst curieuze plaat die niet zou misstaan in het rijke oeuvre van Tom Waits. Totaal geen Iggy en eigenlijk een schaamteloze kopie van alles wat Waits heeft gemaakt, maar het mooie is The Godfather of Punk overal mee wegkomt….

Madness – The Liberty of Norton Folgate
En opeens waren ze daar weer. De inmiddels volwassen ska-schoffies van Madness hebben er een kunst van gemaakt om op te duiken als iedereen ze allang dood heeft verklaard. En ook nu komen de Britten met The Liberty of Norton Folgate terug met een verrassend goed album. Want voor wie er na ruim dertig jaar nog steeds in slaagt niet te gaan vervelen, neem ik mijn roze Pinkpophoedje af. Over Pinkpop gesproken; gaat dat zien komende zondag op het Zuid-podium!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Patrick Watson live in de Melkweg, 26 mei 2009
Het was een moeilijke keuze: Elbow in onze eigen club of Patrick Watson in de Melkweg? Ik schoot in de roos, koos voor de laatste en kreeg er een strijkorkest bij. Wow, wat een feest

Kyteman's Hiphop Orkest - The Hermit Sessions (album, JAMMM)
Kun je teveel Kyteman hebben? Vast wel, maar een team van meer dan twintig man verdient ook wat meer aandacht. Zondag ga ik ze filmen. En met mij hopelijk alle andere bezoekers. Dan kunnen we het daarna tenminste nog een keer terugzien op 3VOOR12TV.

Marylin Manson - The High End Of Low (album, Universal)
De perfecte vervanger voor Depeche Mode! Voldoet aan ALLE eisen: Stond al eens op Pinkpop; check! Is een beetje metal, maar ook niet te: check! Sluit perfect aan op de donkere muziek van die andere witgezichten van Placebo; check! Heeft een nieuw album; check!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Deerhunter live @ Paradiso 27 mei
Lekker gruizige gitaarmuren, shoegaze zou je het kunnen noemen, met de mooie stem van Bradford Cox als houvast in de storm. Op een vreemde manier heel erg rustgevend en spannend tegelijkertijd. En wat heb ik een spijt dat ik het prachtige album Microcastle/Weird Era Continued vorig jaar niet in mijn jaarlijstje heb gezet. Bij deze dus nog maar even: Microcastle Weird Era Continued is een van de mooiste albums van de afgelopen jaren, een Deerhunter een van de spannendste bands.

Sunn O))) - Monoliths And Dimensions (Souther Lord/Konkurrent)
Wat een onmogelijke keuze was dat afgelopen maandag. My Bloody Valentine in de Effenaar of Sunn O))) in een kerk te Rotterdam. Door een knallende koppijn en koorts hoefde ik de keuze niet te maken. Gelukkig maakte het Deerhunter het missen van My Bloody Valentine helemaal goed door een prachtig shoegaze achtig concert in Paradiso op woensdag en heb ik om het Sunn O))) leed te verzachten hun prachtige nieuwe cd. Schokkende nieuwe wegen worden er niet ingeslagen. Dit keer is er wel een koor en zijn de riffs soms wat sneller, maar het is nog steeds duidelijk de trage, imposante doom van Sunn O))).

Patrick Watson live @ Melkweg 26 mei

Als je iemand voor de 5e keer ziet en hij je nog niet gaat vervelen doe je iets goed. Sterker nog, dit was waarschijnlijk zijn beste optreden wat ik van hem zag. Volgens de band zat er nog rek in, omdat het pas een van de eerste shows van deze tour (met strijkers) was. Dat beloofd wat voor de (waarschijnlijk snelle) terugkeer in Nederland....Binnenkort op 3VOOR12 .TV en Cultura!