Goud Graven met Oi! organisator Gomes: Joost van Bellen, Benga, Opgezwolle Goud Graven met Oi! organisator Gomes: Joost van Bellen, Benga, Opgezwolle

“Mensen praten nog over dit feest, dan moet het wel bijzonder zijn geweest”

, Fiona Fortuin

Goud Graven met Oi! organisator Gomes: Joost van Bellen, Benga, Opgezwolle

“Mensen praten nog over dit feest, dan moet het wel bijzonder zijn geweest”

Fiona Fortuin ,

Het verliep moeizaam, vertelt dj Gomes over de begintijd van zijn eigen feest Oi! in Paradiso. Maar zoals wel vaker geldt, ook hier wint de aanhouder. Oi! is een gevestigde naam geworden, 20 maart viert Gomes het vijfjarig bestaan met de naam van dit moment: Benga. “Al was de laatste editie uitverkocht, ik blijf een onzekere promoter.”

“Mensen praten nog over dit feest, dan moet het wel bijzonder zijn geweest”

“Ik had nog nooit iets georganiseerd, van promotie had ik weinig kaas gegeten. Soms vroeg ik me echt af waar ik mee bezig was, als ik een klote avond achter de rug had.” Maar Gomes zette door, ging het gevecht aan en won. Zijn feest Oi! is inmiddels een gevestigde naam in de dubstep en grime scene, deze week viert hij in zowel de grote als kleine zaal van Paradiso het vijfjarig bestaan. Met Benga, Walsh, Tes La Rok en Kromestar en natuurlijk staat hij ook zelf achter de draaitafel. “Al was de laatste editie uitverkocht, ik blijf een onzekere promoter. Ook nu vraag ik me af, gaat het dit keer weer lukken.” Gomes over zijn favoriete fragmenten in het 3VOOR12 archief.

Joost van Bellen op Solaris 2000
“Mensen praten nog over dit Solaris feest, negen jaar geleden op het strand van Bloemendaal. Dan moet het wel iets bijzonders zijn. Zelf draaide ik er ook. De zon scheen, 2-step was iets nieuws, ook voor mij, iedereen reageerde goed op de sound, het klopte helemaal. Daarbij was het voor mij een eerste gig op een Speedfreax avond, een organisatie die ik heel hoog heb zitten.”

DJ Gomes - Live @ Paradiso met D-Double-E en Footsy (31-1-2004)

“Dit was de allereerste Oi! avond, die zal ik niet snel vergeten. Organiseren was eigenlijk niet mijn ding, ik had altijd zoiets van ‘laat mij maar draaien’. Totdat vijf jaar geleden een donkere kant zich van 2-step afsplitste. Artiesten als Dizzee Rascal en So Solid Crew, ik vond ze erg goed, maar op een gewone 2-step avond vielen zij niet altijd in goede aard. Zo ontstond het idee om zelf een avond te organiseren waar die donkere sound een plek kon krijgen. Het begon in de kleine zaal van Paradiso tijdens de Bassline feesten, maar ik moest wel mijn eigen crowd binnen zien te halen. De begintijd verliep moeizaam, het was een lang gevecht. Ik heb mensen moeten overtuigen van de potentie van de nieuwe stijl.”

De Jeugd van Tegenwoordig - Shenkie

“Het is een leuk nummer, maar het gaat me toch vooral om de clip. Die is heel origineel. Je ziet een  jonge jongen heel fout in een gebreide trui en met een armoedig kapsel dansjes doen, terwijl je Vieze Fur hoort zingen over Koetjes repen in je buik. Ik was overigens eerst wat sceptisch over de Jeugd van Tegenwoordig. Vond het een gimmick, maar daar ben ik op teruggekomen. Ze hebben echt iets neergezet, iets origineels.”

Benga DJ-set @ Bazar Curieux 06-12-2008
“Benga is voor mij een van de grondleggers van dubstep. Ik voel zijn sound erg goed, heb veel respect voor hem. Hij representeert de energie in dubstep, precies waar ik van hou. Ik volg hem sinds dag één, zijn eerste plaat van toen hij een jaar of zestien was, heb ik thuisliggen. Toen klonk hij meer dubby, maar toch hoorde je toen al iets unieks in zijn sound. Ik stond op Bazar Curieux met Lowriders in de kelder, tijdens Benga ben ik boven gaan kijken. Door problemen met de apparatuur verliep het begin moeilijk, maar hij herstelde zich snel.”

Opgezwolle - Live op Buitenwesten 5-2-2005
“Opgezwolle is misschien wel het beste dat Nederland ooit aan hiphop heeft voortgebracht. Goede mc’s, goed onderbouwde, scherpe teksten en super vette, harde beats. Het is verre van doorsnee hiphop. Ik geloof niet dat er niets meer komt, dat ze voorgoed uit elkaar zijn. Ik snap dat de juiste tijd ervoor moet zijn, dat alle neuzen weer dezelfde kant op moeten staan, maar dat moment zal komen.”

Oi! 5 year Anniversary is vrijdag 20 maart vanaf 24.00 in Paradiso. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12