Dekmantel: “Iedereen verklaart ons voor gek” Dekmantel: “Iedereen verklaart ons voor gek”

Tweejarig collectief nu ook boeker en label

, Fiona Fortuin

Dekmantel: “Iedereen verklaart ons voor gek”

Tweejarig collectief nu ook boeker en label

Fiona Fortuin ,

Dekmantel bestaat twee jaar. Dat wordt gevierd met een feest in Paradiso en twee nieuwe stappen: het collectief begint ook een label en boekingsbureau. "Iedereen verklaart ons voor gek dat onze eerste release een debuutalbum zal zijn."

Tweejarig collectief nu ook boeker en label

Aanstaande vrijdag 13 maart viert het collectief Dekmantel zijn tweejarig bestaan. In de Paradiso, waar toch zo’n duizend man in passen. Maar de voorverkoop gaat hard, vertelt Thomas Martojo, een van de oprichters. “Normaal heb ik gezonde zenuwen, die zijn er nu niet.” Want de feesten lopen al langere tijd goed, voor Dekmantel reden voor twee nieuwe stappen: een boekingsbureau en een label.

Twee jaar geleden richtte Thomas Martojo samen met Casper Tielrooij het collectief Dekmantel op. Om feestjes te organiseren zoals zij die voor ogen hebben, voortgekomen uit hun liefde voor kwalitatieve house, techno en disco. In Studio 80 kregen ze een vaste avond, in de  zomer van vorig jaar stonden ze op menig festival. Het was het moment dat bij alle drie hetzelfde gevoel bekroop: hier zit meer in. 

Thomas Martojo: “We wilden meer om handen krijgen. Dat viel samen met de groei aan artiesten die we om ons heen hadden verzameld en waar we veel vertrouwen in hebben. We willen graag andere mensen stimuleren met waar ze mee bezig zijn. Zo is het idee van een boekingskantoor en een label ontstaan. Ik haal veel plezier uit het draaien, maar ik heb mezelf nooit beschouwd als een artiest pur sang, die op zolder muziek maakt en daar alleen vanaf komt om te draaien. De interesse in de zakelijke kant is er altijd wel geweest. Dat geldt ook voor de anderen.”

Artiesten die vanaf nu ook deel uitmaken van het Dekmantel collectief zijn onder meer San Proper, Yuro & Trago, Counterpart en Makam. “Het is voor het eerst dat San Proper zich bij een boekingskantoor aansluit, nooit eerder wilde hij zich binden. Maar juist hij heeft ons gestimuleerd om dit op te zetten. Het is die muzikale overtuiging waar hij zich goed in kan vinden.”
 
De testpersing van de eerste release van het label is net binnen gekomen bij Martojo. Eind maart moet deze uitkomen. Het gaat om het debuutalbum van Juju & Jordash. “Iedereen verklaart ons voor gek. Een hele plaat als eerste release uitbrengen, dat is niet zoals het hoort. Je begint normaal gesproken met een EP, om te veel risico’s te vermijden. Maar we zijn zo enthousiast over het duo, we hebben er alle vertrouwen. De twee komen uit Israël en hebben in Amsterdam op het conservatorium gezeten. Hun roots liggen in fusion jazz en psychedelische rock. Vertaal dat naar elektronische muziek en je krijgt Juju & Jordash.” Rush Hour zal de fysieke distributie doen, Clone de digitale.

Volgende week lanceert Dekmantel hun website, waar alle informatie over het label en hun artiesten op komt te staan. Daarnaast zullen de jongens zelf ook schrijven over muziek. Tot die tijd kun je nog terecht op hun MySpace.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12