Crossing Border gaat driehoeksverhouding aan Crossing Border gaat driehoeksverhouding aan

Naast Antwerpen ook naar Glasgow

, Fiona Fortuin

Crossing Border gaat driehoeksverhouding aan

Naast Antwerpen ook naar Glasgow

Fiona Fortuin ,

Eerder werd al bekend dat Crossing Border naast in Den Haag dit jaar ook in Antwerpen gehouden zal worden. Directeur Louis Behre liet toen al doorschemeren dat zijn grensoverschrijdende festival het daar niet bij zou laten. Voor 2010 staat nu ook Glasgow op de agenda.

Naast Antwerpen ook naar Glasgow

Niet zo lang geleden bracht Crossing Border directeur Louis Behre al naar buiten dat hij zijn festival vanaf dit jaar naar Antwerpen uit zal breiden. Hij liet toen al doorschemeren dat hij het daar hoogst waarschijnlijk niet bij zou laten. Dus vertelt hij nu dat er in 2010 ook een editie in Glasgow komt. Daarmee gaat Crossing Border een driehoeksverhouding aan. Volgend jaar zal het festival starten in Glasgow, waarna de stoet schrijvers en muzikanten richting Antwerpen en Den Haag verplaatst.

Tijdens de laatste twee edities van Crossing Border stond Schotland centraal. “95 % van die Schotse artiesten komt uit Glasgow, in de loop der tijd heb ik veel mensen daar leren kennen. Ze zijn allemaal erg enthousiast over het plan.”

In Glasgow zal het festival samenwerken met Chemikal Underground Records en Canongate Books. Het plan van Behre is om volgend jaar voor drie maanden naar de Schotse hoofdstad te verhuizen. “Het concept moet in alle drie de steden hetzelfde blijven, dat vraagt veel organisatie. Momenteel werk ik met een jong team van vier mensen, ik denk dat het wel nodig is om er twee bij te nemen. De programmering blijf ik zelf doen. Niet om interessant te willen klinken, maar de programmering van Crossing Border werkt als een compositie; wie staat waar met wie? Dat is niet makkelijk om te leren. Ach, ooit zal ik het toch over moeten dragen.”

In de tussentijd is de voorproductie van Antwerpen zo goed als rond. Behre: “De locatie is de Arenbergschouwburg geworden. Die heeft twee zalen. Met de foyers erbij, komen we op een totaal van vijf podia. Er is al een Border Kitchen in Antwerpen gehouden, die was uitverkocht. Ik heb alle vertrouwen dat het goed gaat komen met het festival over de grens.”

Crossing Border vindt plaats op 18-21 november in Den Haag en 22 november in Antwerpen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12