3VOOR12 Draait (week 10): Jay Reatard, Yeah yeah yeahs en Grizzly Bear 3VOOR12 Draait (week 10): Jay Reatard, Yeah yeah yeahs en Grizzly Bear

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 10): Jay Reatard, Yeah yeah yeahs en Grizzly Bear

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

Dat Jay Reatard geen vrolijke spontane jongen is, dat maakt ons allemaal helemaal niks uit. In ruil voor zijn snoeiharde garagepunk schikken we ons maar al te graag naar de nukken van Mr. Reatard. En verder? Nou, verder vinden we vooral Yeah yeah yeahs, Handsome Furs en Grizzly Bear fijn.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar  3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast.


3VOOR12 Album van de Week:
DM Stith - Heavy Ghost (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

3VOOR12 single van de week:
Yeah Yeah Yeahs – Zero (Polydor/Universal)

3FM Megahit:
Lady Gaga – Pokerface (Interscope/Universal)

TOP 10:

1. Jay Reatard, live in Paradiso 6 maart 2008

"Hard, intens en sjagerijnig! Hou ik van!" (Stephan van Peursem)
"De haren lang, de buik rond, de drank en de drugs afgezworen. Jay Reteard in Paradiso die zijn publiek boring fucks noemt." (Fiona Fortuin)
"Het is echt een hele vriendelijke jongen." (Erik Zwennes)

2. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz! (Universal)
"Luister hem en dan nog eens en dan nog eens en dan nog eens, totdat je hem fantastisch vindt. Want dat is die." (Fiona Fortuin)
"Zero, DE grote hit voor de indiedisco komende maanden!" (Bart Snoeren)

3. Grizzly Bear - Veckatimest (Warp/V2 int. release 26 maart 2009)
"Wat een prachtig nummer, afkomstig van een prachtige plaat." (Fiona Fortuin over While You Wait For The Others)
"Elke keuze is geslaagd en elk experiment pakt goed uit. Buitenaardse schoonheid." (Erik Zwennes)

4. Jack Penate – Tonight’s Today (XL/V2, release TBA)
"Wat nou kredietcrisis? Met Jack Penate in je kop staat de AEX zo weer op 500 punten en is de lente nabij." (Menno Visser)
"Wereldsingle met koebellen (die mogen weer nu)." (Bart Snoeren)

5. Handsome Furs – Face Control (Subpop/Konkurrent)
"Zwaar verslavende cd van Wolf Parade lid Dan Boeckner en zijn vrouw Alexei Perry." (Stephan van Peursem)
"Deze plaat heeft kracht en ook iets onheilspellends, maar tegelijkertijd word ik er (ver)vreemd(end) genoeg vrolijk van." (Renee Hartog)

6. Pax & Pry - A Day Off
"Vanaf morgen te downloaden, t vervolg op A Day At The Office van Pax, die iedereen over een tijdje kent als die lange gast bij Kytemans hiphoporkest. " (Ron van der Sterren)
"Met veel funk- en jazzinvloeden, maar genoeg slimmigheden om een slappe conservatoriumhap te voorkomen." (Atze de Vrieze)

7. Eagles Of Death Metal live @ Paradiso 02-03-2007
"Rock ’n roll is een vak, en Jesse Hughes verstaat het." (Atze de Vrieze)
"Nog nooit, maar dan ook echt nooit, heb ik zo'n onophoudelijke en overweldigende publiekswaardering meegemaakt." (Erik Zwennes)

8. Mando Diao - Dance With Somebody (album, Give Me Fire)
"Heb het nummer dinsdag voor het eerst gehoord en sindsdien niet meer uit mijn hoofd gekregen." (Roan Eberhardt)

9. Loney Dear – Dear John (album EMI)
"Oh, wat is ook dit Loney Dear-album weer mooi – godsvruchtige melodieën te over bij deze Zweedese singer-songwriter." (Menno Visser)

10. Crystal Antlers
"Zwaar psychedelisch en hard. Bier in de hand en schudden met die kop!" (Stephan van Peursem)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:


Jack Penate – Tonight’s Today (XL/V2, release TBA)
Wat nou kredietcrisis? Met Jack Penate in je kop staat de AEX zo weer op 500 punten en is de lente nabij. Vampire Weekend meets Britpop, hoe briljant… en een knipoog naar Yeke Yeke en de Talking Heads. Beste single van het jaar tot nu toe!

Loney Dear – Dear John (album EMI)
Oh, wat is ook dit Loney Dear-album weer mooi – godsvruchtige melodieën te over bij deze Zweedese singer-songwriter.

Speech Debelle – The Key (single, Big Dada/PIAS)

Uit de categorie volkomen kansloos, maar o zo sympathiek: lo-fi jazzy Britse dameshiphop. Die blazers!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz! (Universal)

Dit keer was het niet David Sitek die- hoe per ongeluk ook- te vroeg een album van Karen O met de buitenwereld deelde, maar een groot lek in het internet. Heel vervelend, want het internet kun je niet net als Sitek op zijn knieën laten gaan en eisen dat hij als spijtbetuiging With a Girl Like You voor Fiona Fortuin zingt. Dus besloot Yeah Yeah Yeahs het volgende: IT"S BLITZ! KOMT VOLGENDE WEEK AL UIT! Luister hem en dan nog eens en dan nog eens en dan nog eens, totdat je hem fantastisch vindt. Want dat is die.     

Jay Reatard, live in Paradiso 6 maart 2008
De haren lang, de buik rond, de drank en de drugs afgezworen. Jay Reteard in Paradiso die zijn publiek boring fucks noemt. Want het stond er bij en het keek erna. De energie kwam ook pas later, na de 35 minuten nonstop heavy metal garagepunk. Nu zit ik hier met een wit hoofd en kattegejank in mijn kop. Reatard alsnog blij.   

Grizzly Bear - While You Wait For The Others (album: Veckatimest, Warp/V2)
Wat een prachtig nummer, afkomstig van een prachtige plaat.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Jay Reatard @ Paradiso, 5 maart
Hard, intens en sjagerijnig! Hou ik van! Wij waren natuurlijk als publiek niet goed genoeg voor Jay, maar dat lag vooral aan ons, niet aan meneer Reatard. Jay Reatard is een held; als er nou een omroep werd opgericht voor dit soort Reatards was ik zeker lid geworden (naast mijn VPRO lidmaatschap natuurlijk...).

Handsome Furs – Face Control (Subpop/Konkurrent)
Zwaar verslavende cd van Wolf Parade lid Dan Boeckner en zijn vrouw Alexei Perry. Kille electronica en spannende gitaarpartijen zorgen samen met de neurotische zang van Dan (denk Beck aan de crack) dat de plaat ongrijpbaar maar o zo mooi is.

Crystal Antlers
Ik hou niet van The Mars Volta en al helemaal niet van jaren zeventig rock. Crystal Antlers zit daar tussenin en vind ik  
desondanks geweldig. Het album "Tentacles" dat in april uitkomt is uitgelekt en is fantastich. Nu niet allemaal op het internet gaan zoeken: de ep van vorig jaar is ook prachtig en geeft ook al genoeg aanleiding om ze de komende dagen in het land te gaan checken! Zwaar psychedelisch en hard. Bier in de hand en schudden met die kop!


BART SNOEREN DRAAIT:

Jack Penate - Tonight's Today (single)

Een beetje vreemd, maar wel lekker: De Afrikaanse invloed die ook Vampire Weekend zo nadrukkelijk onderscheidt is nu ook naar de Britpop overgeslagen. Wereldsingle met koebellen (die mogen weer nu).
 
Yeah Yeah Yeahs – Zero (Universal) (single, van nog uit te komen album It’s Blitz!)
DE grote hit voor de indiedisco komende maanden!
 
The Whitest Boy Alive - Rules (Bubbles/RoughTrade)
Meer van hetzelfde is niet altijd slecht, in dit geval is dat zelfs heel goed!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Ani DiFranco live in de Melkweg, 2004 - via Fabchannel

Ik las het nieuws net en moet bekennen: ben meteen naar Fabchannel gegaan om nog een keer naar t Melkweg concert van Ani DiFranco uit 2004 te kijken. Ani en haar vaste contrabasspeler. Een heerlijk meespeel concert. Nog een paar dagen...

Andrew Bird - Noble Beast (album, Fat Possum)
Vond 'm de eerste keren wat te soft, maar nu, tijdens het schrijven van wilde plannen, de perfecte katalysator voor alle omgevinggeluid.

Pax & Pry - A Day Off
Vanaf morgen te downloaden, t vervolg op A Day At The Office van Pax, die iedereen over een tijdje kent als die lange gast bij Kytemans hiphoporkest. Lekker voor een day off, morgen dus!


RENEE HARTOG DRAAIT:

Crystal Stillts live @Db’s, 27 februari  

Crystal Stillts was het voorprogramma van Kismet, die ik niet heb gezien maar die wel een cd presenteerde deze avond. Ik moest de hele tijd denken aan Joy Division en dat vond ik wel leuk. Niet dat dit nou een soort van Joy Division rip off is, helemaal niet eigenlijk, maar het geluid heeft wel een beetje dezelfde sfeer. Het duurde allemaal een beetje kort en naar mijn idee kwam het geheel in dB’s niet helemaal tot z’n recht. Ik ben dus nog niet helemaal overtuigd, maar mijn interesse is wel gewekt; ik zou ze graag nog ‘ns ergens willen zien spelen. Dussss… als er iemand op het best goede idee komt deze band te programmeren in, laten we zeggen, de bovenzaal van Paradiso ofzo, dan ben ik zeker van de party.

Handsome Furs – Face Control (Subpop/Konkurrent)
Wat een fijne plaat is dit. De banden met Wolf Parade zijn duidelijk hoorbaar, maar misschien dat ik ‘m stiekem juist daarom zo graag luister. Deze plaat heeft kracht en ook iets onheilspellends, maar tegelijkertijd word ik er (ver)vreemd(end) genoeg vrolijk van.

AGF/Delay – Downtown Snow
En dan nu….iets heel anders. Toen ik deze track voorbij hoorde komen in 3VOOR12 Draait, dacht ik: ‘wow’. Wat een vreemd maar lekker ritme en wat een bijzonder nummer. De rest van het binnenkort te verschijnen nieuwe album, Symptoms, heb ik nog niet helemaal door geloof ik, maar dat hoeft ook niet perse, toch?

ROAN EBERHARDT DRAAIT:

Mando Diao - Dance With Somebody (album, Give Me Fire)
Heb het nummer dinsdag voor het eerst gehoord en sindsdien niet meer uit mijn hoofd gekregen. En als een nummer zo in je kop gaat zitten betekent dat voor mij dat het (meestal) wel een lekker nummer is.

I Was A Teenage Satan Worshipper, 3VOOR12 Radio Live, 5 maart in Desmet Amsterdam
Ik twijfelde aan het begin van de avond. Wat moet je verwachten van een band met zo'n naam en even raar getitelde nummers (zoals OMG Techno Chicks!). Maar ze waren eigenlijk wel goed. Lekkere techno/rock. Het had best wat langer mogen duren!

Animal Collective - My Girls (album, Merriweather Post Pavillion)
Hmm, even wennen dit nummer. Nog een keer geluisterd en het klonk al beter dan de eerste keer. Ik weet nog steeds niet wat voor muziek het is, behalve dan dat het goede muziek is.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Grizzly Bear - While You Wait For The Others (album: Veckatimest, Warp/V2)
Eerste levensteken van een geweldig indiealbum. Wat een mooi liedje is dit, met die warme melodie en een ongrijpbare songstructuur. Net als DM Stith en Bon Iver krijgt Grizzly Bear het voor elkaar de muziek in kalme golfbewegingen over je heen te sturen. Het album komt 25 mei pas uit. Ik beloof bij deze plechtig dat ik tot die dag dit liedje elke dag minimaal één keer zal draaien.


Eagles Of Death Metal live @ Paradiso 02-03-2007
Rockheld Jesse Hughes kamt zijn snor in de spiegel van de gitaar. Drummer Joey Castillo blaast nonchalant bowlingballen van zijn kauwgum. Even later – voor hij aan zijn toegift begint – laat Hughes zich zo hard toejuichen dat de balkons ervan trillen. Zelfs uw 3VOOR12-redacteur liet zich verleiden zijn glaasje Spa Rood rebels naar beneden te gieten. Maar het was niet alleen uiterlijk vertoon bij Eagles Of Death Metal. Verre van: wat een muzikaal machtsvertoon. Rock ’n roll is een vak, en Jesse Hughes verstaat het.

Pax & Pry – A Day Off (gratis download vanaf 07-03)
Ja hoor, het is die lange van het hiphoporkest, de rector magnificus van de U-Town University. Samen met zijn oude bandmaatje Pry (ze vormden samen de ruggengraat van Illicit) maakte hij het album A Day Off, een organische hiphopplaat. Met veel funk- en jazzinvloeden, maar genoeg slimmigheden om een slappe conservatoriumhap te voorkomen. En ja, die kleine met die trompet doet ook nog een liedje mee. Vanaf morgen gratis te downloaden.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Grizzly Bear - Veckatimest (Warp/V2 int. release 26 maart 2009)
Wat een ongelofelijk goed album is dit. De Fleet Foxes van 2009 en dan nog een paar stapjes beter. Elk liedje is raak. Elke keuze is geslaagd en elk experiment pakt goed uit. Buitenaardse schoonheid.

Eagles of Death Metal live in Paradiso maandag 2 maart 2009
Nog nooit, maar dan ook echt nooit, heb ik zo'n onophoudelijke en overweldigende publiekswaardering meegemaakt. Jesse Hughes kreeg iedereen in de uitverkochte zaal met grote ogen op de puntjes van hun tenen/stoel. Ik ga niet eens proberen uit te leggen waarom het zo goed was. Maar dat dit het beste concert van het jaar was, is een feit. Ik blijf het zeggen: In een ideale wereld, geschapen door Koning Rock-'n-roll, is Jesse Hughes de satanistische Messias.

Jay Reatard live in Paradiso vrijdag 6 maart 2009
Het is echt een hele vriendelijke jongen. Intellectueel, beschouwend en innemend (niet meer letterlijk) zelfs. Op het podium durft hij dat nog niet te laten zien. Het is ook niet niets wanneer 200 bleke konijntjes met grote ogen in je koplampen kijken. Maar Jay liet zich niet uit het veld slaan, mepte in 35 minuten zo'n twintig nummers door de zaal en liet het aan de angsthazen over te oordelen of dit goed, gek of bizar goed-gek was. Ik ga voor het laatste.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12