Kenners tippen Eurosonic/Noorderslag: Yuko, Deichkind, Fake Blood Kenners tippen Eurosonic/Noorderslag: Yuko, Deichkind, Fake Blood

"Deichkind is de Duitse Jeugd van Tegenwoordig"

, Fiona Fortuin

Kenners tippen Eurosonic/Noorderslag: Yuko, Deichkind, Fake Blood

"Deichkind is de Duitse Jeugd van Tegenwoordig"

Fiona Fortuin ,

Pak je het goed aan, dan zie je dit weekend in Groningen tijdens Eurosonic/Noorderslag dé bands van 2009. Drie kenners tippen de acts waar zij het meest naar uit kijken: Groningse electrochick Krause, Belg in den Nederlanden Tom Rummens en Simplon programmeur Erik Visser.

"Deichkind is de Duitse Jeugd van Tegenwoordig"

Eurosonic/Noorderslag staat weer voor de deur, het festival dat traditiegetrouw de prominente spelers op het Europese muziekvlak samenbrengt om te praten over de huidige stand van zaken in de muziekindustrie en om nieuwe bands te ontdekken. En juist dat laatste maakt het festival ook voor de ‘gewone’ bezoeker van belang. Want het festival staat naast alle netwerkborrels die er worden gehouden, vooral bekend om zijn programma. In drie dagen kun je dé acts van het komende jaar binnen een straal van één kilometer (oké, Simplon ligt misschien iets verder) gaan zien. Maar welke dat dit jaar zijn? We vroegen het Krause, De Brakke Grond en Simplon.

Groningen hangt eind deze week de Belgische vlag uit, want het buurland staat tijdens deze editie centraal. Volgens Tom Rummens van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond is dat ook meer dan gerechtvaardigd. Want België kent momenteel veel bands met potentie, vindt de van oorsprong Gentse programmeur. Zo mogen we Headphone (vrijdag, Huize Maas, 00:30) zeker niet missen. “In België heeft de band al hoge ogen gegooid. Headphone heeft een herkenbare, maar toch ook eigen sound. De songs zijn luisterbaar, radiovriendelijk, maar toch niet eenvoudig. Omdat ze nog niet veel in Nederland hebben gespeeld, heb ik ze nog niet gezien. Ik ben heel benieuwd.”

Girls in Hawaii (vrijdag - Stedelijke Muziekschool, 20:00) omschrijft hij als een van de meest interessante bands uit Wallonië. “Ze maken vrij rustige muziek, maar kunnen ook venijnig uit de hoek komen. Vooral het stemgeluid van de zanger is heel herkenbaar en live zijn ze ontwapenend. Yuko (donderdag, De Spieghel, 20:00) is nog een beginnend bandje dat zich bevindt tussen Radiohead en The Notwist. Leuk is dat ze niet alleen klassieke instrumenten gebruiken, maar ook banjo’s en zelfs gebruiksvoorwerpen als een koffiemolen.” Motek (vrijdag, Shadrak, 23:00) is een postrockband, die Rummens vooral roemt vanwege de visuals. “Camera’s filmen live de beelden die door een vj op een wand worden geprojecteerd.”

Erik Visser is sinds 2,5 jaar programmeur bij Simplon. Twee jaar geleden zag hij daar tijdens Eurosonic Deichkind (donderdag, Vindicat, 00:30). “Het is de Duitse Jeugd van Tegenwoordig. Het was een van de vetste optredens ooit. Zo bizar. Opblaaskastelen en piramides op het podium, met een bootje werd er over het publiek gecrowdsurfd. Het was een beleving in zijn puurste vorm. Dit jaar staan ze er weer, hopelijk wordt het weer net zo goed.” Deichkind is ook meteen de enige buitenlandse act die Visser op zijn wishlist heeft staan. Verder wil hij zeker zZz (donderdag, Simplon, 22:00) niet missen, “die zijn goed smerig, The Doors van nu”, 2562 (zaterdag , Bizonzaal, 22:00), “ik hou van rauwe, diepe bassen. Dubstep is de shit, een nieuw lekker geluid”, en het collectief Boemklatsch (zaterdag, Live XS Kelder, 23:30). “Boemklatsch draait altijd de dikste en vetste muziek van het moment en heel gevarieerd, van electro tot aan funk. En bij deze wil ook nog even de Warp avond in Simplon tippen. De acts die er staan, heb ik nog niet gecheckt. Maar ik heb alle vertrouwen in het label van onder meer Aphex Twin. Het wordt vast heel goed.”

Na al twee keer eerder met een punkbandje op Eurosonic te hebben gestaan, is het dit jaar voor Krause tijd voor Noorderslag. “Nu is het voor het echie”, zegt ze. Ze vindt het een eer dat ze er mag spelen. “Hopelijk heb ik er wat aan, ik ben in ieder geval van plan om wat zieltjes te winnen”, zegt ze met een lach. Tijdens Eurosonic is ze host in Vera, kleine kans dus dat ze ook nog dingen in andere zalen kan gaan zien. Als de mogelijkheid zich voordoet, dan wil ze graag naar Fake Blood (vrijdag, Puddingfabriek, 03:15). “Ik hou van keiharde electro, dus dan kom ik bij Fake Blood wel aan mijn trekken.” Om diezelfde reden wil ze ook naar The Subs (vrijdag, Puddingfabriek, 01:45) en Huoratron (donderdag, Simplon, 01:30). Krause: “Maar hoe ik dat moet gaan doen, dat weet ik nog niet!” Gelukkig is er ook genoeg in Vera dat ze wil zien, waaronder Firefox AK (donderdag, Vera, 20:45). “Dat is een Zweedse dame a la Roisin Murphy die melodieuze, poppy elektronische muziek maakt.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12