3VOOR12 draait (week 2): De Staat, Animal Collective en een Noorderslag warming-up

De favorieten van de redactie

Renee Hartog ,

3VOOR12 draaide deze week bijna massaal De Staat (ja, daar is 'ie dan eindelijk) en Animal Collective. En we bereidden ons alvast voor op Eurosonic/Noorderslag...

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 single van de week

Kid Cudi - Day n' Night (Crookers Remix, single, 'Spinnin')

3VOOR12 album van de week

Animal Collective-Merriweather Post Pavillion (Domino/Munich)

3FM Mega Hit

Kings Of Leon - Use Somebody (SonyMG)

TOP 10:

1. De Staat-Wait for Evolution (Excelsior/V2)

"Godverdomme! Daar is 'ie dan. Ik ben er voor nu even over uitgeluld." (Erik Zwennes)
"Wait for Evolution. Wat een plaat." (Fiona Fortuin)

2. Animal Collective-Merriweather Post Pavillion (Domino/Munich)
"Het jaar kan niet beter beginnen." (Atze de Vrieze)
"De lat voor de rest van het jaar ligt hoog, erg hoog. Knap album dat hier nog over heen komt." (Stephan van Peursem)

3. Opwarmen voor Noorderslag (Noorderslag Luisterpaal)

"Zet hem maar op repeat, die speciale Noorderslag Luisterpaal." (Fiona Fortuin)
"Ik kan niet wachten tot het jaar echt losbarst." (Atze de Vrieze)

4. De Staat - albumpresentatie in Doornroosje, Nijmegen
"BINNEN 1 JAAR IN EEN UITVERKOCHTE GROTE ZAAL VAN PARADISO!" (Erik Zwennes)

5. The Suicidal Birds live @Paradiso 7 januari 2009
"Want het album is goed, maar live vond ik The Suicidal Birds helemaal geweldig." (Renee Hartog)

6. Hjaltalín - Sleepdrunk Seasons (Kimi/Konkurrent)
"Tot nu toe de band waar ik het meeste naar uitkijk op Eurosonic." (Stephan van Peursem)
"...de IJsland-in-de-zomerpop van Hjaltalin" (Atze de Vrieze)

7. Errors - It's Not Something, But It's Like Whatever (konkurrent)
" Nu al zin in op Eurosonic." (Bart Snoeren)

8. Kid Cudi - Day n' Night (Crookers Remix, single, 'Spinnin')

"
AL een dik half jaar een hit in de clubs, en nu gewoon in de dagprogrammering van 3FM, en dat is terecht!" (Bart Snoeren)

9.
Empire Of The Sun - Walking On A Dream (cds, EMI)
"Luke Steele van The Sleepy Jackson met een aanstekende comeback dancepop single, die niet meer van de radio te branden zal zijn, dat voorspel ik je." (Menno Visser)

10. 2/3 Heritage op MySpace 2000 And One
" Zes van de acht nummers op het album zijn op zijn MySpace te beluisteren. Precies wat je van hem verwacht en daarom heel erg goed." (Fiona Fortuin)

DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Animal Collective - Merriweather Post Pavillion (Domino/Munich)
Nu ook voor mensen die tot nu toe dachten: interessante band, dat Animal Collective, maar niets voor mij. Bij mij maakt ie de afgelopen twee weken elke dag wel een rondje in de speler. Warmer en harmonieuzer dan ooit, maar nog steeds ongrijpbaar en abstract. Meer dan ook zijn het echte liedjes, maar toch onttrekken ze zich aan alle regels. Het jaar kan niet beter beginnen. 


De Staat - Wait For Evolution (Excelsior/V2)

Iedereen heeft natuurlijk al voor zijn beurt geschreeuwd over deze plaat, maar nu is ie er eindelijk echt. Een zelfverzekerde rockplaat vol goede liedjes, zoals ze zelden in ons land gemaakt worden. 

Opwarmen voor Eurosonic

De grote Eurosonic shuffle hier op de iPod wekt een glimlach bij de mathcore met fluorkleuren van Rolo Tomassi, de crunk hiphop voor knopjesnerds van Hudson Mohawke, de IJsland-in-de-zomerpop van Hjaltalin, het verkleedcircus van Bonaparte en de witte vriendjes van Erlend Oye die zich The New Wine noemen. Ik kan niet wachten tot het jaar echt losbarst.


MENNO VISSER DRAAIT:

Empire Of The Sun - Walking On A Dream (cds, EMI)

Let even niet op de video, let op het liedje. Luke Steele van The Sleepy Jackson met een aanstekende comeback dancepop single, die niet meer van de radio te branden zal zijn, dat voorspel ik je.

Animal Collective - Merriweather Post Pavillion (album, Domino/Munich)
Fijn dat deze al jarenlang getalenteerde band weer eens een wat toegankelijker album maakt. Eigenlijk moet er een sticker op: 'Nu ook te pruimen voor fans van Fleet Foxes en Mercury Rev'.

Louis Andriessen - De Staat (oud album, diverse uitvoeringen)
Huiswerk van mijn baas. Daar waar de popband De Staat de bandnaam haalt. Zeker geen easy listening, maar wel een verrassend modern klassiek muzieksuk uit 1972 van een internationaal befaamd vaderlandse componist. Denk aan Steve Reich, Philip Glass en je krijgt een idee.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (Domino/Munich)

Met dit album maakt Animal Collective de overstap van geniale gekte naar prachtige pop. Daardoor was ik in eerste instantie wat teleurgesteld, ik miste de gekte een beetje. Tot ik verder ging luisteren. Eigenlijk zijn er nog steeds de vreemde samples, ondefinieerbare geluiden, rare ritmes en ga zo maar door. De gekte is er dus nog steeds, maar subtieler dan op hun andere platen. En omdat de liedjes zo verdomde goed zijn heb je het minder snel door dat er toch veel vreemde dingen onder de oppervlakte gebeuren. En als ik dan ook nog eens mee kan schreeuwen in geweldige afsluiter Brother Sport, ben ik het eens met de popjournalisten over de hele wereld: Merriweather Post Pavilion is een geweldig album! De lat voor de rest van het jaar ligt hoog, erg hoog. Knap album dat hier nog over heen komt.

Hjaltalín - Sleepdrunk Seasons (Kimi/Konkurrent)
In de voorbereiding op Eurosonic/Noorderslag weekeinde stuitte ik op dit album uit Ijsland. Zomerse pop uit een koud en bankroet land. Tot nu toe de band waar ik het meeste naar uitkijk op Eurosonic. Maar check vooral ook andere leuke Eurosonic act als Finn, Circlesquare, Bonaparte e.a. op de luisterpaal.

De Staat - Wait For Evolution (Excelsior/V2)
De Staat rechtvaardigt de hype met dit dampende album. Dansbaar, zweterig, in your face en heel erg goed!
Als het een beetje mee zit denkt de gemiddelde Nederlander eind 2009 bij De Staat niet meer aan saaie bollebozen in Den Haag, maar aan een opwindende rockband uit Nijmegen.

FIONA FORUIN DRAAIT:

2/3 Heritage op MySpace 2000 And One
In maart brengt 2000 And One zijn debuutalbum Heritage uit, maar zij die pas nog op zijn MySpace pagina zijn geweest, heeft geen boodschap aan een releasedatum. Zes van de acht nummers op het album zijn er te beluisteren. Precies wat je van hem verwacht en daarom heel erg goed. (Wan Poku Moro: woehoe!)

De Staat - Wait for Evolution (Excelsior/V2)
Maandenlang is er over gesproken, nu is de tijd daar om hem te draaien. Daar doe ik graag aan mee. Wait for Evolution, wat een plaat.

Opwarmen Noorderslag
Zet hem maar op repeat, die speciale Noorderslag Luisterpaal. Met -he, daar zijn ze weer- De Staat, The Giants of Husavik, 2562, Paulusma en nog veel meer. Zin in!

BART SNOEREN DRAAIT:

Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (Domino/Munich)

Dat elk jaar maar met zo'n release mag beginnen!

Errors - It's Not Something, But It's Like Whatever (konkurrent)
Beetje Battles, beetje postrock, maar dan anders..
Nu al zin in op Eurosonic

Kid Cudi - Day n' Night (Crookers Remix, single, 'Spinnin')
AL een dik half jaar een hit in de clubs, en nu gewoon in de dagprogrammering van 3FM, en dat is terecht!

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Johnny Cage - Artist

't Was weer koffiedik kijken met alle lokale redacties. Ook deze keer weer een paar tips die zo heet zijn dat ze nog nooit hadden opgetreden, maar dus wel al gespot waren door een lokaalredactie. Zoals Johnny Cage uit Friesland bijvoorbeeld!

The Giants Of Husavik - The Giants Of Husavik
GEM is natuurlijk te gek, maar smaak is persoonlijk. En persoonlijk ben ik nog meer van Maurits' stem gaan houden nadat ik hem met zijn IJslands accent heb gehoord.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago
Sorry Atze. Ik had m al een hele tijd, maar heb m na een eerste luisterscan al snel aan de kant gelegd. Ook na al jouw pleidooien. Maar afgelopen dinsdag in de trein, kwam ie plots binnen. Inmiddels staat de teller op 155 zegt Last.fm. Had makkelijk de top 5 van mijn jaarlijst gehaald...

RENÉE HARTOG DRAAIT:

Animal Collective-Merriweather Post Pavilion (Domino/Munich)
Eigenlijk vond ik Animal Collective altijd een beetje ‘aan het begin van de plaat niet vervelend om naar te luisteren, maar na een tijdje wel’. Dit nieuwe album stopte ik dan ook met een gematigde interesse in mijn cd-speler. Maar blijkbaar ben ik er ook zo een die gaat voor de ‘toegankelijkere Animal Collective’, want deze mag voorlopig mijn cd-speler niet meer uit.

The Suicidal Birds live @Paradiso 7 januari 2009
Na het horen van het onlangs uitgekomen album ‘Spend Your Life In Serious Misery’ was ik toch wel erg benieuwd naar dit Friese duo. En wat ben ik blij dat ik toch maar even ben gaan kijken. Want het album is goed, maar live vond ik The Suicidal Birds helemaal geweldig.

Foals-Een héél klein voorproefje van nieuw materiaal
NME meldde van de week dat Foals een aantal geheel nieuwe opnames online had geplaatst, gratis en voor niets te downloaden, als voorproefje op materiaal voor een tweede album. Speciaal voor de fans, dus ik sloeg aan het downloaden. Vervolgens voelde ik me wel een beetje blij gemaakt met een dooie mus, want het gaat echt maar om een ienieminie voorproefje (plus een vroege mix van ‘Glaciers’). Maar toch, het smaakt naar meer.

ERIK ZWENNES DRAAIT:

De Staat - Wait for Evolution (Excelsior/V2)
Godverdomme! Daar is 'ie dan. Ik ben er even over uitgeluld.

Kan ook komen door:
De Staat - albumpresentatie in Doornroosje, Nijmegen
...Tering wat was dit goed. Die repetitiedagen in The Magic Barn van The Bloody Honkies hebben hun vruchten afgeworpen. Inventief, creatief en met penetrerende souplesse! Gaat dat zien op een locatie naar uw gading. En ik weet dat het onzinnig klinkt en met een beetje inzicht zo afgeschoten kan worden, maar: BINNEN 1 JAAR IN EEN UITVERKOCHTE GROTE ZAAL VAN PARADISO! En terecht!


De Staat - The Fantastic Journey of the Underground Man (single, Excelsior/V2)

Geweldige clip van een geweldige band met een geweldige single op een geweldig album. Punt.