Op zoek naar dé festivalhit: tuintje voor Lowlands? Op zoek naar dé festivalhit: tuintje voor Lowlands?

Tips van Sandeman, Mad Ed en Dirk Diggler

, Atze de Vrieze

Op zoek naar dé festivalhit: tuintje voor Lowlands?

Tips van Sandeman, Mad Ed en Dirk Diggler

Atze de Vrieze ,

We gaan natuurlijk niet alleen naar Lowlands voor de bandjes, we gaan ook om te dansen. In de danstenten worden de echte hits van Lowlands geboren. 3VOOR12 belde een rondje langs de hitmakers, djs’ Sandeman, Mad Ed en Dirk Diggler.

Tips van Sandeman, Mad Ed en Dirk Diggler

We gaan natuurlijk niet alleen naar Lowlands voor de bandjes, we gaan ook om te dansen. Tussen de optredens door, midden op het terrein in de Groove Tube, diep in de nacht in de verschillende danstenten en bij het ochtendgloren in het Lowlands Café, formerly known as 24 Uurs Tent. Daar worden de echte hits van Lowlands geboren. De hits waar iedereen hard op gaat en die van alle kanten vanzelf naar je toe komen. 3VOOR12 belde een rondje langs de hitmakers, djs’ Sandeman, Mad Ed en Dirk Diggler.

Sandeman – pauze dj en aanwezig in de Silent Disco – hoopt op de doorbraak van Jack Peñate. “Tonight’s Today is mijn favoriete liedje van het jaar tot nu toe”, zegt hij. “En op de dansvloer werkt het aardig. Het is een perfecte zomerhit.” Maar niet zo perfect als Damaru natuurlijk. “Vorige week was ik op Solar, en daar stond iedereen in de rij al spontaan Tuintje In Mijn Hart te zingen. Ook de Jan Smit-versie doet het goed. Het is een vreemd soort TROS crossover.” Andere geheide krakers: La Roux (“speelt al op vrijdag en heeft inmiddels drie hit-singles”), Dizzee Rascal & Armand van Helden (“Bonkers gaat ontploffen op Lowlands”) en Major Lazer (“gaan Crookers en Joost van Bellen zeker draaien”).

Alpha Dj Mad Ed zit in een heel ander segment. Hij heeft tijdens Lowlands verschillende petten op, maar zijn meest prominente optreden is op zaterdagavond in de grootste tent, na de Kaiser Chiefs. “Op Pinkpop was mijn hit Human van The Killers, op Lowlands ga ik voor Give You Hell van The All American Rejects.” Mad Ed scoort daarmee punten bij de jonge emokids, die op Lowlands hard zullen gaan op onder meer Enter Shikari en Thursday. “Ik wil ook graag Bring Me The Horizon draaien, maar daar kan je niet zo goed op dansen. Misschien voor het optreden van Enter Shikari. Ik verwacht heel veel van Thursday en ik geloof heilig in Brokencyde. Jullie hebben niemand in huis die iets van dat soort bands begrijpt, merkte ik op Pinkpop. Zonde.”

De hit van vorig jaar was voor Dj Dirk Diggler zonder twijfel Day ’N Night van Kid Cudi met de Crookers. Lomp en hard. Net als zijn tip voor dit jaar: “Dizzee Rascals Bonkers. Er is een dubstepremix van Doorly, die is nog drie keer zo hard als het origineel. Het is dubstep, maar niet van die trage. Het blijft een hoge pompfactor houden. Ook de Skream remix van La Roux’ In For The Kill gaat het goed doen, denk ik. Ik vind de Hervé See You At The Festivals Remix van Calvin Harris’ vorige single goed, maar die is misschien net te moeilijk. En inderdaad, Major Lazer. Tuintje In Mijn Hart heb ik nog nooit gehoord.”

Dj Dirk Diggler is al een paar jaar vaste prik voor de vroege vogels. Op donderdagavond – als het festival eigenlijk nog niet begonnen is - draait hij het Lowlands Café wakker. Wie denkt dat de eerste dansers voorzichtig te werk gaan, heeft het mis. “Vorig jaar zette ik om half elf Smells Like Teen Spirit op. De tent ging uit zijn dak, maar middenin het nummer viel de stroom uit. Toen het licht na vijf minuten weer aan ging hing er een kerel in de nok van tent. Precies toen het licht aan ging, zakte zijn broek af. Hing hij daar in zijn blote pik aan de paal. Ik ben later nog in beschonken toestand met een meisje het Alpha podium op gelopen. Daar zijn ook dingen gebeurd die niet in de krant kunnen.”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12