Met muziek van Ghost Trucker op reis door het hoofd van Edgar Allan Poe Met muziek van Ghost Trucker op reis door het hoofd van Edgar Allan Poe

Op bezoek bij de repetities van In Poe Park

, Erik Zwennes

Met muziek van Ghost Trucker op reis door het hoofd van Edgar Allan Poe

Op bezoek bij de repetities van In Poe Park

Erik Zwennes ,

Midden in Amsterdam hebben een aantal artiesten een prachtige locatie gevonden voor een nieuwe popmuziektheaterproductie. In de Tolhuistuin net over het IJ vindt 12 tot en met 16 augustus In Poe Park plaats. Lees een reportage van een repetitie met de band Ghost Trucker, de regisseur en acteurs.

Op bezoek bij de repetities van In Poe Park

Woensdag 5 augustus, het is de plakkerigste van de afgelopen dagen. Midden in Amsterdam heeft een aantal artiesten de ideale plek gevonden voor een gloednieuwe popmuziektheaterproductie. Onder de mooiste en oudste platanen van Amsterdam repeteert de band Ghost Trucker met een regisseur en twee acteurs voor de opvoering van In Poe Park; een trip door het hoofd van de grote 19e-eeuwse Amerikaanse dichter en schrijver Edgar Allan Poe.

We bevinden ons over het IJ, in de Tolhuistuin achter het oude Tolhuis, aan de Buiksloterweg in Noord. Op amper vijf minuten van Centraal Station Amsterdam, te voet en met de pont. Het is een plek die bijna een eeuw lang afgesloten is geweest voor Amsterdammers. Sinds de verhuizing van Shell is de bijzondere plek mondjesmaat voor publiek toegankelijk. Er zullen steeds meer projecten plaatsvinden, een van de eerste producties is In Poe Park. Op de achtergrond worden heipalen de grond in gebeukt. Niemand hoort het hier meer.

In Poe Park is een concept van Roald van Oosten, oud-voorman van Caesar en al enkele jaren de vaste spil in Ghost Trucker. Anderhalf jaar geleden besloot hij teksten van de Amerikaanse dichter van muziek te voorzien. Dit jaar is het 200e geboortejaar van Poe, hét moment om iets te doen met de muziek, dacht Van Oosten. De popveteraan is artistiek leider van het muzikale gedeelte van de productie. Florian Hellwig regisseert de verhaallijn en de twee acteurs.

Uit het keurslijf komen; bizarre en rare dingen doen vanuit het concept van een popconcert, dat is wat Roald van Oosten met Ghost Trucker vanaf het begin voor ogen had. “Als ik dezelfde dingen doe die ik al gedaan heb, verveel ik me. Het is heel leuk om popmuziek in te zetten op een andere manier dan gebruikelijk. Ik heb inmiddels wat theaterervaring opgedaan en je ziet dan dat muziek een dienende rol heeft. Daar is niets mis mee, maar ik wilde het omdraaien. Een optreden geven gebaseerd op de gedichten van Edgar Allen Poe.“

De fascinatie voor de Amerikaanse dichter ontstond toen Van Oosten een zoektocht naar het begin van de fantasie ondernam. “Dan kom je bij Jules Verne, Alice in Wonderland van Lewis Carroll en het werk van Poe. De basis van het fantastische denken spreekt me heel erg aan.” In anderhalf jaar tijd schreef Van Oosten enorm veel muziek. Toen ontstond het idee om er een totaalervaring van te maken. De band nodigde gasten uit om avonden lang te brainstormen. “Het heeft nu aspecten van musical en rockopera, maar het is een stuk vrijer in opzet.”

“We zochten een vrijplaats midden in de drukke stad; een plek waar je het gevoel van mysterie nog kunt creëren. Zeker ’s avonds hangt hier een waanzinnige sfeer.” Het publiek maakt in twee uur tijd een wandeling door het park. Er wordt een verhaal verteld, muziek gespeeld in een uitgelicht decor. “Het is een reis waardoor je steeds meer gaat voelen voor Poe.” De avond eindigt met een concert van de band aangevuld met de ritmesectie van oud-Hollandse Nieuwe Lola Kite.

De dag voor het bezoek was er een doorloop van het hele stuk. Vandaag worden enkele punten doorgesproken. Kijken we het publiek aan? Moet dat daar geen akoestisch gitaar zijn? Hoe verplaatsen we het harmonium? Zomaar enkele vragen die op kwamen. Even verderop staat regisseur Hellwig met zijn acteurs in de bosjes een stuk door te spreken. Van Oosten: “Het blijkt steeds weer dat de combinatie Ghost Trucker en Edgar Allen Poe een heel logische is. Ik hou niet zo van conceptplaten, maar stap twee van dit project wordt toch dat hier een plaat uit voortkomt. In december beginnen we met de opnames. Ik ben enorm enthousiast over de muziek, deze plaat wordt volgens mij de beste die ik kan maken.”

Op 12 augustus is de eerste tryout. Een dag later vindt de première van In Poe Park plaats. 14, 15 en 16 augustus wordt het stuk nog opgevoerd en dan is het al weer voorbij. De bedoeling is dat het stuk later dit jaar nog door Nederland tourt.

Luister naar drie nummers van In Poe Park, zie rechts van dit artikel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12