Health: op zoek naar het ultieme intense geluid Health: op zoek naar het ultieme intense geluid

“Zeggen dat alles al gedaan is, is lui”

, Atze de Vrieze

Health: op zoek naar het ultieme intense geluid

“Zeggen dat alles al gedaan is, is lui”

Atze de Vrieze ,

Samen met No Age en Abe Vigoda vormt noiseband Health de Grote Drie van de Los Angeles underground, een groep bands rond de alternatieve club The Smell. In september verschijnt hun nieuwe album, maar voor die tijd spelen ze nog op Lowlands.

“Zeggen dat alles al gedaan is, is lui”

Samen met No Age en Abe Vigoda vormt noiseband Health de Grote Drie van de Los Angeles underground, een groep bands rond de alternatieve club The Smell. Nou ja, groot is een relatief begrip, maar de tijd van optreden in vage kelders voor tien bezoekers is voorbij. De bands rond The Smell worden wereldwijd met open armen ontvangen door de critici en de hoofdrolspelers uit de scene zijn meer onderweg dan thuis.

“De kans is groter dat we ergens onze vrienden van No Age ergens in Europa tegenkomen”, zegt frontman Jake Duzsik. “En als we thuis zijn, vergeten mensen ons tegenwoordig uit te nodigen.” Health speelde de laatste jaren veel in Europa, en ook in Nederland is de band een graag geziene gast. Ze deden al diverse clubshows (o.a. bij Subbacultcha!), speelden op Motel Mozaique en Bevrijdingspop Haarlem (!) en zijn straks een van de spannendste bands op Lowlands.

Het creatieve broeinest The Smell was jarenlang niet veel meer dan een uit de hand gelopen jeugdcentrum in Downtown L.A. De club werd opgericht in 1998. Je kon er voor 5 dollar een band zien en een goede veganistische hap halen. De club predikt DIY in ultieme vorm: mensen in de community koken, runnen de bar, boeken de shows en spelen zelf. “De laatste tijd gaat het heel goed met The Smell”, zegt Jake. “Tegenwoordig zijn er zelfs regelmatig shows uitverkocht. Dat gebeurde in de eerste zes jaar bijna nooit.”

De club is volgens Health vooral gericht op kunst in esthetische zin, en niet op politiek en ideologie. Dat geldt ook voor de band zelf. De bandleus: Aesthetic Is King. “Wij zijn stuk voor stuk politiek bewuste mensen, maar dat zie je niet terug in onze muziek. De teksten hebben vaak een mechanisch karakter. Ze gaan over ontmenselijking in een steeds technologischer wordende wereld. Post-modern gedoe. Op een bepaalde manier zijn dat natuurlijk persoonlijke onderwerpen, maar het is niet zo dat je je na het horen van onze muziek kunt identificeren met ons als persoon.”

Een optreden van Health is een fysiek gebeuren, maar op een heel andere manier dan bij de gemiddelde punk- of metalband. Geen brute wall of death, maar een zorgvuldig geconstrueerd geluidsbouwwerk met een intimiderend volume. De geïmproviseerde loods die in april dienst deed als 3VOOR12-sessie podium op Motel Mozaique in Rotterdam vloog bijna de lucht in door de luchtdruk die het kwartet produceerde. “Voor ons doen was het heel zacht”, zegt gitarist John Famiglietti. “Maar eigenlijk spelen we minder hard dan je denkt. We gebruiken frequenties die niet alleen harder klinken, maar die je voelt door je hele lichaam.”

John Famiglietti en Jupiter Keyes zitten het halve optreden op de grond, gebukt over een bak vol pedalen, samplers en keyboards. Met wiskundige precisie steekt Famiglietti af en toe een microfoon in zijn versterker, wat een loeiende feedback tot gevolg heeft. “Het is geen bewuste keuze om op de grond te zitten”, zegt Famiglietti. “Hoe meer mensen bij onze shows komen kijken, hoe groter het probleem dat de helft van de band niet te zien is. Als er een verhoging is waar ik mijn apparatuur op kan zetten, is dat ook goed. Maar keyboardstandaards zijn stom.” “Er is weinig spontaan aan onze optredens”, zegt Jake Duzsik. “Elk detail is van tevoren bedacht en zit precies op de juiste plek. Voor spontaniteit is alleen ruimte als er iets kapot gaat.”

“Als je muzikanten vraagt wat hen inspireert, beginnen ze vaak over gedichten of gebeurtenissen uit hun leven. Onze belangrijkste inspiratiebron is muziek. We luisteren naar veel oude rockmuziek, punk en metal, maar we leren juist veel van andere soorten muziek. Slechte hiphop bijvoorbeeld, waarin net een interessant geluid gebruikt wordt. Of elektronica en neo klassieke minimalistische muziek. Het is zo lui om te zeggen: alles is al gedaan, laten we maar een garagerockband beginnen. Er is nog zo veel te ontdekken. Wij willen hét nieuwe geluid vinden. Dé intense, energieke band van nu.”

Health speelt op 22 augustus op Lowlands in Biddinghuizen, 8 oktober in 013 en 9 oktober in de Melkweg (met Fuck Buttons). 8 september verschijnt het nieuwe album Get Colors op COOP/V2.m Bekijk het optreden van Health bij 3VOOR12 op Motel Mozaique.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12