3VOOR12 Draait (33): Pearl Jam, Pissed Jeans en de Lowlands Luisterpaal 3VOOR12 Draait (33): Pearl Jam, Pissed Jeans en de Lowlands Luisterpaal

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (33): Pearl Jam, Pissed Jeans en de Lowlands Luisterpaal

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Pearl Jam kan natuurlijk niet ontbreken in de draait van deze week. Maar ook de Lowlands Luisterpaal bekruipt de lijst in meerdere hoedanigheden. Kortom: de redactie - zonder Mexicaanse griep op vakantiesterkte - laat ook deze week weer haar ware gezicht zien in.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

Single van de Week
Alberta Cross - ATX (Ark/PIAS)

Album van de Week
The Madd - The Madd Are Pretty Quick (Excelsior/V2), release 21 augustus

3FM Megahit
Muse - UPrising (Warner)


TOP 10:

1. Pearl Jam, Ahoy 13 augustus 2009
Eddie gaat zitten op de box, niet heel ver van mij vandaan. Zijn natte haren strijkt hij naar achteren, trekt aan zijn sigaret en kijkt het publiek in. Ik heb me moeten beheersen, had zijn naam willen roepen in de hoop dat hij een blik op me zou werpen.

2. Pissed Jeans - King Of Jeans (Sub Pop/Konkurrent)
"Veel riffs die je al eerder hebt gehoord, maar dat deert niet. Rock 'n' roll mag in herhaling vallen." (Stephan van Peursem)
"Zal het in de initialen zitten?" (Fiona Fortuin)

3. Grasscut - The Highdown EP (EP, Ninja Tune/PIAS)
"De on(be)grijpbare folkatroniaversie die klinkt alsof de Betaband net hedendaags klassiek heeft ontdekt." (Menno Visser)

4. Passion Pit - Manners (album, Sony/French Kiss)
Afgelopen week een goede week, met de laatste toezeggingen van Jack Penate en Passion Pit voor FIY. Nu tijd voor de voorbereidingen. (Ron van der Sterren)

5. Timber Timbre - Timber Timbre (album, Arts & Crafts/Konkurrent)
Ik had nog nooit van de act gehoord, maar ben omver gemept. (Erik Zwennes)

6. Lowlands Luisterpaal
"Snoop Dog, Passion Pit, Eagles, Health en Grace Jones..." (Fiona Fortuin)

7. In Poe Park, Tolhuistuin Amsterdam-Noord, 13 augustus 2009
"Zorg dat je vandaag, zaterdag of zondag nog gaat." (Erik Zwennes)

8. The Swell Season – Strict Joy (Anti Records/Epitaph)
"Ik ben een gevoelige jongen, het blijkt maar weer." (Martijn van der Vlist)

9. Nisennenmondai - Destination Tokyo (Smalltown Supersound/Konkurrent)
"Sommige collega's worden er een beetje gek van. Weer die vage Japanse meiden." (Stephan van Peursem)

10. Pure FM (Belgisch radiostation)
"Het Waalse zusje van de Vlaamse alternatieve popzender. Linkse platen met lekker sexy Frans praten." (Menno Visser)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:


Alberta Cross - ATX (single, Ark/PIAS)
Boem! Daar was opeens uit New York Alberta Cross. Een bom vol psychedelica, retro, swagger en rock...Oasis gekruist met Kings Of Leon. Hevige tip voor Lowlands.

Grasscut - The Highdown EP (EP, Ninja Tune/PIAS)
De on(be)grijpbare folkatroniaversie die klinkt alsof de Betaband net
hedendaags klassiek heeft ontdekt. Fascinerend en dat drie tracks lang, want het put breed uit onomtuinde geluidsbronnen.

Pure FM (Belgisch radiostation)

Het Waalse zusje van de Vlaamse alternatieve popzender. Linkse platen met lekker sexy Frans praten. En voor wie niet tegen dat taaltje kan: het uur tussen 7 en 8 's avonds is non-stop.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Pearl Jam, Ahoy 13 augustus 2009

Eddie gaat zitten op de box, niet heel ver van mij vandaan. Zijn natte haren strijkt hij naar achteren, trekt aan zijn sigaret en kijkt het publiek in. Ik heb me moeten beheersen, had zijn naam willen roepen in de hoop dat hij een blik op me zou werpen. Maar niet alleen hij met terugtrekkende haargrens en dan toch lang, pluizig haar wordt ouder, ook ik. Dus bleef ik buitengewoon kalm en genoot ik van binnen- en dan vooral van de Avocado nummers, die worden alsmaar sterker en sterker. Morgen de reprise in Berlijn. Oooo, word ik gewoon weer zenuwachtig.

Lowlands Luisterpaal
Eddie wil nog wel eens onverstaanbaar moppelen, maar ik verstond aan het einde van het concert: 'zie jullie binnen anderhalf jaar...of misschien wel binnen tien dagen'. Wat? Is dit een grap van de beste man in de trant van 'ik heb begrepen dat er een suprise act op Lowlands staat dus laat ik net doen of Pearl Jam dat is'. Ze staan tijdens Lowlands in Canada, dus het is onmogelijk. Toch heb ik hoop en vind ik dat er een album van Pearl Jam op de speciale Lowlands Luisterpaal moet staan. Als ik terug ben maar eens overleggen met Mijnheer Luisterpaal. Vedder nog genoeg cd's te beluisteren op de Paal hoor: Snoop Dog, Passion Pit, Eagles, Health en Grace Jones.

Pissed Jeans - King of Jeans (Sub Pop/Konkurrent)
Zal het in de initialen zitten, wat een band is Pissed Jeans. Rauwe noise, een brok mannelijkheid. Heerlijk.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Timber Timbre - Timber Timbre (album, Arts & Crafts/Konkurrent)
Op het label van Broken Social Scene, Feist en Gonzales komt volgende week het derde album van Timber Timbre uit. De soundtrack van vandaag, morgen en waarschijnlijk nog vele weken erna. Ik had nog nooit van de act gehoord, maar ben omver gemept. Een gloomy, blues-noir folkplaat van een man met een uitzonderlijke stem. Vandaag is Lay Down In the Tall Grass mijn favoriet. Dat pianoloopje dat bijna zes minuten lang over een kille kermis waait, prachtig.

In Poe Park, Tolhuistuin Amsterdam-Noord, 13 augustus 2009
Donderdag was de première van In Poe Park. Een popmuziektheaterstuk geïnspireerd op het werk en leven van Edger Allan Poe. Een fantasierijk stuk op een prachtige locatie met nieuwe muziek van Ghost Trucker en tegen het einde een half uur concert van de band. Onze eigen Asta Kat schittert. Zorg dat je vandaag, zaterdag of zondag nog gaat.

Jay Reatard - Watch Me Fall (album, Matador/V2)
Zo wisselvallig als de persoon Jay Reatard, zo constant is de kwaliteit van zijn platen. Niet meer zo meedogenloos als op Blood Visions, maar net zo direct en dreigend. Het is eigenlijk Reatard's popplaat, al maakt de Amerikaan natuurlijk nog steeds lo-fi takkeherrie. Met akoestische gitaar, koortjes en nog meer gevoel voor melodie zet Jay een volgende stap naar erkenning bij een groter publiek.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

The Cave Singers – Welcome Joy (Matador/V2)
Een motor, geen helm als gevoel van vrijheid, de warme wind in je haren, de stof en het zand dat opwaait van de verlaten weg langs woeste woestijnlandschappen met als enige leven jij, de sissende slangen en een eenzame cactus. Budweiser tegen de dorst en The Cave Singers tegen de eenzaamheid. Meer heeft een mens ‘on the road’ niet nodig. Maar ook gewoon burgerlijk thuis in Nederland op de bank doet-ie het uitstekend.

The Swell Season – Strict Joy (Anti Records/Epitaph)
Ik ben een gevoelige jongen, het blijkt maar weer. Smolt ik al van Once, de Ierse muziekfilm en gelijknamige album van The Frames-frontman Glen Hansard en oogappeltje Marketa Irglova, het duo komt nu op de proppen met het vervolg: The Swell Season. Nog altijd even gevoelig, wanhopig, poëtisch, passievol en breekbaar. Glen Hansard bewijst eens te meer de ultieme liedjessmid te zijn. Het vakwerk van Hansard en zijn donkere stem vol paniek in combinatie met het lieve, klassieke meisjesgeluid van Irglova, maakt van deze plaat het medicijn tegen de nakende grauwe herfstdagen. Weg met de zomer, op naar de koude, regenachtige dagen! Nog wel even geduld: Strict Joy verschijnt pas in oktober. Voorproefje.

The Great Lake Swimmers – Behind Closed Doors
Pure liedjes achter gesloten liftdeuren. Het heeft gewoon zo moeten zijn.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Pictureplane - Dark Rift (Lovepump United/Konkurrent)

De foute electro wordt vergeven vanwege de toffe noise. 9 oktober ook in de melkweg samen met Health en Fuck Buttons. Nu al de concertavond van het jaar!

Pissed Jeans - King Of Jeans (Sub Pop/Konkurrent)

Heerlijke herrie. Veel riffs die je al eerder hebt gehoord, maar dat deert niet. Rock 'n' roll mag in herhaling vallen.
Als het maar een goede herhaling is.

Nisennenmondai - Destination Tokyo (Smalltown Supersound/Konkurrent)
Sommige collega's worden er een beetje gek van. Weer die vage Japanse meiden. Niks vaag! Wen er maar aan! Dit is pure space pop voor mensen zoals mij. Heerlijk wegdromen en meetrippen.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Passion Pit - Manners (album, Sony/French Kiss)
Vergeef me, maar ik heb vanaf nu nog maar oog voor één ding: FIY op Lowlands. Afgelopen week een goede week, met de laatste toezeggingen van Jack Penate en Passion Pit. Nu tijd voor de voorbereidingen: het nieuwe album van Passion Pit wakkert het vuur der verlangens alvast behoorlijk aan. Vrijdag, vier uur, India: filmen, allemaal! Waarom? Luister maar. Op de Lowlands Luisterpaal.

Health - Health (album, Lovepump United)
Ook op de FIY to do lijst én op de Lowlands Luisterpaal: Health. Op zaterdag, naast Jack Penate dus. Het zal erom spannen of dit de lompste FIY show wordt...

Aux Raus - The Brick Is In The Air (album, TopNotch)
Of dat die bokaal naar Aux Raus gaat. Zondag de 23e sluit FIY het Lowlands experiment af met de nieuwe TopNotch helden. Met een beetje geluk krijgen we Bastiaan en/of Luc zover om mee te filmen! Komende maandag op de Luisterpaal, komende zondag trouwens albumpresentatie in Trouw!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12