3VOOR12 Draait (32): Lighting Dust, No Age, Helado Negro

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

De beste plaat van dit moment: Infinite Light van Lighting Dust, een nieuw zijproject van Black Mountain; ontroerend en puur. Dus daarom: vallen we je er nu allemaal mee lastig in de Draait en is de plaat vanaf maandag Album van de Week.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

Album van de Week (32)
Lightning Dust - Infinite Light (Jagjaguwar/Konkurrent)

Single van de Week
Jack Penate - Be The One (XL/V2)

3FM Mega Hit
Anouk - 3 Days (EMI)

TOP 10:

1. Lightning Dust – Infinite Light (Jagjaguwar/Konkurrent)
“Folk zoals folk bedoeld is, zonder overbodige tierelantijntjes, maar muziek die je raakt tot in het diepst van je hart.” (Martijn van der Vlist)
“Triest, maar mooi. Om te janken en te bewonderen tegelijkertijd.” (Stephan van Peursem)
“Ontroerend en puur, maar ook spannend en experimenteel.” (Erik Zwennes)
“Omdat het moet. En omdat het mooi is.” (Fiona Fortuin)

2. No Age - Losing Feeling (EP/Sub Pop)
“Herkennen doe je No Age nog wel op de nieuwe EP Losing Feeling, maar waar aan?” (Fiona Fortuin)
“De EP bevat misschien wel het mooiste liedje van de band ooit: Genie” (Erik Zwennes)

3. Helado Negro - Awe Owe (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“Nondeju, wat een lekkere zomerplaat.” (Stephan van Peursem)
"Beetje Psapp, beetje Sufjan, beetje zomers, een beetje winters." (Ron van der Sterren)

4. Welcome To The Future Festival, 1-8-2009
“Agnes, Rejected, Jimpster, Karotte. Ze waren allemaal goed. Echt, luister maar.” (Fiona Fortuin)

5. Lorn
“Amerikaanse producer die vanuit het niets in het rijtje Rustie, Hudson Mohawke en Flying Lotus is beland.” (Viral Radio)

6. Applescal - A Slave's Commitment (Traum/NEWS)
“The Field en Nathan Fake zijn alvast op punten verslagen.” (Stephan van Peursem)

7. Raekwon - House Of Flying Daggers (single, Wu Music Group)
“Zou die Only Built 4 Cuban Linx II zomaar geweldig kunnen worden.” (Erik Zwennes)

8. Mala
“Deze vrijdag komt hij samen met zijn mc Sgt Pokes naar Viral Radio in Amsterdam en neemt hij zijn nieuwste dubs mee.” (Viral Radio)

9. The Dodos - Time To Die (album, Wichita)
Voorspelbaar. Vind ik iets tof, dan zie je het minimaal twee weken
lang terug. Of langer, als het echt goed is :) (Ron van der Sterren)

10.Street Sweeper Social Club - 100 Little Curses
"Lenny Kravitz gitaarlicks met afgezwakte Rage Against The Machine woede." (Reinier Bruijne)


DE LIJSTJES:



VIRAL RADIO DRAAIT:

Mala
De grondlegger van DMZ hoort bij het DNA van Viral Radio vanaf het begin. Deze vrijdag komt hij samen met zijn mc Sgt Pokes naar Viral Radio in Amsterdam en neemt hij zijn nieuwste dubs mee.

Kryptic Minds
Voormalige drum&bass producers die de eerste release op het nieuwe label van Loefah Swamp 81 voor hun rekening hebben genomen. Als Burial een Decepticon zou zijn klonk hij zo.

Lorn
Amerikaanse producer die vanuit het niets in het rijtje Rustie, Hudson Mohawke en Flying Lotus is beland. Al jaren bezig, maar pas sinds dit jaar verschijnt hij aan de oppervlakte. Bivakkeert ergens tussen Sonic the Hedgehog en Vex'd.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Lightning Dust – Infinite Light (Jagjaguwar/Konkurrent)
Het tweede uitstapje van Amber Webber en Joshua Wells van Black Mountain heeft alles wat muziek zo mooi maakt. Vergeet je meest onvergetelijke, dronken nacht onder de mooiste sterrenhemel met het meest opwindende meisje van de klas. Het valt in het niet bij Lightning Dust! Werkelijk geen slecht nummer, zowel tekstueel als muzikaal zit het subliem in elkaar en de goddelijke, verliefdmakende stem van Webber maakt het geheel af. Folk zoals folk bedoeld is, zonder overbodige tierelantijntjes, maar muziek die je raakt tot in het diepst van je hart. En nu op adem komen. Ok, vooruit, nog een keer dan. Kipppppuuuuuuhhhhhvel!

Bright Eyes – Lifted or the story is in the soil, keep your ear to the ground (Saddle Creek)
In een week vol ziek, zwak en misselijkheidmomenten grijpt een mens terug naar de weinige zekerheden in het leven: dus even geen nieuwe muziek, niets geen experimenten, maar pure liefde en zalvende woorden. Het medicijn: Conor Oberst. Ik voel mij weer een stuk beter, thanks!

John Hughes – R.I.P.
Een regisseur? Ja, een regisseur. En dan ook nog van tienerfilms! Voor de patat-generatie-kids is John Hughes een held. Hij maakte het puberende leven dragelijk. Het begon voor mij met The Breakfast Club, met een overdreven stoere Emilio Estevez; baseballjasje, haar strak met gel en een kleine lok, en een voor die tijd werkelijk verrukkelijke Molly Ringwald; wijd wapperende blouse, klein stukje beha en krullend haar hoog opgestoken. Puberthema’s werden tot schrik van ouders subliem in elkaar geweven. En ja, soms ging het zelfs over seks. Of nog erger, over joyriden terwijl je eigenlijk op school hoort te zitten. Zoals in Ferris Bueller’s Day Off, de doorbraakfilm van Matthew Broderick. John Hughes heeft het genre tienerfilms het levenslicht laten zien, en dat daar vervolgens een heleboel pulp uit voort is gekomen kan de goede man niets aan doen. Een stukje jeugd is verloren gegaan, wat rest is de VHS.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Applescal - A Slave's Commitment (Traum Schallplatten/NEWS)
Applescal maakt misschien wel mijn favoriete dance album van het jaar. Weet het nog niet zeker, je weet niet wat er nog gaat komen. Maar The Field en Nathan Fake zijn alvast op punten verslagen.

Helado Negro - Awe Owe (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Nondeju, wat een lekkere zomerplaat. Sufjan hoeft zelf van mij voorlopig niets uit te brengen, als hij op zijn label Asthmatic Kitty maar platen als deze uit blijft brengen.

Lightning Dust- Infinite Light (Jagjaguwar/Konkurrent)
Triest, maar mooi. Om te janken en te bewonderen tegelijkertijd.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Welcome To The Future Festival 2009 dj-sets
Naar Welcome To The Future ga je voor de sfeer: beetje rondlopen, zitten, zitten, rondlopen, zitten en niet meer van je plek komen. De sets luister je later wel terug. Nu bijvoorbeeld. Agnes, Rejected, Jimpster, Karotte. Ze waren allemaal goed. Echt, luister maar.

Lighting Dust - Infinite Light (Jagjaguwar/Konkurrent)
Omdat het moet. En omdat het mooi is.

No Age - Losing Feeling (EP/Sub Pop)
Herkennen doe je No Age nog wel op de nieuwe EP Losing Feeling, maar waar aan? Goeie vraag. No Age doet iets anders, gaat het luisteren via de de digitale stream op Sub Pop.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Lightning Dust - Infinite Light (album, Jagjaguwar/Konkurrent)
De mooiste plaat van het moment. Ontroerend en puur, maar ook spannend en experimenteel. Een meer dan terecht Album van de (volgende) Week.

No Age - Losing Feeling EP (online stream, Sub Pop/Konkurrent)
No Age heeft een van de beste platen van vorig jaar gemaakt. Nouns draai ik nog steeds graag. Nu is er een nieuwe EP Losing Feeling. Hij is wat minder direct, doet af en toe aan Deerhunter denken, maar bevat misschien wel het mooiste liedje van de band ooit: Genie. You're a Target is ouderwets hard en herkenbaar. Ik blijf fan.

Raekwon - House Of Flying Daggers f. Inspectah Deck, Ghostface Killah & Method Man (single, Wu Music Group)
Zou die Only Built 4 Cuban Linx II zomaar geweldig kunnen worden. De eerste aanzet is in ieder geval enorm sterk.


REINIER BRUIJNE DRAAIT:

Street Sweeper Social Club - 100 Little Curses
Lenny Kravitz gitaarlicks met afgezwakte Rage Against The Machine woede. Opvolging van Tom Morello's Nightwatchman. Clip nu te zien op 3VOOR12TV.VPRO.NL

Reverend & The Makers - A French Kiss In The Chaos (2009)
Braver, beetje saaier en een stuk serieuzer dan de voorganger State of Things. Wat in ieder geval mist, is de beurtelingse zang tussen frontman John McClure en Laura Manuel.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago (2007)
Stemmige, wat zeurderige Gibson Brothers samenzang maakt dat het ene nummer in het volgende doorkabbelt. Niet onaardige achtergrondmuziek voor de huiskamer alleen vraag ik me af wat hiervan over gaat blijven op een groot Lowlandspodium (vr 1800-1900, Grolsch). We gaat het zien!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:


Helado Negro - Awe Owe (album, Asthmatic Kitty, release: 10 augustus)
Beetje Psapp, beetje Sufjan, beetje zomers, een beetje winters. Geen album van het jaar, maar toch wel voor een zomers weekje in augustus.

The Dodos - Time To Die (album, Wichita)
Voorspelbaar. Vind ik iets tof, dan zie je het minimaal twee weken
lang terug. Of langer, als het echt goed is :)

A Tribe Called Quest - The Anthology (album, Jive)
Het is allemaal de schuld van Stephan, die zet tegenwoordig steevast dit op als ie de redactie oploopt.