Mezz en 013 beginnen beide een België festival Mezz en 013 beginnen beide een België festival

“Onze verlanglijstjes leidden nauwelijks tot onderlinge discussie”

, Fiona Fortuin

Mezz en 013 beginnen beide een België festival

“Onze verlanglijstjes leidden nauwelijks tot onderlinge discussie”

Fiona Fortuin ,

Het heeft zo zijn voordelen wanneer je poppodium dichtbij België ligt. Mezz in Breda trekt zowel bands als publiek van over de grens. Om die reden begint het poppodium een nieuw festival, met alleen Belgen op het podium. En ook 013 richt zich binnenkort op het buurland. “Das Pop had ik misschien wel willen hebben.”

“Onze verlanglijstjes leidden nauwelijks tot onderlinge discussie”

dEUS deed er een try-out, omdat het toch niet al te ver van huis is. En Milow trekt er een volle zaal, nog ver voordat hij doorbreekt met Ayo Technology. Mezz in Breda weet Belgen met gemak naar hun poppodium te trekken, zo blijkt. “Belgische bands kloppen snel bij ons aan. Het idee van een België festival is dan snel geboren”, vertelt programmeur Marco Petersen in Dubbel Check. Dus komt dat er, met de naam Ik Zie U Graag.

Het idee is om Ik Zie U Graag uit te laten groeien tot een festival door de hele stad. “Om die reden willen we de eerste editie niet beginnen met de inkoppers, maar ook niet met al te te kleine, underground bands.” Dus gaat Mezz voor de tussenweg, met namen als Barbie Bangkok, Tom Pintens en Tim Vanhamel. “A Brand staat er ook. Dat is echt zo’n band waarvan ik denk, dat mag wel wat meer gaan doen.”

Een paar kilometer verderop heeft 013 binnenkort ook zijn eigen op België georiënteerde festival: Hollandse Leeuwen, Vlaamse Reuzen. Volgens Petersen bijten de festivals elkaar niet. “Het festival in 013 is anders, zij doen ook Nederlandse bands. Toch hebben we sinds de opzet van de festivals contact met elkaar. We hebben de verlanglijstjes naast elkaar gelegd en bekeken hoe we beide iets sterks neer kunnen zetten, zonder teveel in elkaars vaarwater te zitten.” Volgens Petersen leidde dat nauwelijks tot discussie. “Alleen Das Pop, die in 013 staat, had ik misschien wel willen hebben.”
 
Nederlandse podia doen dus veel voor Belgen, maar krijgen we daar ook iets voor terug? “Nederlandse hiphop en de gekke dingen werken, zoals De Jeugd van Tegenwoordig, doen het goed in ons buurland. De bandjes wel wat minder. Het zou dan ook te gek zijn als er een soortgelijk festival met Nederlandse acts in België komt.”

Ik Zie U Graag vindt plaats van donderdag 23 t/m zondag 26 april. A Brand, The Sedan Vault, Barbie Bangkok, Mintzkov, Creature With The Atom Brain, The Subs, Vermin Twins, The Hong Kong Dong, Tom Pintens en Tim Vanhamel.

Op 9 mei is Hollandse Leeuwen, Vlaamse Reuzen in 013. Daar staan onder meer Voicst, Das Pop, Triggerfinger, De Staat, zZz en Madensuyu.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12