Kyteman koopt synthesizer van donaties

“Zo'n apparaat dat Jean Michel Jarre gebruikte voor klassieke synthesizermuziek”

Atze de Vrieze ,

Een fooienpot op je website, heeft dat zin? Wel als je Colin Benders heet en heel veel vrienden maakt met je Hiphoporkest. De Utrechter boorde een onverwachte bron van inkomsten aan en kocht een synthesizer van de gulle giften. "Het voelde als een vervroegd verjaardagscadeautje."

“Zo'n apparaat dat Jean Michel Jarre gebruikte voor klassieke synthesizermuziek”

Leuk idee: een fooienpot op je website. Niet geprobeerd is sowieso geen rooie cent, dacht Colin Benders alias Kyteman. Fans van zijn cd The Hermit Sessions of zijn Hiphoporkest kunnen rechtstreeks geld overmaken op zijn rekening. “Ik dacht: dan kan ik op een gegeven moment een keer nieuwe kabels kopen. Maar opeens stond er genoeg op mijn rekening voor een synthesizer. Het is een Korg Polyphonic Ensemble 1000 geworden, zo'n apparaat dat Jean Michel Jarre gebruikte voor klassieke synthesizermuziek. Het voelde als een vervroegd verjaardagscadeautje.”

Kyteman speelt niet voor het geld, zegt hij, maar hij heeft wel af en toe een boterham nodig. “Ik realiseer me dat we in een downloadtijdperk leven. Mensen geven alleen geld uit aan muziek als ze het echt goed vinden, als ze iets willen supporten. Sommige mensen zeggen: ik heb je cd gedownload, ik vind hem tof, hier heb je vijftien euro. Anderen zeggen: je project heeft me echt geraakt, hier is honderd euro. Het mooie is: mensen voelen zich meer betrokken bij wat we doen. Er vormt zich een soort community, die bij wil dragen aan het project. Zo voel ik het ook echt.” Benders vond de juiste synthesizer in Zeist. “Bij een vreemde man in trainingspak. Ik heb nog nooit zo'n wonderlijke kerel ontmoet.”

Het gaat in dit geval natuurlijk om een relatief klein bedrag – zo'n synthesizer kost 700 euro – maar het laat zien dat creatieve muzikanten nieuwe bronnen van inkomsten aan kunnen boren. Benders zou ook kunnen overwegen een abonnement op zichzelf aan te bieden. Hij is per slot van rekening continu bezig in de studio en post tussentijdse resultaten op zijn website. “Ik heb er wel over nagedacht”, zegt Benders, “maar dan komt er meteen druk op te staan. Ik heb liever dat ik mensen zomaar iets geef en dat mensen mij zomaar iets geven.”

Het Kytemancircus trekt intussen aardig door. Afgelopen weekend stond de band op Paaspop in Schijndel. Een leerzame ervaring, aldus Benders. “Het publiek was enthousiast, maar we moeten nog even oefenen om subtiele spanningsbogen op een festivalpodium overeind te houden.” In mei staat de eerste show in België op de planning, als voorprogramma van Ghostface in de Ancienne Belgique. Het risico dat Ghostface met zijn twee draaitafel en een microfoon weggeblazen wordt, is aanwezig. “Ik heb gezegd: laat ze even dubbelchecken bij het management van Ghostface of ze ons echt als voorprogramma willen. Het wordt te gek. De Belgen staan bekend als zeer kritisch, en daar hou ik van.”