Hollandse Nieuwe Dollkraut brengt soul en jazz terug op de dansvloer

“Met een snufje house en minimal wordt het heel dansbaar”

Marijke Ursem ,

Zijn naam klinkt erg Duits maar Dollkraut komt toch echt uit het oer-Hollandse, zonovergoten, Twentse land. Pascal Pinkert uit Hengelo wil met zijn mixen van house, minimal, jazz en soul mensen los laten gaan op de dansvloer. Nu als dj, en uiteindelijk met een band. Deze week is hij onze Hollandse Nieuwe.

“Met een snufje house en minimal wordt het heel dansbaar”

Dj/producer Dollkraut is deze week Hollandse Nieuwe.

WIE OF WAT IS DOLLKRAUT?
“Dat ben ik. Dollkraut is de alterego, synoniem en artiestennaam van Pascal Pinkert uit Hengelo in het zonovergoten Twentse land. Ik maak lekkere soulfull, jazzy, dansmuziek. Het moet altijd zo dansbaar mogelijk zijn.”

WAAROM DIE NAAM?
“Ik kwam het ergens tegen en marketingtechnisch viel het goed. Het klinkt een beetje Duits. Veel goede muziek komt daar vandaan en ik woon dicht bij de grens. Het betekent helemaal niets, ik hou niet van dat symbolische. Het bekt gewoon lekker.”

3VOOR12 OORDEEL: DINSDAGMIDDAG, ZATERDAGNACHT EN ZONDAGOCHTEND, OP WELK MOMENT JE JE OOK VERDIEPT IN DOLLKRAUT, DE MIX VAN HOUSE, TECHNO EN JAZZ BLIJFT FASCINEREN.

“Het blijft mij sowieso wel boeien, het verveelt me nooit. Tijdens optredens ben ik altijd uitbundig en ik merk aan de mensen om me heen dat ze het ook wel leuk vinden. Dus ik denk dat het wel klopt.”

KEUZES:
EP OF ALBUM?
“EP. Met een album moet je heel veel in een keer prijsgeven. Ik leg mezelf liever steeds in een kleine verzameling nieuwe nummers.”

INSTRUMENTAAL OF MET VOCALS?
“Moet ik echt kiezen? Er is geen gulden middenweg? Doe dan maar vocals.”

HENGELO OF AMSTERDAM?
“Amsterdam. Ik woon nu nog in Hengelo maar heb wel plannen om te gaan verhuizen. Er is hier geen afzetmarkt voor mijn muziek. Daarvoor moet je echt in de Randstad zijn. Ik ben wel blij met mijn nuchterheid. In mijn wereldje kom ik veel mensen tegen die altijd haantje de voorste willen zijn, en daar hou ik niet van.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“Jazz en soul moet terug de clubs in. Als je naar oude soul luistert, hoor je dat het heel erg dansbaar is. Als je het samenvoegt met een snufje house en een vleugje minimal kun je het heel dansbaar maken. Daarnaast omdat het, heel cliché, een uitlaatklep is.”

WAT HOOP JE ER MEE TE BEREIKEN? WAT STREEF JE NA?
“Ik wil dat mensen helemaal los gaan op de dansvloer. En dat lukt al aardig, ik krijg veel goede reacties. Ook wil ik meer in Duitsland gaan draaien. Daar komt 1 juli mijn nieuwe EP uit bij Doppelschall Recordings. Zij waren op een feest in Arnhem waar ik ook gedraaid had en hadden een cd’tje van mij gehoord. Daarna hebben ze me gebeld.”

“Mijn streven is ook om een band bij elkaar te krijgen voor mijn liveshows. Een liveset is voor mij niet, zoals veel dj’s dat doen, met een laptop en een midicontroller. Ik wil met meerdere mensen en instrumenten op het podium staan.”

HEB JE EEN ROUTE VOOR JEZELF UITGESTIPPELD? WAT IS HET PLAN?
“Ik heb geen plan de campagne, ik blijf gewoon leuke muziek maken. Ik doe wat ik doe en ik hoor het allemaal wel. Als mensen het leuk vinden mogen ze het uitbrengen. Het moet dan wel een specifiek label zijn voor mijn doelgroep. Ik wil wel uniek en origineel kunnen blijven.”

WAAR KUNNEN MENSEN DOLLKRAUT GAAN HOREN?
“Op Koninginnedag sta ik ’s avonds in de Melkweg in Amsterdam en daarvoor nog in Arnhem. Ook draai ik op nog een aantal festivals komende zomer.”