3VOOR12 draait (week 41): Of Montreal, Eagles Of Death Metal, Antony and the Johnsons 3VOOR12 draait (week 41): Of Montreal, Eagles Of Death Metal, Antony and the Johnsons

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 41): Of Montreal, Eagles Of Death Metal, Antony and the Johnsons

De favorieten van de redactie

Vreemde outfits, homo-erotica en gladde disco… Kevin Barnes van Of Montreal heeft letterlijk alles uit de kast getrokken om een sterk album neer te zetten. Aangezien Skeletal Lamping door het merendeel van de redactie pas deze week werd beluisterd, kan het gebeuren dat het vorige album van de week nu grijs wordt gedraaid.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Oasis – Dig Out Your Soul (Big Brother/PIAS)

3VOOR12 Single van de Week
The Kooks – Mr. Maker (Virgin/EMI)

3FM Megahit
Nina Kinert – Beast (V2)

De Top 10:

1. Of Montreal - Skeletal Lamping (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
“Een wonderwerk.” (Fiona Fortuin)
“Zelden zoveel te gekke elementen gehoord waar ik normaal niet heel erg warm voor loop.” (Stephan van Peursem)
“Campy, humoristisch, weird en over the top.” (Atze de Vrieze)

2. Eagles of Death Metal - Heart On (Downtown Recordings/V2)
“In een ideale wereld is Eagles of Death Metal de democratisch gekozen alleenheerser.” (Erik Zwennes)
“Heart On is weer een fijn rock ’n roll hitalbum van Jesse Hughes, de coolste snordrager ter wereld.” (Atze de Vrieze)

3. Antony and the Johnsons - Another world (EP, Rough Trade/Konkurrent)
“Antony blijft pijnlijk kwetsbaar, maar ook vol hoop, moed en zalving.” (Erik Zwennes)

4. Benoit Pioulard - Ragged Tint
“Een super mooi nummer.” (Asta Kat)

5. soccer Committee & machinefabriek - Drawn (Digitalis/ Morc Records)
“Knisper en fluisterzang.” (Stephan van Peursem)

6. Prints – Just Thoughts EP (Temporary Residence)
“Een perfecte samensmelting van akoestische en synthetische muziek.” (Bas van Duren)

7. Exhumer - Bloodcurdling Tool Of Digestion (album, Despise The Sun Records)
“Wat ik me bij namen als ‘The Final Judgement Act 3 Colliqiation Of The Corpse And Skeletonizemen’ moet voorstellen weet ik niet, maar het blaast als een malle!” (Jona Rovers)

8. Kangding Ray - Automone Fold (Raster-Noton)
“Kangding Ray zoekt het erg in de melodie.” (Fiona Fortuin)

9. zZz – Running With The Beast (Excelsior/V2, release 10 november)
“Mag ik al zeggen dat het nieuwe album van orgelsleazers zZz tof is?” (Atze de Vrieze)

10. Those Dancing Days – In Our Hero Space Suits (Wichita/V2)
“Kredietcrisis? Laat iedereen op het Damrak hier maar eens naar luisteren.” (Bas van Duren)


De lijstjes

ASTA KAT DRAAIT:

Benji Hughes – Live in de Melkweg 9-10-2008
Super gaaf optreden in de Melkweg, ik heb er weer een favoriete man met een baard bij. Dansen kan hij als de beste, en ik heb me ook laten vertellen dat hij een prima karaoke versie van Little Red Corvette kan neerzetten. In elk geval zong hij voor 3VOOR12 in de lift twee hele mooie nummers, die ik zo snel als ik kan online zal zetten!

Women - Women (Jagjaguwar)
Zo'n mooie plaat! Ze spelen samen met The Moi Non Plus en Bonne Aparte in NY op 22 oktober, dus dat kan alleen maar een topavond worden. Jammer dat ik niet in de buurt ben. Misschien haalt Subbacultcha ze snel naar Nederland, dan kunnen wij ze ook live bewonderen.

Benoit Pioulard - Ragged Tint
Als eerste een super mooi nummer. De video erbij versterkt het gevoel; de zon die onder gaat, de rennende jongen en het verlaten huis. Snel de plaat luisteren voordat ie van de luisterpaal verdwijnt!


JONA ROVERS DRAAIT:

Gorevent - Abnormal Exaggeration (album, Macabre Mementos)
Wat ontzettend zonde van het geluid. Voor een eerste demo is dit acceptabel, maar voor een volwaardige release anno 2008 niet. Achter de brakke productiewolken rijst gelukkig de metalzon fier en niet alleen omdat het Japanners zijn. Gorevent is een stoere band met een voorkeur voor massieve breakdowns en smerige grooves.

Exhumer - Bloodcurdling Tool Of Digestion (album, Despise The Sun Records)
Pfoei! Ik kan haast niet geloven dat hier een echte drummer aan het werk is. Er zal wel een en ander rechtgezet zijn, want het totaalgeluid is overdreven overweldigend. Wat ik me bij de CD-titel of namen als ‘The Final Judgement Act 3 Colliqiation Of The Corpse And Skeletonizemen’ moet voorstellen weet ik niet, maar het blaast als een malle!

Houten Death Fest (live, Chipolata)
Acht bands deze editie, wederom uit alle windrichtingen. De grootste indruk maakte Darkall Slaves, een nieuwe Franse band van het allerziekste en -bruutste soort. Qua stijl liggen ze in lijn van de snel groeiende Engelse underground death metal scene, en vooral Infected Disarray moet ervoor waken dat ze niet naar de kroon wordt gestoken. Verder speelde Begging For Incest meesterlijk, door bescheiden, sober en licht ingetogen de ene na de andere vette slamriff af te vuren en zo het hele publiek als knipmessen te laten headbangen.


BAS VAN DUREN DRAAIT:

Rafter – Sweaty Magic EP (Asthmatic Kitty)
Een heerlijke EP van de man die albums van Sufjan Stevens en Castanets in mekaar zette. De muziek van Rafter Roberts is wel even wat anders dan die van zijn labelgenoten. Sweaty Magic is een slim aan mekaar geknipt EP’tje vol samplepop, funk en rock zoals Cornelius dat in het verleden wel eens deed. De teksten gaan maar over één ding; zweterige magie. Mag je raden wat dat betekent…

Prints – Just Thoughts EP (Temporary Residence)
Ja, het is de week van de EP’s wat mij betreft. Maar Just Thoughts is dan ook een briljante EP van een band die erg moeilijk is te googlen. Met een perfecte samensmelting van akoestische en synthetische muziek, zoekt het duo alle hoeken op van wat er mogelijk is met die combinatie. Opener Me And Ms. Archer begint met een lief fluitloopje en eindigt in een jam met opgestapelde koortjes, begeleid door knorrende synthesizers. En heb jij al ooit eens gehoord van een lied in een 19/8e maat?

Those Dancing Days – In Our Hero Space Suits (Wichita/V2)
Ik was nog niet aan Those Dancing Days toegekomen, maar had eigenlijk geen beter moment kunnen kiezen om dat nu te doen. De zon liet zich van de week weer zien en de indiepop van deze bloemetjesmeisjes past daar perfect bij. Kredietcrisis? Laat iedereen op het Damrak hier maar eens naar luisteren. Dan gaan die aandelen vanzelf wel weer omhoog.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Kangding Ray - Automone Fold (Raster-Noton)
Na het prachtige optreden van Byetone op Todays Art luister ik weer even veel Raster-Noton dingen. Neem bijvoorbeeld Kangding Ray. Automne Fold kwam deze zomer uit en het is echt de max! Het is nog altijd erg Raster-Noton, dus experimenteel, maar Kangding Ray zoekt het ook erg in de melodie. Het allermooiste is nog dat de vocalen er super bij passen. Vocalen ja, het zijn bijna liedjes!

Ricardo Villalobos - Vasco (Perlon/NEWS)
Het beste van het beste en anders: Villalobos voegt zijn twee Vasco ep's in één met een lekkerrrr lange (twee keer zo lang!) versie van Minimoonstar (duurt nu dus een half uur!).

Of Montreal - Skeletal Lamping (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
Ik wil nog even het volgende kwijt over Of Montreal: een wonderwerk. En dan nu de drie laatste uitroeptekens van vandaag: !!!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Of Montreal - Skeletal Lamping (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
Al jaren een van mijn favoriete bands. Met dit album hebben Kevin Barnes en consorten zichzelf overtroffen. Zelden zoveel elementen waar ik normaal niet heel erg warm voor loop (homo-erotiek, Queen koortjes, gladde disco etc.) bij elkaar gehoord en het toch helemaal te gek vinden. Terecht album van de week!

El Guincho - Alegranza
Nu de pandaberen in de echte wereld bijna zijn uitgestorven, komen ze in de muziekwereld steeds meer voor. Zo ook El Guincho; bijna net zoveel Panda Bear als Panda Bear zelf. Dat mag de pret echter niet drukken als je zo'n goede en vrolijk plaat aflevert. Was al een tijdje uit in de rest van de wereld, sinds deze week ook in Nederland. Waarschijnlijk een positief gevolg van de opwarming van de aarde.

soccer Committee & machinefabriek - Drawn (Digitalis/ Morc Records)
Twee Nederlandse favorieten die een samenwerking zijn aan gegaan. Knisper en fluisterzang. Ik zou haast willen dat het ging sneeuwen en ik lekker voor de kachel rustig van deze intieme parel zou kunnen genieten.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Eagles of Death Metal - Heart On (Downtown Recordings/V2)
Feit: een aantal bands hoeft nooit te vernieuwen, verrassen of veranderen. Bands die in de basis zo okay zijn dat fans, winkels en journaille collectief de ongeschreven regel moeten onderschrijven (?) dat je alleen maar nederig dient te knikken en applaudisseren bij een nieuwe release of liveshow. Ik blijf het herhalen: in een ideale wereld is Eagles of Death Metal de democratisch gekozen alleenheerser.

Antony and the Johnsons - Another world (EP, Rough Trade/Konkurrent)
Een waar alleenheerser laat ook anderen gloriëren. Dit om onrust en tegengeluiden te doen verstommen. Antony krijgt daarom, in die ideale wereld, alle ruimte om het volk te doen smachten naar zijn langverwachte derde album. Dat doet deze intrigerende godin met een pracht-EP. Niet toevallig Another World getiteld. Met hypersensitieve ballades, muzikale en vocale hoogstandjes en zelfs onvervalste rock-'n-blues. Antony blijft pijnlijk kwetsbaar, maar ook vol hoop, moed en zalving.

Suicidal Birds - Z-List/Versus Life (Transformed Dreams/Tocado)
In een perfecte wereld is Suicidal Birds de grootste band van Nederland en wereldleider in de boze gruis-punkrock. Maar perfectie is lelijk. Dus kon een selecte groep mazzelpikken afgelopen vrijdag een waardig afscheid 'vieren' van ons Leonieke. Met ondermeer Suicidal Birds als gepast intermezzo. Zo ongelofelijk goed! Een fonkelnieuw rock-'n-roll-achtig nummer doet likkebaarden naar die derde plaat.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Of Montreal – Skeletal Lamping (album, Polyvinyl/Sonic Rendezvous)

Je depressies te lijf met een verkleedkist: Kevin Barnes van indieband Of Montreal (verwarrend genoeg uit Atlanta, Georgia) wordt er steeds beter in. Campy, humoristisch, weird en over the top, maar ook en vooral ongelofelijk goed.

zZz – Running With The Beast (Excelsior/V2, release 10 november)
Mag ik al zeggen dat het nieuwe album van orgelsleazers zZz tof is? Nog een beetje vroeg misschien, maar zachtjes dan: het nieuwe zZz-album is héél tof.

Eagles of Death Metal – Heart On (album, Downtown/V2 release 27 oktober)

Eigenlijk wilde ik nog netjes wachten tot de releasedatum met iets aardigs te zeggen over de nieuwe Eagles of Death Metal. Ik dacht: eerst een kudo voor de single. Maar nee, los van de rest vind ik die idioot poppy single – Wanna Be In LA – niet zo. In het geheel valt ie echter precies op zijn plek. Toch maar de volle mep dus: Heart On is weer een fijn rock ’n roll hitalbum van Jesse Hughes, de coolste snordrager ter wereld, en zijn trouwe vriend Josh Homme.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Of Montreal – Skeletal Lamping (album, Polyvinyl/Sonic Rendezvous)

Dankzij vriendin Lieke ingehaakt bij t vorige album, maar nu echt autonoom omgegaan. Psychopatische carnavalsmuziek, tekstueel aangekleed met intelligente ranzigheid. Is dat onzin? Nee hoor, luister zelf maar, op de luisterpaal.

Liedjes met een hoepeltje erom - de meest gezongen kinderliedjes van dit moment
Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder ooit voor me gezongen heeft, of dat we dat samen deden. Wel dat ze altijd zelf liedjes verzon, fluitend in de keuken. De redactie heeft nu ingegrepen en me dit onmisbare overzichtswerk cadeau gedaan. Het oefenen is al begonnen!

Emiliana Torrini - live in Paradiso (12 oktober)

't Is zoiets als een cd draaien die nog niet uit is, ik weet het. Toch is het waar: in mijn hoofd heeft het concert zich al een keer of drie afgespeeld. Het was echt heeeeeeeeeeeeel goed. Na de drie voorgaande keren gemist te hebben, gaat nu niets ertussen komen. De oppas is geregeld, de fietsband geplakt. Het hoeft alleen nog maar even plaats te vinden :)

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12