The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble kanaliseert de melancholische kant van Jason Kohnen

"Ik ben blij dat we vroeg spelen op Noorderslag"

Bong-Ra, Glowstyx en Giants of Husavik. Wat hebben deze drie met elkaar gemeen? Het antwoord: Jason Kohnen. En met nog een andere band van hem, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, werkt hij nu aan een nieuw album. "Sommige mensen vinden het raar om zoveel verschillende dingen te doen. Ik zie mijn projecten als fases van mijn gemoedstoestand."

"Ik ben blij dat we vroeg spelen op Noorderslag"

Wanneer we in Dubbel Check met Jason Kohnen (beter bekend als Bong-Ra) bellen, neemt Maurits Westerik van GEM de telefoon op. Hij zit momenteel bij Jason thuis om het album van hun project The Giants of Husavik af te mixen. De twee spelen in januari op het Noorderslag podium van 3VOOR12. En dan staat Jason ook nog met een andere band op Noorderslag: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. En daar bellen we ook voor. Want wat begon als een tussendoor project, is uitgegroeid tot een band die alweer aan een tweede album bezig is.

Het project startte Kohnen twee jaar geleden samen met Gideon Kiers. "We werkten samen bij een multimedia bedrijf. We begonnen met het componeren van muziek voor oude, stomme films. Op een gegeven moment kwam het idee om conceptuele muziek te maken die niet is geinspireerd op andere muziek, maar op beeld. We wilden eigenlijk alles omgooien, afstappen van de oorspronkelijke songstructuren."
 
In januari komt een EP uit, als opwarmer voor het nieuwe album dat in maart verwacht wordt. "Het doel is nog altijd mooie muziek maken, maar het werkt wel beter als je de tijd hebt om er geconcentreerd naar te luisteren. Het is namelijk echt verhalende muziek, puur bedoelt om beelden bij je op te laten wekken. Neem je er de tijd voor, dan krijg je er ook veel voor terug."

Even langswippen bij het concert van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble op Noorderslag is volgens Kohnnen dan ook geen goed plan. "Ik ben blij dat we vroeg spelen. Het is niet iets waar je op uit je dak gaat, of waar je en passant even langs kunt komen. Je moet die hele muzikale reis willen volgen." 

Tijdens optredens worden al bestaande, abstracte beelden getoond. De band denkt er nog overna om speciaal beeldmateriaal bij de cd te leveren. Kohnen: "We praten momenteel met mensen over welke beelden we willen gebruiken. Maar een uur aan beelden kost veel tijd en geld. En het is toch voornamelijk onze bedoeling om muziek te maken waar je je eigen beelden mee creeert. We zijn er dus nog niet helemaal uit of we het daadwerkelijk gaan doen." 
Glowstyx, Giants of Husavik, Bong-Ra en zo zijn er nog wel een paar projecten te noemen waar Kohnen bij betrokken is. Weet hij nog wel wie hij is als hij 's ochtends opstaat? "Jawel hoor. Sommige mensen vinden het raar om zoveel verschillende dingen te doen. Ik zie mijn projecten als fases van mijn gemoedstoestand. Mijn gevoelens moet ik op de een of andere manier kanaliseren. Zo is Bong-Ra mijn agressieve en The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble mijn melancholische kant."