Next Best Band gaat concertopnames uitzenden

“We willen het gat tussen band en muziekliefhebber dichten”

Bas van Duren ,

Na Fabchannel is er nu een tweede website die concertregistraties on-demand publiceert: Next Best Band. Mede-initiatiefneemster Hilde Smetsers ziet haar website als een uitgelezen kans om muziekliefhebbers en ongetekende bands bij elkaar te brengen. “Uiteindelijk bepaalt de muziekliefhebber welke band er extra aandacht verdient.”

“We willen het gat tussen band en muziekliefhebber dichten”

Nederland is een muziekwebsite rijker: Next Best Band. Een nieuw podium voor opkomende Nederlandse bands en muziekliefhebbers die elkaar niet weten te vinden. Op de website staan momenteel concertopnames en recensies. “Het is een tijdelijke opzet om bands van tevoren te laten registeren”, zegt Hilde Smetsers van Next Best Band. “Daarna is het de bedoeling dat er een volledige nieuwe website komt met een online community. Bands kunnen zich daarop presenteren. Bands krijgen de kans om deel te nemen aan pod- en vodcasts en concerten als zij goed worden gewaardeerd door de muziekliefhebbers op onze site.”

Smetsers zag het gat tussen nieuwe band en liefhebber steeds groter worden en had ervaring met het opzetten van een online podium: “Samen met wat vrienden hadden we een crossmediaal jongerenplatform in Schijndel opgezet voor de lokale omroep, compleet met programmeur, projectleider en radiomakers. Een beetje op de 3VOOR12-manier. Bands kwamen graag spelen en wij interviewden ze. We hebben nog Paaspop op die manier crossmediaal verslaan.”

De mede-initiatiefneemster rook de kans om een crossmediaal podium nationaal op poten te zetten. “Samen met Hein Hofman ben ik een jaar bezig geweest met de voorbereidingen. We hebben gekeken of er behoefte is en of het financieel haalbaar is. Nu zijn we vooral bezig met het benaderen van potentiële partners zoals concertpodia.”

Voor concertopnames werkt Next Best Band met meerdere camera’s. Tijdens de Popronde heeft Next Best Band bijna veertig optredens opgenomen. Smetsers: “Het is nog altijd niet de kwaliteit die we willen halen, maar het is wel een goede manier om het uit te proberen. Als het niet goed genoeg is, dan publiceren we het niet. Dat hadden we bij een optreden in een kunstgalerij waar de bands onder TL-balken stond te spelen. Leuk voor het publiek, maar op video ziet dat er niet uit.”

De concerten die Next Best Band online zet, worden embeddable. Smetsers: “We denken ook na over een VODcast.” Met de lancering van de website is Smetsers ook van plan om dat feestelijk te vieren. “We gaan niet voor de geijkte weg, maar iets leuks gaat er zeker komen. We hebben plannen voor wat guerilla acties, maar het kan nog alle kanten op.”