Jelle Paulusma neemt muziek veel serieuzer dan vroeger Jelle Paulusma neemt muziek veel serieuzer dan vroeger

"Voor even ontsnappen uit de werkelijkheid"

, Erik Zwennes

Jelle Paulusma neemt muziek veel serieuzer dan vroeger

"Voor even ontsnappen uit de werkelijkheid"

Erik Zwennes ,

Op zijn tweede soloalbum heeft Jelle Paulusma een balans gevonden tussen zijn ingetogen en uitbundige kant. Een boeiende zoektocht, maar ook een zware. Nu kan de muziek tot leven komen. "Ik denk dat ik in het verleden wel keuzes heb gemaakt waar de platenmaatschappij niet blij mee was. Maar dat zal me aan mijn reet roesten."

"Voor even ontsnappen uit de werkelijkheid"

Jelle Paulusma heeft naar eigen zeggen zijn beste plaat ooit gemaakt. Op iRECORD is een balans gevonden tussen zijn ingetogen en uitbundige kant. Een boeiende zoektocht, maar ook een zware. Jelle Paulusma over de muzikale zoektocht, tijdloze muziek, het maken van een plaat en dan het podium op.

"Ik ga niet op zoek naar tijdloze muziek. Zo werkt dat niet. De muziek die je maakt is het gevolg van alles wat je in je leven opzuigt. Tijdloze muziek heeft de naam dat je niet hip bent. Dat je bent blijven hangen. Maar ik ben hartstikke van deze tijd. Volgens mij ga je in je muzikale leven steeds verder terug. Dat vormt je en maakt de mix die in de molen gaat. Ik hou ook van stijlen die mensen misschien niet bij mij vinden passen, hiphop bijvoorbeeld."

"Ik maak ook dance. Ik heb thuis een grote verzameling aan ideeën voor elektronische muziek. Daar kan ik zo mee aan de slag, maar op dit moment heb ik daar geen trek in. Ik heb in de loop der jaren iets gevonden wat ik heel erg bij mij vindt passen. Wat goed voelt. Nooit heb ik de angst gehad om de trein te missen. In mijn wereld is dat geen uitgangspunt. Ik poog bepaalde artisticiteit onder woorden te brengen. Maar ongetwijfeld heb ik in het verleden keuzes gemaakt waar de platenmaatschappij niet blij mee was. Dat zal mij aan mijn reet roesten."

"Dit is de beste plaat die ik ooit hebt gemaakt. Het gaat van uitbundig naar heel persoonlijk en ingetogen. Het is ook een afspiegeling van een leven. Mijn leven. De balans is wat mij betreft heel goed gelukt. Kijk, het voordeel van ouder worden is dat je muziek veel serieuzer gaat nemen. In het begin is het allemaal erg spannend en laat je je door vanalles leiden. Feestjes zijn dan heel belangrijk en veel zuipen en zo. Op een gegeven moment ga je inzien dat het heel ergens anders om gaat. Dat je je hart wil volgen en mooie muziek wil maken. Dat lukt voor mijn gevoel steeds beter. Zowel muzikaal als tekstueel. Dat is nu de essentie van mijn leven."

"Het proces van het maken van een plaat is iets waar ik zo nu en dan graag in duik. Tegelijkertijd is het een zwaar proces en geen gezonde manier van leven. Ik trek me terug, fysiek en in mijn hoofd. Zet de telefoon soms uit en spreek mijn vrienden veel minder. Het is geen kwelling, maar je moet wel bereid zijn er echt voor te gaan. Wanneer je uiteindelijk een punt zet en het materiaal uit gaat brengen, zul je wel weer tot jezelf moeten komen. Even weer terug in een wat normaler leven."

"Nu mag ik het ten uitvoering brengen. Het creëren is fijn, maar het spelen is weer een heel ander ding. Het is fijn om je met zo'n groep vrienden voor te bereiden en dan op pad te gaan. Zij begrijpen waar ik muzikaal heen wil. Voor al die jongens staat geld niet voorop, ze willen dit gewoon heel graag doen. Nu komt het echt tot leven. Het is zo mooi om te merken dat er echt mensen op zitten te wachten. Het maakt dan niet uit dat het niet zo'n grote groep mensen is dat ze jou heel succesvol kunnen maken. Dat je duizenden platen gaat verkopen. Mijn missie is om de mensen die komen een onvergetelijke avond te bezorgen. Voor even ontsnappen uit de werkelijkheid."

iRECORD van Paulusma (Munich) ligt nu in de winkels.

Lees ook de recensie van iRECORD op 3VOOR12.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12