3VOOR12 draait (week 47): London Calling, Sigur Ros, Guns N' Roses 3VOOR12 draait (week 47): London Calling, Sigur Ros, Guns N' Roses

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12 draait (week 47): London Calling, Sigur Ros, Guns N' Roses

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

Guns N' Roses bij 3VOOR12? Ja! Maar ook de indrukwekkende sneeuwvlokken van Sigur Ros in de HMH. De klapperrrrr van de week was natuurlijk London Calling. Een sterke editie met een aantal nieuwe helden van morgen.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
Franz Ferdinand – Ulysses (Domino/Munich)

3VOOR12 Album van de week
The Killers – Day & Age (Island/Universal)

3FM Megahit
M.I.A. - Paper Planes (XL/V2)


Top 10:

1. London Calling 2008/2
“Ik heb zelden een optreden gezien waar alles klopt” (Bas van Duren over Magistrates)
“Alsof Jesus And Mary Chain’s Psychocandy nog drie keer door de distortion- en feedbackmachine wordt gegooid” (Bas van Duren over A Place To Bury Strangers)
“Bluesy garagerock van haute categorie” (Atze de Vrieze over White Denim)
“Songs en blokhoofd prima in orde” (Menno Visser over Esser)
“En weer was het goed” (Fiona Fortuin over Late of the Pier)
“Voor mij zijn ze de band van het jaar” (Robin Geurts over Late of the Pier)

2. Sigur Ros live @ HMH 17-11-2008
“Uniek ook dat zo'n rare band zo'n zaal uit kan verkopen” (Atze de Vrieze)
“Een stille zaal, gekleurd papier en een sneeuwstorm zorgden dat het wonderwel werkte in zo'n grote hal” (Stephan van Peursem)

3. Guns N' Roses - Chinese Democracy (Geffen/Universal)
“Axl Rose gunt zich geen moment rust” (Fiona Fortuin)
“Elk stukje muur, inclusief plafond, was beplakt met die gek” (Ron van der Sterren)

4. Gaiser - Blank Fade (Minus/NEWS)
“Droog en donker, maar als je goed luistert vol melodieuze details” (Atze de Vrieze)

5. Los Campesinos! - We Are Beautiful, We Are Doomed (Wichita/V2)
“Een meetlat op zichzelf” (Ron van der Sterren)

6. Max Tundra – Parallax Error Beheads You (Domino/Munich)
“Verknipte synthesizers, opgefokte ritmes en leuke teksten” (Bas van Duren)

7. Maikal X – The best in you (Rock N Vibes)
“Na enkele jaren stilte lekte enkele weken geleden deze track van Shyrock a.k.a Rollarocka” (Andrew Makkinga)

8. zZz - Running With The Beast (Video, YouTube, Excelsior/V2)
“Een herniadiepe buiging” (Erik Zwennes)

9. Fight Like Apes - Something Global (MySpace)
“Deze band ga je veel zien in 2009“ (Robin Geurts)

10. Dio ft. Sef – Tijdmachine (single, Topnotch/Universal)
“Frisse nieuwe sound van de NL hiphop en nog een hit ook” (Menno Visser)


De lijstjes:

JONA ROVERS DRAAIT:

Human Mincer - Degradation Paradox (album, Brutal Bands)

‘Degradation Paradox’ voldoet aan al mijn hooggespannen verwachtingen: wat een fantastisch album! De zieke stem, het superstrakke en catchy gitaarspel en de werkelijk flitsende drums, heerlijk. Human Mincer levert zo tegen het einde van ’t jaar een dijk van een product af dat direct kan rekenen op een plaats in mijn jaarlijst.

Hieronymus Bosch - Equivoke (album, Paymon/CD-Maximum)
Intelligente, relaxte maar complexe death metal. Onder de noemer ‘progressive’ weet deze Russische band prachtige sferen op te werpen met hun gelaagde muziek. Een spannend album dat de kracht niet uit extremiteit maar uit sfeer haalt.

The Sickening - Demo (demo, eigen beheer)
The Sickening uit Noorwegen ragt hard! Alsof alle bandleden ontzettend kwaad zijn snoeien ze zich een weg door de drie nummers ter promotie van het aankomende album. Als dat van dit allure wordt, ben ik blij!


BAS VAN DUREN DRAAIT:

Magistrates – Live @ London Calling 15-11-2008
Ik heb zelden een optreden gezien waar alles klopt. Magistrates kwam daar heel dichtbij. De band zweefde ergens tussen soul en funk in een modern jasje. Op een paar valse noten van de gitarist, was het concert perfect. Een publiek dat massaal beweegt lijkt tegenwoordig alleen nog maar besteed aan punkbands, maar Magistrates kreeg zeker de voorste acht rijen aan het dansen. Ik kan niet wachten op hun album!

A Place To Bury Strangers – Live @ London Calling 15-11-2008
A Place To Bury Strangers mocht eerder op de avond openen voor MGMT in de Melkweg. Een raadsel waarom, want de noise die A Place To Bury Strangers uit Brooklyn produceert, zal behoorlijk veel jonge trommelvliezen hebben gebroken. Bij London Calling had het publiek ongetwijfeld wat meer eelt op de vlies en dat was ook nodig. Goeiendag! Alsof Jesus And Mary Chain’s Psychocandy nog drie keer door de distortion- en feedbackmachine wordt gegooid. De drummer zat er vaker naast dan erop, maar dat boeide niet eens. Een oorwassing op het moment dat het nodig was, met een leuke liftsessie op de koop toe.

Max Tundra – Parallax Error Beheads You (Domino/Munich)
Omdat collega Stephan van Peursem een week op vakantie was, mocht ik de Luisterpaal overnemen. Erg leuk om te doen, vooral omdat je dan dingen tegenkomt die je normaliter niet opzet. Zo ook Max Tundra, echte naam Ben Jacobs. Eclectictisch is een understatement voor Parallax Error Beheads You. Tien liedjes lang springt Jacobs muzikaal van de hak op de tak met verknipte synthesizers, opgefokte ritmes en leuke teksten. Single Will Get Fooled Again gaat over het vinden van een meisje op eBay, Friendster en MySpace. Een singer-songwriter die veel met electronica doet, die mogen er meer zijn!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Gaiser - Blank Fade (Minus/NEWS)
Indrukwekkend minimal techno debuutalbum van deze Amerikaan uit de school van Richie Hawtin. Droog en donker, maar als je goed luistert vol melodieuze details.

Sigur Ros live @ HMH 17-11-2008
Zonder de strijkers net wat minder dan op Lowlands, maar Sigur Ros blijft een heel bijzondere band. Uniek ook dat zo'n rare band zo'n zaal uit kan verkopen. De sneeuwstorm tijdens het kwartier lange slotepos was ongelofelijk.

White Denim live @ London Calling 14-11-2008
Dat White Demin een goede plaat had gemaakt, wist ik al, maar dat ze live zó goed waren, kwam als een verrassing. Een aangename verrassing, uiteraard. Van begin tot eind rockte het hard, was het snel en technisch. Bluesy garagerock van haute categorie. De beste band van London Calling kwam dit keer uit Austin, Texas.


MENNO VISSER DRAAIT:

Esser (live @ London Calling, 15-11-2008)
Ster in wording en een van de hoogtepunten tijdens London Calling. Songs en blokhoofd prima in orde.

Dio ft. Sef – Tijdmachine (single, Topnotch/Universal)
Frisse nieuwe sound van de NL hiphop en nog een hit ook. Kom maar binnen met je rock'n roll...

The Herbaliser – Can’t Help This Feeling (Geardyman’s Gitchbox Hackjob remix) (single, K7/PIAS)
Van freakenstein in de dubbelgeklutste technofunk. Ja, lekker...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

zZz - Running With The Beast (Video, YouTube, Excelsior/V2)
Wat een prachtige video. Zouden Roel Wouters en zZz gewoon elk jaar de clip van het jaar maken? Vorig jaar Grip. Dit jaar de titeltrack van Running With The Beast. Een herniadiepe buiging. Ook maar eens props voor het TAX-clipfonds dat zich niet liet afschrikken door eventuele bruinebonen-vinex-kritiek en het plan subsidieerde. Spread the link!

John & Jehn - 20L07 (Video van het debuutalbum John & Jehn, Phantom/Faculty)
In vierenhalve minuut wordt duidelijk waarom dit de opwindendste band van London Calling was (overigens een gedeelde eerste plaats met meerdere band, het was een goede editie). Dit duo is verliefd, porno, smerig, dreigend en Frans! Een leuk debuut ook, maar deze single torent er bovenuit. Zou het op de radio te krijgen zijn?

Eva Braun - EP (Eigen beheer)
Om een of andere reden is deze band mij steeds ontglipt. De opgestuurde EP drukt me op de keiharde feiten. Heerlijk navelstrengstaren en soms even opkijken naar dit smerige trio. Fijn!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Guns N' Roses - Chinese Democracy (Geffen/Universal)
Oke, Axl Rose is soms wat lang van stof en hij gunt zich geen moment rust. Maar wat wil je ook, als je 13 jaar lang niets van je hebt laten horen. Alleen een dingetje: jammergenoeg hoor ik er niet de nieuwe Don't Cry op.

Late of the Pier @ London Calling 14-11-2008
En weer was het goed. Nee, het was veel en veel beter dan hun vorige optreden op London Calling. En toen was ik al erg over ze te spreken. Het grote podium van Paradiso is precies wat deze recalcitrante jongens nodig hebben. Als je eens wat van je zondag wilt maken, ga dan overmorgen naar WATT in Rotterdam. Vier uur staan ze daar!

Various Artists - Saturday, I'm in Love (Diynamic Music)
De eerste compilatie van het in Hamburg gevestigde label Diynamic bestaat uit nog niet eerder uitgebrachte, veelal mooie deephouse/house tracks van onder meer Jay Shepheard, H.O.S.H en Solomun. Daarnaast zit er ook een deel 2 bij: een mix door laatstgenoemde. Een heel goede verzameling.


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Zomby - Where Were U In '92?
Het gaat er toch van komen in 2009, de volledige terugkeer van rave. Nee, niet new rave, gewoon rave. Met een beetje Baltimore-beats, dubstep en eigentijdse rapsamples erbij om het leuk te houden voor de mensen die er niet bij waren in 1992. Zomby is een mysterieuze Brit a la Burial die met deze hybride van album en mixtape het startschot van de revival lost en je er tegelijk aan herinnert hoe cool Street Fighter II was. Nieuwsgierig geworden? De plaat is met wat creatief ge-Google makkelijk te vinden...

Late Of The Pier - Live op London Calling 2008
Ik was tijdens deze London Calling veroordeeld tot het bekijken van alle bands op een tv'tje backstage, als regieassistent. Nou was het niet zo'n heel denderende editie, maar ik vind het wel jammer dat ik bij deze gasten niet in de zaal stond. Nu het album er is, klikt ineens alles. Voor mij zijn ze de band van het jaar en ik hoop dat we het concert snel aan jullie mogen laten zien op 3VOOR12TV.

Fight Like Apes - Something Global (Myspace)
Ik zeg je: deze band ga je veel zien in 2009. Allereerst op Eurosonic, dan in het voorprogramma van The Prodigy. Fight Like Apes is een hardcore popkwartet uit Ierland die je ergens tussen Paramore en Eva Braun kunt plaatsen op het muzikale spectrum, vooral door de zangeres die precies de juiste attitude in haar stem heeft.


STEPHAN VAN PEURSEM:

Sigur Ros @ Heineken Music Hall, 10 november
Minder groots en meeslepend dan op Lowlands maar nog steeds prachtig. Bijna onwerkelijk om zo veel mensen in een zaal bij elkaar te zien voor een act die je toch moeilijk tot de mainstream kan rekenen. Een stille zaal, gekleurd papier en een sneeuwstorm zorgden dat het wonderwel werkte in zo'n grote hal.

Jaarlijstjes....
De stress begint al toe te slaan. Jaarlijstjes vind ik leuk, maar die van anderen lezen vind ik fijner dan er zelf een moeten maken. Wat een keuze...er komt in ieder geval een band met Fuck in. Wel leuk om in een vakantieweekje al die albums al die je door het jaar heen zo goed vond nog een keer te draaien. Jammer alleen dat dit er teveel zijn om op een lijstje te krijgen. En dan moeten de nieuwe Fennesz en een nieuw Sufjan Stevens project nog uitkomen...Alvast wat inspiratie ophalen bij de jaarlijstjes die al verschenen zijn, onder andere deze mooie van de mensen van Rough Trade Rough Trade

Wannes Van de Velde

Deze week ook veel naar Wannes Van de Velde geluisterd. 10 november overleed deze Vlaamse zanger die een mooie brug sloeg tussen volksmuziek en intellectuele luisterliedjes. Erg gedreven en vaak mooie, strijdbare teksten. Afgelopen woensdag zag ik in de schouwburg in Gent Wim Opbrouck en Els Dottermans, twee van de beste theatermensen van de Benelux met natte ogen een ode aan hem brengen. Ook ik hield het niet droog, zoals velen. Zondag is het afscheid van van Wannes in de Roma te Antwerpen; reken er maar op dat heel cultureel Belgie aanwezig zal zijn.


RON VAN DER STERREN:


De 3VOOR12 van woensdag in 3VOOR12 Radio
Als je verhuist, hoor je nog eens wat. Al tuffende in een iets te grote vrachtwagen met achterin een piano die af en toe een beetje van links naar rechts schuift, trakteert Annemieke me op drie superplaten, zomaar op de radio. Kan me niet meer herinneren wanneer dat voor het laatst gebeurde. Oh ja, deze dus: Sheriffs Of Hong Kong met Do Things Better, Bodies Of Water met Under The Pines en Seven en Make A Chang

Guns N' Roses - Raid ‘N The Bedouins (Track van Chinese Democracy, Universal)
Het enige dat ik tot noch toe tof vond van Guns ‘N Roses, was de kamer die haar bestaan opleverde bij de zus van een vriendin. Elk stukje muur, inclusief plafond, was beplakt met die gek. Maar draaien, neuh. Ook nu denk ik: totaal overbodig. Maar dit nummer, dat zou in een iets ander jasje zomaar eens een hit van The Mars Volta kunnen worden.

Los Campesinos! - We Are Beautiful, We Are Doomed (Wichita/V2)

Tijdens London Calling viel de vergelijking: "Los Campesinos!, maar dan net niet." Om welke band het gaat, doet er niet toe. Het ging namelijk juist niet over die band, maar over deze, die dus kennelijk al een meetlat op zichzelf is. Terecht.


ANDREW MAKKINGA DRAAIT:

Recloose - Catch A Leaf feat. Rachel Frasier (a: Perfect Timing, sonar Kollectiv)
Nadat ik het album Spelunking van Recloose hoorde was ik meteen verkocht. Prachtig elektronische muziek die zowel thuis als op de dansvloer goed werkt. Ik dan ook blij verrast met deze nieuwe plaat van hem en zet meteen mijn geld op de heerlijk stem van Rachel Fraiser.

Maikal X – The best in you (Rock N Vibes)

Who is Maikal X? Dat is een vraag die de komende maanden steeds vaker gesteld zal worden. Jullie kennen hem vast als Shyrock a.k.a Rollarocka, de man die in de Jaren negentig Postmen hit na hit scoorde. Na enkele jaren stilte lekte er enkele weken geleden deze track van hem. The best in you is een love song die je kippenvel bezorgd. Reggae liefhebbers zet je schrap, want het album van Maikal X in 2009 zal een aardbeving veroorzaken.

Zo Moeilijk – Was me Naam (Van het album Nijmeegse Modo, Top Notch/Universal)
Na 8 jaar in Amsterdam te hebben gewoon is mijn Gronings accent nog steeds hoorbaar. Ik ben dan ook fan de Nijmeegse Modo. Een plaat die trots uitstraalt van begin tot eind. Het doet me denken aan de tijd dat Opgezwolle uitkwam en dat het opeens tof was om niet uit de Randstad te komen. De beats zijn rauw, de wordplay geniaal en de swagger is niet te kopiëren. Jah Bless Nijmegen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12