3VOOR12 draait (week 46): Miriam Makeba, Elbow, Grampall Jookabox 3VOOR12 draait (week 46): Miriam Makeba, Elbow, Grampall Jookabox

De favorieten van de redactie

, Ron van der Sterren

3VOOR12 draait (week 46): Miriam Makeba, Elbow, Grampall Jookabox

De favorieten van de redactie

Ron van der Sterren ,

Een levendige draait met veel live optredens en een bijna dode, zo bleek achteraf. Geen betere move dan dat om legendarisch te worden. Check de weekfavorieten van de redactie.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
Elbow - The Bones Of You (Universal)

3VOOR12 Album van de week
Grampall Jookabox - Ropechain (Asthmatic kitty/Konkurrent)

3FM Megahit
Milow - Ayo Technology (Homerun)

3VOOR12 draait weer op Last.fm!


De top 10:

1. Grampall Jookabox – Ropechain (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
"Alsof producer Dangermouse aan het roer staat van een samenwerking tussen Yeasayer, Portishead, Damon Albarn en Beck." (Erik Zwennes)
"Nog steeds niet uitgeluisterd." (Stephan van Peursem)

2. Elbow live @ Tivoli 10-11-2008
"Ook Tivoli sloot Elbow maandag in de armen." (Atze de Vrieze)
"En frontman Guy Garvey heeft nog humor ook." (Bart Snoeren)

3. Miriam Makeba live in Paradiso 31-10-2008
"Dat ene Antony Hegarty me voor het optreden uitnodigde en vol bewondering een oude heldin aanschouwde." (Erik Zwennes)

4. Michna - Magic Monday (Ghostly International/PIAS)
"Lucht als in gebakken lucht? Nee, dan begrijp je me verkeerd. Wat ik zeg, het is heel goed." (Fiona Fortuin)

5. Recueil Morbide - A Neverending Fight (album, Rapture Music)
"Snel, netjes, menselijk. Ooit was het de slogan waarmee de guillotine geïntroduceerd werd." (Jona Rovers)

6. Larkin Grimm - Ride That Cyclone  (Album: Parplar)
"Opgegroeid in hippie-commune en sindsdien godzijdank niks bijgeleerd." (Chris Kijne)

7. Olene Kadar - Yipyippyip (track, Suruba Records)
"Zo wereldvreemd klinken dat het 't begrip urban zou kunnen herdefinieren." (Ron van der Sterren)

8. Cold War Kids live in Paradiso 10 -11- 2008

"Alsof ze nooit zijn weggeweest." (Fiona Fortuin)

9. London Calling 12 - 15 november @ Paradiso, Amsterdam
"Een koude douche, vlakke hand op de eigen wang en een dubbele espresso...ja, we kunnen beginnen. 31 bands in vier dagen." (Erik Zwennes)

10. Lovvers in De Melkweg, 11-11-2008
"De leukste nieuwe act van de laatste maanden speelde." (Stephan van Peursem)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:


Grampall Jookabox - Ropechain (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

Wat een bizar leuke plaat. Alsof producer Dangermouse aan het roer staat van een samenwerking tussen Yeasayer, Portishead, Damon Albarn en Beck. Het album is nog wat wisselvallig en leunt soms op andermans ideeen, maar tegelijkertijd heb je nog nooit zoiets gehoord. Benieuwd hoe dit live is.

London Calling 12 - 15 november @ Paradiso, Amsterdam

Een koude douche, vlakke hand op de eigen wang en een dubbele espresso...ja, we kunnen beginnen. 31 bands in vier dagen. De eerste opwarmdag zit er op en leverde een super introductie van John & Jehn en Cajun Dance Party op. Ik zit er al weer helemaal in.

Miriam Makeba live in Paradiso 31-10-2008
Het is vloeken in de Paradiso-kerk, maar ik kende Moeder Afrika Makeba niet. Sterker nog: van het laatste half uur dat ik heb gezien, was het grootste deel ook nog eens een vervelend Lion King-Joop van de Ende pastiche. Inclusief gigantische visuals van gestyleerde oranje zonnestralen. Maar tijdens twee oude nummers werd de status verklaard. Twee dagen later overleed de diva op 76-jarige leeftijd, vlak na een optreden in Italie. Dat ene Antony Hegarty me voor het optreden uitnodigde en vol bewondering een oude heldin aanschouwde, maakt de gebeurtenis helemaal bijzonder. Maar dat is weer een ander verhaal...


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Lovvers, Sky Larkin en Los Campesinos! in De Melkweg, 11-11-2008

Aan de vooravond van London Calling drie andere leuke acts op een avond in de melkweg. Leuke acts...wat zeg ik: de leukste nieuwe act van de laatste maanden speelde: Lovvers. En ze waren goed! Zag maar een kwartier, maar weet zeker dat ik meer wil. Helaas biedt hun EP van 11 minuten geen uitkomst. Dan maar wachten op het hele album, wanneerv dat dan ook maar uit mag komen... En oh ja: die andere acts waren ook leuk....
 
Grampall Jookabox - Ropechain (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

Vorige week ook al in mijn draait. Nog steeds niet uitgeluisterd. Grampall Jookabox stopt veel van alles in zijn album: veel invloeden, veel samples, veel knipogen naar andere bands maar vooral ook veel goede nummers
 
Murcof - The Versailles Sessions (Leaf/Konkurrent)
Minder electronica en meer instrumenten op dit sublieme tussendoortje. Spannend, eigen en tijdloos. Prachtig.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Elbow live @ Tivoli 10-11-2008
Jarenlang was Elbow een blinde vlek voor mij, maar dit jaar zijn Guy Garvey en zijn mannen uitgegroeid tot een van mijn favoriete bands. Ik ben de enige niet. Ook Tivoli sloot Elbow maandag in de armen. En terecht, want deze show was minimaal zo goed als die in Paradiso eerder dit jaar. Minimaal. De geweldige arrangementen van The Seldom Seen Kid, een overweldigende uitvoering van oudje Newborn en de trefzekere stem van Garvey, alles klopte eraan.

LadyHawke - Ladyhawke (Modular/Universal)
De 26-jarige Pip Browne uit Nieuw Zeeland zou vanavond wel eens de grote naam van London Calling kunnen worden. Wat een hoop hits staan er op die plaat zeg. Poppy met synthesizers én een bite. Nu maar hopen dat ze er oogverblindend uit ziet.

Bonne Aparte, The Moi Non Plus en These Are Power live @ EKKO 07-11-2008
Om de een of andere reden had ik Bonne Aparte nog steeds niet live gezien. Nu eindelijk wel. Het was imponerend, hard en kort in een veel te lege EKKO. The Moi Non Plus heb ik tot mijn schande gemist omdat ik te lang in het rookhok was blijven zitten (wat mij betreft het eerste nadeel van het rookverbod). Het weirde New Yorkse indienoisetrio These Are Powers was een aangename verrassing, al was het maar omdat de band niet op het podium speelde, maar ervoor.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Michna - Magic Monday (Ghostly International/PIAS)
Heel goed, dat is wat deze jonge producer uit Brooklyn is. Hij weet hiphop, instrumenten als blazers, electro en electronica (nul samples!) met elkaar te vermengen en toch het geheel vrij luchtig te laten klinken. Lucht als in gebakken lucht? Nee, dan begrijp je me verkeerd. Wat ik zeg, het is heel goed. In het begin staan vooral de beats centraal, maar langzaam komen er steeds meer kleine details naar voren, wordt het ook warmer... Weet je wat: luister het NU! Luisterpaal!

Cold War Kids live in Paradiso 10 -11- 2008
Poepdonker, dan gaan de lichten aan en zie daar: Cold War Kids op het podium. Alsof ze nooit zijn weggeweest. Een supergoede live band die de nieuwe nummers mooi met oud werk omringd hebben.

Tom Trago - Passion (Rush Hour)
Het is niet de eerste en het zal vast niet de laatste keer zijn, toch is er ook nu weer een goede reden om stil te staan bij Tom Trago: zijn nieuwe track Passion, een voorbode van de double pack Voyage Direct. Diepe, warme housetrack die flirt met disco en uitkijkt op de toekomst. Ik verwijs u hierbij graag naar zijn myspace waar je naast Passion ook Big Business kunt luisteren, een andere favoriet. En meer!


JONA ROVERS DRAAIT:

The Faceless - Planetary Duality (album, Sumerian Records)
In het schemergebied tussen kunst en kitsch schittert The Faceless, met haar terugkerende vervormde stemmetjes, iets te perfecte (rechtgezette) drums en protserige solo's. Maar van mij krijgen ze vooralsnog het voordeel van de twijfel, want The Faceless heeft wel voor een frisse en energieke CD gezorgd.

Recueil Morbide - A Neverending Fight (album, Rapture Music)
Snel, netjes, menselijk. Ooit was het de slogan waarmee de guillotine geïntroduceerd werd, maar nu moet ik eraan denken bij het horen van dit derde studioalbum van Recueil Morbide. Het is echt een tof album geworden dat het verdient om door veel mensen gehoord te worden. Inventief, pakkend, bruut, snel, netjes, menselijk.

Wounds Of Christ - Despising The Christians Race (demo, eigen beheer)
Leuk leuk leuk! Gewoon lekker onbekommerd raggen met een tamelijk schizoïde zanger die piept alsof er onverdoofd wat nierstenen verwijderd worden. Vrij typische underground Amerikaanse stijl death metal, maar wel uiterst solide en, al helemaal voor een demo, prima geproduceerd. Iets te ééndimensionaal om echt sensationeel te zijn, maar zeker een aanwinst voor de scene.


CHRIS KIJNE DRAAIT:

Jenny Lewis - Carpetbaggers (Album Acid Tongue)
Vorige week nog te zien - en met dit nummer - bij Letterman. Als je daar aan de vooravond van de verkiezingen mag optreden kan je wat. Ik heb alle nummers aangekruist.

Larkin Grimm - Ride That Cyclone  (Album: Parplar)
Opgegroeid in hippie-commune en sindsdien godzijdank niks bijgeleerd, maar wel talent. Giert hier en daar experimenteel uit de bocht maar swingt in dit nummer als een hillbillie.

Tangarine, God Will Split The River Apart (Album: Fields of Poetry)
De Drentse broertjes Brinks duiken op hun tweede CD diep het Amerikaanse efrgoed in. En halen pareltjes boven.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Antony & The Johnsons - Another World EP (Secretly Canadian/ Konkurrent)
In januari komt de overdosis, tot die tijd laat ik de winter binnenkomen met deze. Na alle samenwerkingen en uitstapjes precies de goede aankondiging voor onvervalste Antony melancholie.

Daily Bread - Well, You're Not Invited (eigen beheer)
Binnenkort op dat label dat ik nog niet mocht noemen. Sorry guys. Maar daarom wel beter dan zZz. Ok, nog niet helemaal dan. Maar dat gaat niet lang meer duren.

Olene Kadar - Yipyippyip (track, Suruba Records)
Ik heb sinds een paar jaar iets met Friezen. En als je er dan, zoals de Hollandse Nieuwe van deze week, eentje vindt die zichzelf Olene Kadar noemt en nummers maakt die zo wereldvreemd klinken dat het 't begrip urban zou kunnen herdefinieren, dan ben ik om.


BART SNOEREN DRAAIT:

Elbow live @ Tivoli maandag 10-11-2008
Dat Elbow het dit jaar erg goed gaat doen in menig jaarlijstje staat als een paal boven water. Ook live is de band waanzinnig goed en frontman Guy Garvey heeft nog humor ook. Zo krijgt hij Tivoli zo gek om massaal The Rivers of Babylon van Boney M te laten zingen ipv we want more te schreeuwen voor een toegift. Tijdens Elbows eigen nummers is de zaal echter muisstil. Huiveringwekkend mooi!

Duffy - Rain On Your Parade (single) (Universal)
De nieuwe Mercy, maar dan moeilijker, maar wel bijna net zo goed.
 
Triggerfinger - Mercy (video) (uit mijn mailbox)
Over Mercy gesproken. Ik kreeg deze week een video doorgestuurd waarin  het Belgische Triggerfinger Mercy van Duffy doet. Compleet over de top rock n' roll, maar waanzinnig goed. Dat belooft wat tijdens de song van het jaar verkiezing op 18 december!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12