Awakenings testcase voor nieuwe Rotterdamse club Awakenings testcase voor nieuwe Rotterdamse club

Factory 10 moet creativiteit in stad terugbrengen

Awakenings testcase voor nieuwe Rotterdamse club

Factory 10 moet creativiteit in stad terugbrengen

Zaterdag 10 mei is Awakenings in de Rotterdamse Maassilo, met dit keer nog meer dj's en ruimte. Want die avond is de danceorganisatie de testcase voor een nieuwe zaal: Factory 10 op de tiende verdieping van de voormalige graansilo in Rotterdam Zuid. Natuurlijk nemen we ook de sets in de nieuwe club op. Twee dagen voor de opening gaat 3VOOR12 met zwaargewicht bouwvakkers mee de lift in om poolshoogte te nemen.

Factory 10 moet creativiteit in stad terugbrengen

Zes zwaargewicht bouwvakkers en twee kunstenaars stappen in de lift naar boven. Dan klinkt er een piepgeluid. "Ha, we zijn te zwaar", grapt er een met een shaggie in zijn mond. Het is een oude lift, uit de tijd toen de graansilo nog in gebruik was. Over een paar jaar viert deze zijn honderste verjaardag. Gelukkig zijn er naast deze goederenlift twee nieuwe liften gebouwd waarmee bezoekers naar de tiende verdieping van de Maassilo op Rotterdam-Zuid kunnen. Daar bevindt zich de nieuwe club Factory 10.  

"Het wordt een 48-uurs klus", zegt Richard van Beusekom. En ook afgelopen nacht heeft de general manager van Factory 10 maar een paar uurtjes zijn ogen kunnen sluiten. Zaterdag is de try-out van de nieuwe club, op de Awakenings avond. En er moet nog aardig wat gedaan worden. De garderobe is nog niet af, er moet nog een derde noodtrap komen, overal zijn ze nog druk aan het klussen en Richard zelf wordt om de haverklap gebeld. Op verschillende telefoons, want tot overmaat van ramp heeft zijn eigen telefoon het zojuist begeven. "Maar we gaan het zeker halen", zegt hij zelfverzekerd. "Dit is het project van mijn leven."

Factory 10 biedt ruimte voor duizend man en moet de creativiteit weer terug in Rotterdam brengen, vertelt Van Beusekom. "Iedereen speelt op zeker, waardoor alle feesten op elkaar zijn gaan lijken. Daar moet een einde aan komen." De club wordt beheerd door Maassilo bv, maar het is niet de bedoeling dat de zaal dezelfde programmering krijgt als beneden. "Beneden draait het om commercie, daar moet het knallen. Dit moet de plek worden waar creativiteit een kans krijgt. Iedereen met een goed idee kan hier straks terecht. Ook als je daarmee maar 200 of 400 mensen trekt. En het is ook niet dat we na een eerste teleurstellende avond meteen de stekker eruit trekken. We willen iedereen een kans geven, ze begeleiden en stimuleren."

Awakenings is volgens hem een goed feest om de try-out mee te houden. "Rocco Veenboer heeft voor deze zaal een speciale line-up neergezet. Het zijn geen typische Awakenings namen die er staan, maar waar hij het toch mee wilt proberen. En nu kunnen wij weten of alles het wel doet. De officiele opening is op de vijftiende. Dan komt ook de burgemeester langs. We moeten dus wel zeker weten dat hij dan ook zijn handen kan wassen na het toiletbezoek." 

 Alles in de ruimte herinnert aan de plek die het vroeger was; buizen steken uit de muur en in de vloer weer de grond in, transportbanden, bedieningsapparaten, zelfs de bar en de gaderobe zijn opgebouwd uit materiaal van de graansilo. Morgen komt een oude werknemer van de graansilo het krijtbord dat nog aan de muur hangt volschrijven met informatie die er toendertijd werd opgeschreven; hoeveel graan er binnenkomt en uitgaat. Van Beusekom: "We wilden de ruimte in ere houden. Zoals je ziet is dat gelukt."

Awakenings op 10 mei met onder meer Gaiser, James Holden, Joey Beltram en Joris Voorn is van 22.30 tot 08.00 in de Maassilo en Factory 10. De nieuwe club zien, maar nog geen kaartje? Er zijn nog laatste kaarten beschikbaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12