Security medwerker Pinkpop op non-actief na incident crowdsurfer op Pinkpop Security medwerker Pinkpop op non-actief na incident crowdsurfer op Pinkpop

En biedt festival excuses

Security medwerker Pinkpop op non-actief na incident crowdsurfer op Pinkpop

En biedt festival excuses

In een filmpje dat op internet circuleert is te zien hoe tijdens de afsluiter van Rage Against The Machine op Pinkpop 2008 een crowdsurfer hardhandig wordt aangepakt, waaronder flinke klappen zijn gezicht. Pinkpop directeur Jan Smeets is gechoqueerd, de betrokken security medewerker is op non-actief gesteld.

En biedt festival excuses

Pinkpop directeur Jan Smeets heeft het filmpje nu zo’n tien keer bekeken. “Je ziet heel duidelijk dat een crowdsurfer een securitylid bij de ballen grijpt. Daarop reageert hij met ferme klappen in het gezicht. Ik ben gechoqueerd. Slaan is uit den boze en altijd overbodig.” Op internet circuleert een filmpje waarop is te zien hoe tijdens Rage Against The Machine, de afsluiter van Pinkpop 2008, een crowdsurfer rake klappen ontvangt van de security. “Alles was vlekkeloos verlopen. En dan hoor je dit.” Jan Smeets is namelijk niet persoonlijk op de hoogte gesteld. Via het filmpje moest hij van het incident vernemen. “Maar sinds al die camera’s in de mobiele telefoons staan er duizenden big brothers op het veld. Je kunt geen gekke dingen doen. We zien het allemaal.”

Gerard van Duykeren van het betrokken bedrijf Security Company betreurt het ongeval. Hij benadrukt nog maar eens dat dit niet de manier is waarop het bedrijf te werk gaat. “Dit zijn niet de instructies die wij aan ons personeel mee geven. We willen alle feiten op een rij krijgen, want dit kan niet zonder gevolgen blijven.” 

Sinds het verbod op crowdsurfen in 2000 zijn er nog altijd mensen die het erop wagen. Van Duykeren laat weten dat afhankelijk van het gedrag de overtreders of terug het veld op mogen, of mee naar achteren worden genomen. “Negen van de tien helpen we op de benen en begeleiden we netjes naar de zijkant. Zij die zich verzetten en waarmee communiceren niet mogelijk is, worden beetgepakt en naar achteren meegenomen. Door te crowdsurfen overtreed je een huisregel. Op grond daarvan mogen we je het terrein afzetten. Maar we zijn geen boeman, die met opzet mensen van het terrein af wil hebben. We zijn er voor de bezoeker. ” Of de overtreder daarna weer het terrein op mag, is bij Van Duykeren niet bekend.

Momenteel is het bedrijf bezig met het vergaren van alle belangrijke informatie. De betrokken werknemer is op non-actief gesteld. Wie de desbetreffende crowdsurfer is, is nog niet bekend bij de organisatie. Ook dat hoopt Van Duykeren zo snel mogelijk te kunnen achterhalen. Volgende week moet het onderzoek afgerond zijn. Dan zal ook duidelijk worden welke maatregelen Security Company zal treffen.

Smeets laat weten dat Security Company inmiddels telefonisch excuses heeft geboden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12