Pinkpopdirecteur Jan Smeets: "Hoe ga ik dit overtreffen met 40ste Pinkpop?" Pinkpopdirecteur Jan Smeets: "Hoe ga ik dit overtreffen met 40ste Pinkpop?"

Dit jaar de duurste Pinkpop ooit

Pinkpopdirecteur Jan Smeets: "Hoe ga ik dit overtreffen met 40ste Pinkpop?"

Dit jaar de duurste Pinkpop ooit

Pinkpop zit er op. Een succesvolle, maar extreem dure editie, kwam met Rage Against the Machine's Killing In The Name Of ten einde. 3VOOR12 sprak Jan Smeets over de afgelopen drie dagen en hoe hij dit feest met de veertigste editie hoopt te overtreffen.

Dit jaar de duurste Pinkpop ooit

"De beste Pinkpop ooit!", schreeuwt een grijze man op de Mainstage na het optreden van Rage Against the Machine. Ja Jan, dat hebben we vaker van je gehoord. Maar Mr. Pinkpop, Jan Smeets, durft de uitspraak ook op het 3VOOR12 hoofdkwartier te herhalen. "Hoe ga ik dit ooit overtreffen met de 40ste Pinkpop? Een bijna onmogelijke opgave." Smeets heeft dit jaar meer dan ooit uitgegeven aan zijn festival. Acht miljoen euro om precies te zijn, waarvan de helft aan de line-up. "Er is mij het een en ander opgedrongen door de programmacommissie. Je kunt tegenwoordig geen festival meer organiseren met het budget dat ik in mijn hoofd had."

Jan Smeets heeft voor de komende 39 jaar zijn oog laten vallen op een stuk grond in de buurt van Megaland. "Ik wil proberen 50.000 mensen op de campings kwijt te kunnen en nog maar 10.000 dagkaarten te verkopen." Volgend jaar begint ook de oorlog tegen de partytent. De festivaldirecteur heeft in principe niets tegen de bouwwerken. "Ik snap wel dat je je eigen plekje bouwt op de camping. Maar ze nemen enorm veel plaats in beslag. Op Camping A konden we dit jaar maar 9.000 man kwijt, dat moeten er 12.000 kunnen zijn."

En volgend jaar? Kunnen we een vierdaags festival tegemoet zien? "Nee, dat wordt veel te duur. Ik kan maar drie hoogtepunten weggeven. Maar natuurlijk zijn we wel al bezig met de namen voor volgend jaar. Eddie Vedder zou een optie zijn... of Coldplay. De tourdata van Coldplay beginnen nu door te komen en werken natuurlijk naar een hoogtepunt toe. Misschien wordt dat hoogtepunt wel Pinkpop 2009." Smeets ziet het al voor zich.
"Ik kijk als een zeer tevreden man naar de negendertigste editie. Euforie mag je dit wel noemen!"

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12