Osdorp Posse stopt Osdorp Posse stopt

“Ik wil niet met een rollator het podium opkomen”

Osdorp Posse stopt

“Ik wil niet met een rollator het podium opkomen”

Na twintig jaar stopt de Amsterdamse rapformatie Osdorp Posse ermee. “We doen alles met veel heftigheid en intensiviteit. En we hebben van begin af aan gezegd dat we Osdorp Posse zo willen beleven. We willen geen ouwe lullen band worden, na twintig jaar is het mooi geweest,” licht frontman Def P. toe.

“Ik wil niet met een rollator het podium opkomen”

Na goed overleg tussen Def P, IJsblok, King en Seda is het na twintig jaar genoeg geweest met Osdorp Posse. “Ik wil niet met een rollator het podium opkomen,” vertelt rapper Def P. “Iedereen heeft nu een baan, een studie en een gezin. We doen alles met veel heftigheid en intensiviteit. En we hebben van begin af aan gezegd dat we Osdorp Posse zo willen beleven. Niemand heeft de veertig jaar nog bereikt. We willen geen ouwe lullen band worden, na twintig jaar is het mooi geweest.” Zonder blikken of blozen vertelt Def P. (Pascal Griffioen) dat Osdorp Posse de oudste en de langst bij elkaar zijnde hiphopformatie in Nederland is. “We hebben een behoorlijke prestatie neergezet. Honderdduizenden platen zijn er verkocht. Osdorp Posse is niet het zoveelste bandje die na een korte tijd met ruzie, drugs of geldproblemen uit elkaar gaat.”

Osdorp Posse is een pionier voor de Nederlandse hiphopscene. In de jaren negentig bouwden ze een grote fanbase op dankzij kritische raps en spectaculaire live optredens. Hoogtepunt uit hun grote oeuvre is ‘Osdorp Stijl’ (1992), ‘Afslag Osdorp’ (1995) en ‘Briljant, Hard en Geslepen’ (1996) met metalband Nembrionic. Het optreden in 1995 op Lowlands is legendarisch. Daar klommen de fans in de nok van de tent en sprongen naar beneden. In 2000 scoorden de Amsterdammers een top 10 hit met ‘Origineel Amsterdams’. Ze zijn altijd kritisch geweest over de media die bijna geen aandacht gaf aan underground hiphop. De band heeft zelfs als protest een tijdlang geen singles meer uitgebracht. De laatste jaren heeft Osdorp Posse in de marge geëxperimenteerd, door nieuwe stijlen als reggae en latin in zijn muziek te verwerken.

Om de carrière op een positieve manier af te sluiten brengen de hiphoppers een compilatiealbum uit en doen ze nog een afscheidstournee. “Met de fans hebben we altijd persoonlijk contact gehad,” zegt Def P. “We gaan Nederland door om alle fans te bedanken. Een laatste ronde.” Op het dubbele compilatiealbum komen een aantal nieuwe nummers, oude worden geremasterd en een aantal songs worden opnieuw opgenomen. Ditmaal met reggae, jazz en rock-’n-roll bandjes. “Ik wil de oude nummers in een nieuw jasje steken.”

Na de afscheidstournee gaat iedereen zijn eigen weg. Def P. stapt  in Amsterdam in de trein en reist dan richting het oosten via Rusland naar Alaska, Canada, Ierland, Engeland en komt dan weer uit in onze hoofdstad. “Ik zie wel hoe lang die reis gaat duren.” Voor de rest blijft hij bezig met schilderen, ontwerpen en muziek maken. “Osdorp Posse gaat niet uit elkaar, we stoppen. Als de wereld ons over tien jaar weer nodig heeft, kunnen we zomaar weer op het podium te zien zijn.” Het compilatiealbum komt waarschijnlijk in november uit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12