Ophef over rookverbod op festivals Ophef over rookverbod op festivals

“Horeca liet het afweten bij opstellen van handleiding rookverbod”

Ophef over rookverbod op festivals

“Horeca liet het afweten bij opstellen van handleiding rookverbod”

Het rookverbod gaat bijna in. 1 juli is het zover. 3VOOR12 bekijkt of festivals, clubs en poppodia er al klaar voor zijn. Deel 1: het rookverbod en festivals. Over gaten in het tentdoek, pictogrammen en dreigende acties.

“Horeca liet het afweten bij opstellen van handleiding rookverbod”

Het rookverbod gaat bijna in. 1 juli is het zover. 3VOOR12 bekijkt of festivals, clubs en poppodia er al klaar voor zijn. Deel 1: het rookverbod en festivals. Over gaten in het tentdoek, pictogrammen en dreigende acties.

Roken op festivals? Geen enkel probleem. In de uitleg bij het verbod is het toegestaan om er eentje op te steken in feesttenten. Eén addertje: er moet minimaal één kant van de tent permanent geopend zijn. In de Metro van donderdag 12 juni waarschuwt directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) voor acties onder zijn leden. De horeca vindt deze passage onduidelijk en vreest voor boetes, omdat tenten doorgaans niet aan de voorwaarde voldoen waardoor onwetende bezoekers dan toch zullen roken. Volgens Van der Grinten is zijn achterban “woedend en verrast” over de  regels. Zij eisen een herziening van de uitzondering op het rookverbod voor feesttenten.

Berend Schans, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) snapt niets van de opwinding bij HCN. “Het ministerie heeft destijds een aantal partijen uitgenodigd om de handleiding bij het rookverbod op te stellen. HCN was hiervoor uitgenodigd en heeft het bij elke bijeenkomst af laten weten. Nu schreeuwen ze moord en brand? Belachelijk. Het gastheerschap heeft de horeca toch zo hoog in het vaandel? Wij hebben er vanaf het begin hard voor gepleit dat er gerookt mag worden in een tent en hebben dat voor elkaar weten te krijgen.” Schans wijst er op dat een horecaondernemer er altijd nog voor kan kiezen om roken in zijn tent te verbieden.

Concertorganisator Mojo is ook blij met de bewuste tent-passage. Een woordvoerder ziet geen problemen met de handhaving van de richtlijnen. “Onze tenten op Bospop of Lowlands zijn aan één kant open. Julliet en Echo zijn dat niet, maar daar mag al twee jaar niet gerookt worden. Dat wordt ook duidelijk aangegeven.” Mojo zegt na 1 juli bezoekers nog beter te informeren over het wel of niet roken in tenten en zal overtreders aanspreken. Backstage mag al sinds 2004 niet meer gerookt worden, daar dit een werkruimte betreft. In kleedkamers van artiesten mag gewoon gerookt worden. Dit wordt in de richtlijnen bij het verbod gezien als een privéruimte.

Kees Koudstaal van festival de Zwarte Cross snapt de opwinding over de richtlijnen wel. Hij waarschuwt eveneens voor onduidelijkheid. “Waar ruimte is voor interpretatie, ga je nu eenmaal gezeur krijgen.” Koudstaal is er echter geen voorstander van om simpelweg alle rokers uit tenten te bannen. “In onze megatent kan 10.000 man. Driekwart van de tent is open en de nokhoogte is 18 meter. Je kunt toch niet verwachten dat mensen dan nog het idee hebben dat ze ergens binnen zijn en niet mogen roken.”

Overigens geldt ook voor enkele gesloten tenten op de Zwarte Cross dat er niet gerookt mag worden. “Zelfs niet gedronken. Ja, en dat voor de Zwarte Cross.” Het festival heeft alle bezoekers in een database staan. Binnenkort zal er een nieuwsbrief uitgaan met daarin uitleg over de regels op het festival. Daarnaast zal personeel en beveiliging worden ingelicht en komen er overal op het festivalterrein pictogrammen te hangen. “Het is net als met drankverkoop: wanneer wij met een compleet pakket aan maatregelen laten zien dat we er alles aan doen om misbruik te voorkomen, kun je als overheid geen schuld bij de organisatie leggen.” Berend Schans van de VNPF onderschrijft dit: “De Voedsel en Waren Autoriteit heeft proportionele inspecties beloofd. Als de inspectie ziet dat je er als organisatie alles aan hebt gedaan, zullen ze coulant zijn.“

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12