Megaconcertzaal naast HMH en Arena opent in 2010 Megaconcertzaal naast HMH en Arena opent in 2010

“Artiesten willen in Amsterdam optreden, niet in Nederland”

Megaconcertzaal naast HMH en Arena opent in 2010

“Artiesten willen in Amsterdam optreden, niet in Nederland”

Vijf jaar geleden ketste het plan voor een megaconcertzaal in Amsterdam Noord af. Nu heeft de gemeenteraad ingestemd met de bouw van een Music Dome voor 15.000 mensen in Amsterdam Zuid-Oost.

“Artiesten willen in Amsterdam optreden, niet in Nederland”

De gemeenteraad heeft ingestemd met het Milieu Effect Rapportage (MER) van de Music Dome en dat betekent dat de megaconcertzaal gebouwd mag worden. De concertzaal met een capaciteit van 15.000 man, wordt in Amsterdam Zuid-Oost naast de Amsterdam Arena en Heineken Music Hall neergezet.

Concertorganisator Mojo, Amsterdam Arena en Heineken Music Hall (HMH) hebben zich verenigd onder de naam Black Box en bouwen de zaal. Erik Molenaar, directeur van Black Box, is blij dat de vergunning erdoorheen is. “We zijn lang bezig geweest met het rapport over de milieueffecten op het terrein. We rekenen op 1 tot 1,4 miljoen bezoekers per jaar. Dat heeft zo zijn effect op de omgeving. En dan moet je ook nog eens realiseren dat op hetzelfde gebied een voetbalstadion en de HMH staat.” Dit kan betekenen dat er op een bepaald moment 180.000 mensen zich op een vierkante kilometer bevinden, inclusief winkels en bedrijven op het terrein. Een groot voordeel voor de Music Dome is het nieuwe grote treinstation Amsterdam Bijlmer, dat veel bezoekers kan verwerken. Al zullen er altijd mensen met de auto blijven komen.

Vijf jaar geleden ging het plan voor een megaconcertzaal in Amsterdam Noord uiteindelijk niet door. Concertorganisator Mojo besloot daarna het plan te verplaatsen naar Amsterdam Zuid-Oost. De Music Dome wordt een tussenzaal tussen HMH (capaciteit 5.000) en de Amsterdam Arena (capaciteit 50.000) in.
Nu het groene licht gegeven, is kan de eerste paal geslagen worden. “Ik denk dat we rond de jaarwisseling beginnen met de bouw. In 2010 moet de concertzaal af zijn,” vertelt Molenaar. “Je moet het gebouw zien als een vierkante doos. Het is speciaal ontworpen als muziekzaal en niet als evenementenhal. We streven naar dezelfde akoestiek als in de HMH. De zaal krijgt een oppervlakte van anderhalf voetbalveld.” De gevel van het gebouw zal voorzien worden van RGB LED armaturen, die zowel bewegend als stilstaand beeld kunnen tonen. De verlichting meet in totaal 9000 vierkante meter.
 
De popzaal wordt de concurrent van evenementenzaal Ahoy (capaciteit 10.000) in Rotterdam. Een artiest kan nu een keuze maken om naar Rotterdam te gaan of naar Amsterdam. “Buitenlandse artiesten hebben de behoefte om in Amsterdam op te treden en niet in Nederland. Net zoals artiesten niet in Engeland optreden, maar in Londen,” aldus Molenaar Er wordt waarschijnlijk nog een sponsor gekoppeld aan de naam van de concertzaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12