Goud Graven met Textures: The Dillenger Escape Plan, Mastodon, Foo Fighters Goud Graven met Textures: The Dillenger Escape Plan, Mastodon, Foo Fighters

“Wat gebeurt er nu? Wat gaat de zanger doen? Welke fan komt met zijn benen in je nek aan?”

Goud Graven met Textures: The Dillenger Escape Plan, Mastodon, Foo Fighters

“Wat gebeurt er nu? Wat gaat de zanger doen? Welke fan komt met zijn benen in je nek aan?”

Textures derde album Silhouettes verkoopt uitstekend in binnen en buitenland. De metalband uit Tilburg maakt zich op voor een zomertoer langs grote festivals in Europa. Zanger Eric Kalsbeek graaft goud. “Wat zij doen op het podium kunnen wij echt niet. Dan kan je ons meteen afvoeren naar het ziekenhuis.”

“Wat gebeurt er nu? Wat gaat de zanger doen? Welke fan komt met zijn benen in je nek aan?”

Het derde album Silhouettes van Textures uit Tilburg verkoopt goed in Europa. In Nederland veroverden ze een week lang de 100ste plek in de album charts. Vrij bijzonder voor een metalband. Deze zomer staan ze op het grote metalfestival Metal Camp in Slovenië, treden ze op bij Lowlands en Appelpop en willen ze Duitsland veroveren. “Het is een groot en gesloten land waar je moeilijk aan een optreden kan komen. Het publiek houdt toch vooral van oude metal. Maar je merkt dat ze steeds meer open gaan staan voor progressievere muziek. Op festival Metal Camp, waar veel Duitsers op afkomen, kunnen we misschien een doorbraak forceren.” Zanger Eric Kalsbeek graaft naar zijn favorieten in het 3VOOR12 archief. 

Foo Fighters – All My Life Live @ Pinkpop 2008
“Toen Nirvana uit elkaar ging ben ik David Grohl blijven volgen. Ik stapte bij de eerste Foo Fighters cd meteen in. De gedrevenheid spreekt me aan. Hoe energiek hij daar op het podium staat. Hij kan alles: drummen, schrijven, zingen en gitaarspelen. Oké, zijn stem live is niet zo goed als op een album. Maar dat compenseert hij ruim met de energie. Als ik interviews met hem lees, merk ik hoe down to earth hij is. Hij neemt het muzikantschap niet zo serieus. Grohl relativeert en benadert het artiest zijn met humor. Dat kan ik erg waarderen. Ik ben zelf ook nuchter.”

Mastodon Live @ Lowlands 2006
“Ik ben fan van de sound van deze band. Ze steken het klassieke metal en hardrock in een modern jasje. Ze hebben grootse teksten en de presentatie naar buiten toe is ook geweldig. Mastodon is knap in elkaar gezet. De teksten gaan over grote bergen en grote beesten. Als je het luistert, kan je de mythische verhalen visualiseren. En hoe ze ook op dat podium staan: echte houthakkers. Geweldig. Lekker nuchter.”

Kruger Live @ Roadburn 2008
“Dit zijn labelgenoten van ons. Ze brengen de post hardcore metal in een aparte sfeer. De podiumpresentatie van Kruger is erg goed. De zanger kruipt op het podium overal heen en heeft een heerlijke schreeuwstrot. De band is gedreven en energiek en je ziet dat ze genieten. Natuurlijk krijgen ze geld na afloop, maar daar doen ze het niet voor. Dat zie je aan hoe ze communiceren met elkaar, het publiek bespelen en de grijns op hun gezichten.”

The Dillenger Escape Plan Live @ Lowlands 2004
“Dit is een van mijn favoriete bandjes. Het zit visueel goed in elkaar. Het is agressieve muziek en dat weten ze live fantastisch over te brengen. De muziek is ongrijpbaar, opgefokt en spastisch. Je ziet ook dat de conditie van de mannen goed is. Wat zij doen op het podium is ongelooflijk. Dat kunnen wij echt niet. Dan kan je ons meteen afvoeren naar het ziekenhuis. Ik heb ze pas nog in de 013 in Tilburg gezien en dat was super. Je voelt tijdens het optreden de spanning. Je bent de hele tijd op je hoede. ‘Wat gebeurt er nu? Wat gaat de zanger doen? Welke fan komt met zijn benen in je nek aan?’. Het publiek is ook divers. Ik zag in Tilburg de oude metal gasten: lang haar, zwarte T-shirt, armen over elkaar. Maar ook de emo-mensen: jong, strakke broek, donkere make-up. En zelfs intellectuelen. Zwaar montuur bril op, goed gekleed, geconcentreerd kijken. The Dillenger Escape Plan brengt dankzij zijn verschillende stijlen een divers publiek bij elkaar. Dat is altijd goed.”

Volbeat – Say Your Number
“Volbeat is de geniale combinatie van rock-’n-roll en metal. Het Pantera-geluid met een Elvis-jasje aan. Wij hebben het met ons laatste album ook geprobeerd meer emotie in onze muziek te brengen. Normaal kom je snel uit bij mathematische hoogstandjes waar veel mensen niets mee kunnen. Wij hadden bij Silhouettes als vuistregel dat de plaat na een luisterbeurt goed moet klinken door een emotionele spanning erin te krijgen. Mensen moeten het niet meteen uitzetten. Daarin zijn we denk ik goed geslaagd.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12