3VOOR12 draait (week 23): Pinkpop 2008, My Brightest Diamond, N*E*R*D* 3VOOR12 draait (week 23): Pinkpop 2008, My Brightest Diamond, N*E*R*D*

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 23): Pinkpop 2008, My Brightest Diamond, N*E*R*D*

De favorieten van de redactie

3VOOR12 = Pinkpop en Pinkpop = 3VOOR12 dat was weer duidelijk afgelopen weekend. Bekijk alle stukken, filmpjes en luister die audio. My Brightest Diamond staat in de Luisterpaal en stond in de lift van 11, wat een sessie! N*E*R*D* is toch weer bij elkaar, en hoe.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm


3VOOR12 Single van de week                                     
Gotye - Leanalilgiveinanlovin’ (Lucky Number/Rough Trade)

3VOOR12 Album van de week     
My Morning Jacket - Evil Urges (Rough Trade/Konkurrent)

3FM Megahit
Kid Rock - All Summer Long (Warner)

Top 10
:

1. Queens Of The Stone Age @ Pinkpop 2008
“Rucksichtlos, keihard en speels tegelijk.” (Leonieke Daalder)
“wat een uitgebouwde versie van Misfit Love.” (Tom Willemsen)
“SEKS!” (Silvy Broeren)
“Ze stonden op scherp.” (Robin Geurts)
“Zo'n moment dat je weer even weet waar het nu eigenlijk om gaat.” (Ron van der Sterren)

2. My Brightest Diamond - Inside A Boy (liftsessie)
“Eén van de mooiste nummers van 2008” (Erik Zwennes)
“Mooiste en zeker grappigste liftsessie sinds tijden!” (Menno Visser)
“Shara Worden speelt bevlogen, gepassioneerd en emotioneel.” (Tom Willemsen)

3. N*E*R*D - Seeing Sounds (Star Trak/Universal)

“De beste beatmakers van het moment” (Derek van Winsen)

4. Weezer - Red album (Geffen)
“Weezer balanceert op een dun latje tussen pastiche en parodie” (Fiona Fortuin)

5. Lil' Wayne – Dr. Carter (album Tha Carter III, Universal)
“Dr. Carter redt de wereld” (Atze De Vrieze)

6. CSS -  Donkey (release 22-7-2008 Subpop/Konkurrent)
“Zal er zeker live ook goed ingaan.” (Leonieke Daalder)

7. The Fratellis - Here We Stand (Universal)
“Daar gaan we weer! Pint erbij, uit volle borst!” (Atze de Vrieze)
 
8. Shearwater - Rook (Matador/V2)
“Subtiel, bombastisch, hystrisch, breekbaar en onvoorspelbaar tegelijk” (Leonieke Daalder)

9. Wolf Parade - At Mount Zoomer (cd, Sub Pop/Konkurrent, 16 juni)
“ja, Ja, JA, JAAAAAAAA!” (Erik Zwennes)

10. White Denim - Workout Holiday (cd, Full Time Hobby/PIAS, 23 juni)
“Niets mooier dan een glorieuze SXSW-invasie” (Erik Zwennes)


De lijstjes:


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Wolf Parade - At Mount Zoomer (cd, Sub Pop/Konkurrent, 16 juni)
ja, Ja, JA, JAAAAAAAA hij is er. De zomer kan beginnen, de vrije dagen kunnen opgenomen, het bier koud, het EK uit en de volumeknop met de klok mee naar Mount Zoomer. Natuurlijk, zijprojecten Sunset Rubdown en Handsome Furs waren leuke zoethoudertjes, maar dit is het echte werk. Haal de jaarlijstje maar vast te voorschijn, zo mooi!

White Denim - Workout Holiday (cd, Full Time Hobby/PIAS, 23 juni)

Als een band uit Austin, Texas komt, is er natuurlijk niets mooier dan een glorieuze SXSW-invasie. White Denim is dit gelukt en heeft de liedjes ook nog eens strak op plaat gekregen. Het nummer Let's Talk About It is een potentiele hit van het kaliber Cmon Cmon van The Von Bondies. Nog wel even een radio-edit maken.

My Brightest Diamond - A Thousand Shark's Teeth (cd, Asthmatic Kitty Records/Konkurrent)

Prachtig. Inside a Boy is één van de mooiste nummers van 2008. Bekijk het nummer tijdens de liftsessie in 11 en check het album op de Luisterpaal.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lil' Wayne – Dr. Carter (album Tha Carter III, Universal)
Of Tha Carter III nou het langverwachte meesterwerk is van de meest gehypete rapper van het moment, ik ben er nog niet uit. Maar deze track ga ik alvast veel draaien. Dr. Carter redt de wereld op een te coole beat van Swizz Beatz!
 
Rage Against the Machine live @ Pinkpop 01-06-2008
Met de magere zes die collega Robert Lagendijk RATM in zijn Pinkpoprecensie toebedeelde ben ik het compleet oneens. Vooral het begin van de set (Bombtrack volledig met zakken over het hoofd gespeeld!) was overweldigend.
 
The Fratellis - Here We Stand (Universal)

Daar gaan we weer! Pint erbij, uit volle borst!


JONA ROVERS DRAAIT:

Fleshgod Apocalypse & Modus Delicti & Onirik & Septycal Gorge - Da Vinci Death Code (split-album, Ripper Tattoo Productions)
Een hele mondvol, maar voor de ingewijden zeker geen onbekende namen. Fleshgod Apocalypse juichte ik in een Draait van een aantal weken terug al toe, en de nieuwe nummers van Septycal Gorge zijn nóg een streepje vetter dan hun oudere werk. Wat een talent loopt er rond in Italië, daar zie ik graag de zwakke nummers van Modus Delicti voor door de vingers.

Enemy Is Us - Venomized (album, Bastardized Recordings)
Haha, dit is met stip de meest droge, sobere en onoriginele thrash-CD van het jaar, en toch rockt het enorm! Op hun debuut van een paar jaar terug speelde de band nog volstrekt schaamteloos At The Gates’ album ‘Slaughter Of The Soul’ na, maar dat kloonproces is gaandeweg gelukkig ergens gestaakt. Toch heb je ook nu weer alle riffs wel ooit eerder gehoord, zodat de band werkelijk niets toevoegt aan een toch al behoorlijk beperkt genre. Maar precies daarin schuilt de charme, want het klinkt gewoon heerlijk. Makkelijk is niet altijd slecht!

Embryotomy - Disassemble The Dethroned (album, Darzamadicus Records)
Fijne CD. Van een label waar ik nog nooit van had gehoord en dat, voor zover ik kan zien, ook maar 1 release op z’n naam heeft staan. Embryotomy komt uit Macedonië en maakt lekker botte, groovende vierkwarts-death metal zonder poespas. Goeie stem, goed geluid, niet overal even strak maar ook geen echt gerommel; een leuke nieuwkomer.


MENNO VISSER DRAAIT:


Foo Fighters - live@ Pinkpop, 31-5-2008
Eric Corton is al jaren een discipel, maar na dit optreden snap ik ook waarom. Simpelweg een fucking goeie liveband!

My Brightest Diamond - Inside A Boy (liftsessie)
Het intieme hoogtepunt van haar wonderschone nieuwe album A Thousand Shark's Teeth is niet van deze wereld - totdat je terugkomt in de echte wereld... Mooiste en zeker grappigste liftsessie sinds tijden!

Quiet Village - Silent Movie (album, K7/PIAS)

Dit is wel een heel merkwaardig geval. Op een hip Berlijns label brengt een lid van Radioslave pure cheesy seventies. En alles wat niet mag (Alan Parsons...) klinkt natuurlijk dubbel zo lekker...


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Weezer - Red album (Geffen)
Weezer balanceert op een dun latje tussen pastiche en parodie, zowel muzikaal als tekstueel. Ook wanneer je naar hun zesde album luistert komen er zoveel vragen naar boven. Och mensen, zonder ironie: op deze band zou je af kunnen studeren. En wat doen de mannen het goed met rood op de achtergrond. Ze hadden veel eerder voor deze kleur moeten kiezen.  

Minologue - Animals (Cocoon)
Twee cd's, waarvvan de eerste mijn favoriet: minimal met tentakels naar progressive, beetje trance, beetje acid. Disc twee richt zich op ambient.

Sety - Sweet & Sour (Circus Company)

Vooral de A kant Mogane: begint sterk en spannend met xylofoon en geluid dat nog het meest in de buurt komt van een stoomboot. Na een minuut wordt beat ingezet, vergezelt van percussie waarna zich een mooie, rustige (deep)house track ontwaart.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Queens of the Stone Age - live op Pinkpop
Wat een band! Maar vooral: wat een drummer. Rucksichtlos, keihard en speels tegelijk. Heerlijk!

Shearwater - Rook (Matador/V2)
Ik zou geen liedje van de vorige Shearwater-cd meer kunnen nazingen, maar ik weet wel dat ik hem heel goed vond. Ik weet nu al dat dit voor deze ook gaat gelden: het is subtiel, bombastisch, hystrisch, breekbaar en onvoorspelbaar tegelijk. Dat maakt het bovenal spannend.

CSS - Donkey (release 22-7-2008 Subpop/Konkurrent)
Minder speels. Meer rechttoe rechtaan. Maar nog steeds lekker. Zal er zeker live ook goed ingaan.


BART SNOEREN DRAAIT:

Dodo’s + Man Man @ Doornroosje, 4 juni

De vergelijking met de Animal Collective gaat deels wel op voor de Dodo’s, met name door de manier waarop percussie wordt gebruikt. Over een paar weken komt hun plaat die overal lovende reactie oogst eindelijk in Nederland uit en op 3voor12 kun je alvast 2 nummers beluisteren. Man Man, met de achterlijke neefjes van Nick Oliveri en Dave Ghohl in de gelederen, is een half uur lang fantastische waanzin, daarna verliest de band zich te veel in herhaling. Zeer de moeite waard om live te zien. Bijzonder fijne doublebill!

Quiet Village – Silent Movie (album, K7/Pias)
Er staan hier op de gang heel veel meisjes in de rij voor de toiletten door een jaren ’70 hiphop plaat, maar echte nerds luisteren deze week naar een heel ander jaren ’70 album!

CSS – Rat is Dead (Rage) (gratis download CSS website)
Het nieuwe album komt eraan en zo te horen zijn deze dames fan van The Pixies geworden tijdens het vele touren.


TOM WILLEMSEN DRAAIT:

Seether – Live @ Melkweg 5 juni 2008
Zanger Shaun Morgan van Seether lijkt een beetje op Kurt Cobain. Ook hij heeft zo zijn drugsverleden, heeft een haat-liefdeverhouding met een rockster en als je ogen sluit tijdens het concert hoor je zowaar Kurt zelf zingen tijdens de Nirvana-cover In Bloom. Grunge leeft nog steeds.

My Brightest Diamond @ Liftsessie
Shara Worden speelt bevlogen, gepassioneerd en emotioneel in de lift met Erik Zwennes. En dan kom je opeens weer terug in de realiteit als een keukenhulp de lift instapt en droog begint te vertellen wat er op het menu staat in Club 11.

Queens Of The Stone Age @ Pinkpop 1 juni 2008
Josh Homme en zijn mannen hadden er zin aan. Ze speelden ontzettend strak, goed en wat een uitgebouwde versie van Misfit Love.


SILVY BROEREN DRAAIT:

QOTSA live @ Pinkpop 2008
Had ik al gezegd hoe sexy ik ze vind? Nee?
GDVRDMME WAT WAREN ZE GOED! SEKS!

Eagles Of Death Metal live @ Pinkpop 2008

Had ik al gezegd dat ik van af het prille begin uber-aanhanger van deze band ben? Nee?
Rock & Roll! Als ik een jongen was, had ik zeker ook zo'n snor.
Mannen van de redactie, doe er je voordeel mee!

Foo Fighters live Pinkpop @ 2008
Had ik al gezegd hoe mooi en charmant ik het glanzende haar van Dave Grohl vind?
Nee?  En complimenten aan de cameramensen die de charme van deze band ook fantastisch in beeld hebben gebracht!

En ga ik na dit weekend zeggen dat ik The Dodos the best New Kids on the Block vind?
Ja!!


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

N*E*R*D - Seeing Sounds (Star Trak/Universal)
Gemengde reacties op de redactie maar ik word er toch wel weer een beetje opgewonden van. Vooral 'Time For Some Action' en 'Windows' zijn weer regelrechte N*E*R*D knallers met speciale bijdargen van The Hives. Voor de rest bewijzen ze toch weer de beste beatmakers van het moment te zijn (in mijn ogen) van trip hop tot soul. Deze mannen draaien er hun hand niet voor om. Nu op de luisterpaal.

Eli 'Paperboy' Reed - Roll With You (Q Division/Bertus)

Is er hier weer een hedendaagse soul legende in de maak??? Eli 'Paperboy' Reed grooved een eind weg en vult een groot gat als ouderwetse RnB/Soul zanger, geef deze jongen wat tijd en hij nestelt zich in je hart en dwingt je om je dansschoentjes weer af te stoffen. Luister vooral naar 'Take My Love With You' het ideale plaatje om weer eens met je moeder te gaan dansen. Vanaf volgende week op de luisterpaal

Metallica Live @ Pinkpop 30 Mei
Retestrak en retehard. Het bracht de oersmensch in ons allen boven. Hoogtepunt was de quote: "Who Cares for you? Metallica Cares!!!
Bekijk hier 'Seek and Destroy'

ROBIN GEURTS DRAAIT:

Queens Of The Stone Age, live op Pinkpop
Ik had maar tijd om één band te gaan bekijken op Pinkpop dit weekend, maar ik geloof dat ik een goede keus heb gemaakt. Op hun dooie gemak kuierden Josh en zijn maten het podium op, maar eenmaal aangekomen bleek dat ze wel degelijk op scherp stonden. Niet hun beste optreden ooit, maar toch super goed!

MGMT – Electric Feel (Justice Remix)

Verder heb ik qua muziek dus niet veel meegemaakt op Pinkpop – in de bus terug naar huis zaten we ons al voor te bereiden op Lowlands met de Sex Pistols en MGMT. Van die laatste verscheen deze week een superremix op diverse MP3-blogs (als eerste opgemerkt door DJ Sandeman). Vroeger zouden ze op 3FM zeggen: een knijter van een hit! Klinkt precies zoals je van Justice + MGMT verwacht, en er had wat meer tempo op gemogen, maar toch een briljante mix.

Sonisch Jong - Páråñøïr€ (MySpace)
http://www.myspace.com/sonischjong
Wie of wat is Sonisch Jong? Ik weet het niet, maar dat maakt ook niet uit. Zijn muziek zegt genoeg over de persoon die erachter zit. En anders spreekt een songtitel als 'I Just Want To Be Alone Sometimes' ook boekdelen. Van zijn album Páråñøïr€ staan er nu wat selecties op zijn MySpace. Ga even luisteren en check zelf of deze Nederlandse, verlegen songwriter met drones en elektronica wat voor je is.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Queens Of The Stone Age - Live op Pinkpop 2008
Ik ben som redelijk primair. Zondag hoorde ik een band die ik al heel lang ken en ook goed vind. Professioneel goed. Toch kwam het zondag pas binnen, keihard en structureel. Zo'n moment dat alle impulsen van buiten in harmonie zijn met je interne ritme. Mooie nummers, wist ik, goede zanger, goede gitarist, was ook bekend. Superstrak, oud nieuws, rock'n'roll avant la lettre ook ja. Losse bouwstenen die samen een muur bouwden in de Pinkpopshow van een dik uur. Zo'n moment dat je weer even weet waar het nu eigenlijk om gaat. Dit, onbeschrijfelijk, maar zo lekker.

Queens Of The Stone Age - 3VOOR12 Presenteert.. (live in Desmet)

En dan ben ik de flauwste niet. Geef ik die band gewoon een 11 als iemand het me vraagt. En krijg ik zendingsdrang. De dvd van onze eigen opnames eerder dit jaar nog maar eens uit de kast gehaald. Waarom zag ik het toen niet al???

Queens Of The Stone Age – Queens of the Stone Age, Rated R,  Songs For The Deaf, Lullabies To Paralyze en Era Vulgaris.

Hoezo overdreven? Er zijn maar twee kleuren: zwart of wit!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12