Kunstbende toonaangevend in jong talent Kunstbende toonaangevend in jong talent

En spot voor het eerst ook nieuwe lading dj’s

Kunstbende toonaangevend in jong talent

En spot voor het eerst ook nieuwe lading dj’s

Dit weekeinde vindt de voor de achttiende keer de finale van de Kunstbende wedstrijd plaats. Met dit maal een nieuwe categorie: dj’s. “De jongste die in de finale staat is dertien jaar. Hij zou zomaar dit jaar op Mysteryland kunnen staan.”

En spot voor het eerst ook nieuwe lading dj’s

Dit jaar bracht SAT2D als opener op Pinkpop zelfverzekerd en vol trots hun powerpop liedjes aan de man. De gemiddelde leeftijd: 18 jaar. Een maand daarvoor stond All Missing Pieces voor 7000 man te spelen op KoninginneNach. De gemiddelde leeftijd ligt bij deze garageband nog lager: 13. En zo zijn er tegenwoordig opvallend meer piepjonge bands (INFA, The Death Letters) die vijftig jaar popmuziek onder hun armen dragen alsof ze ze zelf hebben beleefd.

“Jong talent is er altijd wel geweest, maar het komt nu veel sneller naar de oppervlakte”, zegt Rabia Alibaks van Kunstbende, een organisatie  voor talentontwikkeling bij jongeren tussen 13 en 18 jaar. “Er zijn meer organisaties en platforms voor jonge muzikanten dan een paar jaar geleden. Er wordt zelfs aan ze getrokken door scouts.”

Aanstaande zaterdag vindt voor de achttiende keer de finale van de Kunstbende wedstrijd plaats. De Kunstbende is toonaangevend als het gaat om talentspotters: Trijntje Oosterhuis, Janne Schra van Room Eleven en eerder genoemde SAT2D zijn oud-winnaars. En ook dit jaar is Alibaks weer verbaasd over het talent dat ze voorbij heeft zien komen. “Het niveau is wederom heel hoog.” In verschillende categorieën, waaronder dans, taal, film en muziek strijden de kandidaten voor een prijzenpakket met onder meer een optreden op de Uitmarkt, studiotijd en meer. “In de categorie muziek zijn er 14 finalisten, waarvan opvallend veel singer-songwriters.”

Dit jaar is er voor het eerst een speciale categorie voor dj’s. “Het idee hiervoor is vorig jaar door ID&T geïntroduceerd, waar we wel wat in zagen. Het was de bedoeling dat we het klein zouden opzetten, met zes voorrondes. Maar al snel moesten we uitbreiden. In totaal gaven 120 kinderen zich op. Dat had ik nooit verwacht. Op die leeftijd komen ze de club niet eens in. Toch, als je jongeren vraagt wat ze worden willen, dan antwoordt één op de twee met dj. Tiesto heeft het dj-vak naar een ander niveau gebracht. Dj´s zijn niet meer alleen plaatjesdraaiers, ze zijn echt idolen geworden. ” 

De negen finalisten kregen vorige week een workshop draaien van Michel de Hey in Studio 80. Zaterdag moeten zij in het Bimhuis hun skills tonen aan de jury, onder meer bestaande uit dj Isis en Eboman. “Zij zullen letten op mixtechniek en platenkeuze. De jongste die nu in de finale staat is dertien jaar. Hij draait clubhouse. Hij zou zomaar dit jaar op Mysteryland kunnen staan, want dat is een van de prijzen voor de winnaar.” 

De finale van de Kunstbende wedstrijd is op zaterdag 5 juli in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12