3VOOR12 bespreekt Album van de Week (30): CSS 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (30): CSS

Met Donkey houdt de band zich aan zon(n/d)ig adagium

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (30): CSS

Met Donkey houdt de band zich aan zon(n/d)ig adagium

CSS is niet ineens iets compleet anders gaan doen. Met Donkey heeft de Braziliaanse band simpelweg de succesformule aangescherpt. Een teleurstelling? Integendeel. Wat staan er veel hits op dit album. Donkey is Album van de Week.

Met Donkey houdt de band zich aan zon(n/d)ig adagium

De albumhoes van het nieuwe album van Cansei De Ser Sexy, oftewel CSS, vraagt om een korte analyse. Op de voorkant van Donkey rijst een spiegelende ezelskop uit de grond van de Braziliaanse jungle. Op dit beeld kan menig droomanalist lekker los gaan. Domme fout, twee-keer-aan-de-zelfde-steen, confrontatie, faalangst. Het zal allemaal door de koppen van de leden van CSS hebben gespeeld toen het tijd werd voor een opvolger van het succesvolle gelijknamige debuut. De frisse en energieke introductie zorgde voor zeer hoge verwachtingen. Vooral in het nieuwe thuisland Engeland. Dit gegeven maakt de tropische albumhoes nog opvallender. Want op Donkey verraad alleen nog het accent van frontvrouw Lovefoxx de Braziliaanse wortels.

Wie opnieuw een vernieuwende en verrassende plaat verwacht, zal aan de elf nieuwe nummers niet genoeg hebben. CSS heeft er voor gekozen om de energieke en vrolijke disco-pop-punk-formule te behouden. Ditmaal een stuk bondiger en pakkender opgenomen. Op Donkey is het nog steeds goed meezingen en dansen. Misschien nog wel beter, want alleen albumsluiter Air Painter haalt niet het hoge hitpeil van de andere tien nummers. De bandleden lijken technisch weer wat gegroeid. Op afgelopen 5 Days Off bleek CSS nog steeds geen band van virtuozen, maar de afwisseling en structuur van de liedjes is slim en creatief. Bassiste Iracema knutselde liever dan dat ze naar de muziekschool ging. Zij werd dus uit de band gekieperd. CSS wil vóóruit en dat siert ze.

Lovefoxx is ook niet ineens de wereldproblematiek gaan bezingen. Gelukkig niet. Wie zijn grootste hit scoort met het nummer Let’s Make Love and Listen to Death From Above moet zich vooral aan dit adagium houden. Het vooral niet reggaeiaanse Let’s Reggae All Night, Move of I Fly (vanuit het perspectief van een vlieg) zijn hier dan ook prima op zijn plaats. Een enkele keer gaat het toeristenwoordenboekengels een beetje te hard door de bocht. Maar wanneer je de zin ‘I'm a black eyed raccoon working from the moon. I look back and all I did was blank’, met zo’n prachtig accent uitspreekt, maakt het eigenlijk niet meer uit.

De leden van CSS hebben in twee jaar tijd een compleet ander leven gekregen. Eén lange reis van de underground van São Paulo naar de fluorescerende wereldstedenhipheid verandert een mens. Gelukkig is de festivalsfeer van zon, drank en muziek universeel en is de band niet verdronken in de prosecco, maar zo nu en dan naar de muziekschool gefietst. Met Donkey kun je die schaarse zomerdagen nog lang koesteren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12