Hollandse Nieuwe Autorace maakt kunstig rammelende liedjes Hollandse Nieuwe Autorace maakt kunstig rammelende liedjes

“We willen graag dat een aantal mensen ons leuk vindt”

, Renee Hartog

Hollandse Nieuwe Autorace maakt kunstig rammelende liedjes

“We willen graag dat een aantal mensen ons leuk vindt”

Renee Hartog ,

De Hollandse Nieuwe van deze week is Autorace, een Arnhems viertal met een rammelige huisstijl.

“We willen graag dat een aantal mensen ons leuk vindt”

De Hollandse Nieuwe van deze week is Autorace, met leden uit Furtips een nieuwe oude Arnhemse bekende. Rammelig klinken is niet hun streven, het is gewoon hun stijl. We spreken met drummer Francis Antonisse over hun 'explosie’  van een nieuwe plaat.
WIE OF WAT IS AUTORACE?
"Autorace is een nieuwe oude bekende, uit Arnhem. De band komt voort uit Furtips, een andere Arnhemse band die al lange tijd bestaat. We zijn met z'n vieren: Camille speelt gitaar en zingt, Melissa speelt bas en zingt ook. Johan of Jan, hoe je hem wilt noemen, zingt en speelt gitaar en hier en daar keyboard. Ik ben de drummer.
Of deze band heel anders is dan Furtips? Nou, laten we zeggen dat er wel nieuwe impulsen in zitten. We hebben namelijk een nieuw label gevonden in Amerika, via internet. Deze verandering heeft de band goed gedaan.
We hebben anderhalf jaar gewerkt aan dit album. Zestien tracks in iets meer dan een half uurtje.  Het is een soort explosie geworden. Hoewel er zeker wel wat rustpunten in zitten, is het een flinke plaat, zeg maar.
Als een soort van experiment speelt Jan zo af en toe, in ieder geval op de plaat, ook viool. Hij is geen klassiek geschoolde violist, en dus klinkt het niet al te netjes, maar hij gebruikt de viool dan ook meer als soundeffect dan als volledig instrument. “
VANWAAR DE NAAM?
"Ja, het is een cliché, maar het beestje moet een naam hebben. Camille en Jan hebben ooit onder de naam Autorace aan een studioproject gewerkt. Dat project was heel kortstondig, in de vorm van één nummer dat nu ergens op het internet rondzwerft. Toen de andere bandleden erbij kwamen, en we een naam gingen verzinnen, dachten we: waarom niet die projectnaam?

De plaat is nog maar net uit en is ook nog lang niet overal te koop , maar de eerste reacties zijn in ieder geval erg goed. We gaan nu vooral veel spelen om de aandacht op onze muziek te vestigen.”
 
3VOOR12 OORDEEL: VIER ARNHEMERS IN EEN RAMMELIGE ROESTBAK DIE SAMEN ONGECONTROLEERD UIT DE BOCHT VLIEGEN. THE BREEDERS IN HOGE VERSNELLING.
Ik vind dat een briljante typering, eigenlijk. Ik herken ons daar wel in. En om met The Breeders vergeleken te worden… dat vind ik niet erg. Onze muziek heeft ook iets rammeligs, zeker live. Maar ja, wanneer is iets rammelig? Dat zegt me niet zoveel. Het is ook niet ons uitgangspunt, zo van: kom we gaan rammelige nummers maken. Maar alles bij elkaar genomen, met de dynamiek tussen de leden,  levert het een interessant en inderdaad rammelig geheel op, wat toch klinkt als…nou ja....liedjes. ”
KEUZES:

AMERIKA OF NEDERLAND ALS EERSTE VEROVEREN?
“Ik ga niet flauw doen, ik zeg Nederland. Maar we hebben natuurlijk veel contact met Amerikanen via ons label en inmiddels ook een kleine schare fans daar. En het zou zomaar kunnen dat we daar uitgenodigd worden binnenkort, maar we hebben  geen strategie ofzo.”

JEZUS OF MARIA?
“Haha, ik ga voor Maria. Want? Nou, Maria is gewoon...mijn tweede doopnaam. Ja, inderdaad, die Maria op onze Myspace, dat ben ik.”

MUSEUM OF THUIS MET EEN MASKERTJE OP DE BANK?
“Nou, een maskertje lijkt me ook wel wat. Ik weet niet wat jullie in gedachten hadden? Oh, zo’n gezichtsmasker. Ja, voor albumhoes hebben we die maskers ook bij de andere drie bandleden geprobeerd, maar dat kwam de foto niet ten goede. En dus werd het uiteindelijk Melissa.”

WAAROM MAKEN JULLIE MUZIEK EN WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN?
“Waarom? Omdat we dat heel erg leuk vinden om te doen. We willen graag muziek blijven maken, bij leven en welzijn, zeg maar. En we willen gewoon graag dat een aantal mensen ons heel erg leuk vindt. Dat hoeven er geen duizenden te zijn, zes is al een goed begin.”

WANNEER SPELEN JULLIE LIVE, WAAROM MOETEN MENSEN JE GAAN ZIEN?
“In ieder geval op  4 januari in DB’s, in Utrecht. Waarom je daar naartoe moet gaan? Omdat dit het eerste geweldige optreden van ons is in het nieuwe jaar. Maar we spelen volgend jaar in de The Rambler in Eindhoven en hebben we contact met Paradiso over een concert in de bovenzaal, maar dat is nog niet bevestigd."


 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12