Grote Prijs winnaar Two Way Radio geeft geldprijs weg Grote Prijs winnaar Two Way Radio geeft geldprijs weg

En Applescal wil graag de wereld veroveren

, Renee Hartog

Grote Prijs winnaar Two Way Radio geeft geldprijs weg

En Applescal wil graag de wereld veroveren

Renee Hartog ,

Ze zijn bekend, de winnaars van de Grote Prijs van Nederland 2008. Afgelopen weekend streden de overgebleven kandidaten in vier verschillende categorieën in de Melkweg en Paradiso om de hoofdprijs van 5000 euro, optredens en een jaar lang professionele coaching.

En Applescal wil graag de wereld veroveren

De strijd is gestreden, de winnaars van de Grote Prijs van Nederland zijn bekend. Afgelopen weekend werden na afloop van de vier finales de winnaars, die onder meer optredens, een jaar lang professionele coaching en een geldprijs van 5000 euro krijgen, bekend gemaakt.

“Net voordat ik op moest kwam alle spanning van het keiharde werken van de afgelopen maanden in één keer naar boven”, zegt Fabiana Dammers, de winnende singer/songwriter. “Maar toen ik eenmaal begon met spelen, gleed al die spanning direct van me af. Het ging hartstikke goed.” Dat vond ook de Grote Prijs jury, die Fabiana’s liedjes onder meer omschreef als ongekunsteld, persoonlijk, toegankelijk en hitgevoelig. Zaterdagavond is Fabiana al eventjes de kroeg in gedoken om het te vieren, maar het echte feest komt nog. “Ik ga binnenkort een heel groot feest geven in mijn hometown IJmuiden, voor iedereen die mij heeft gesteund.” Het prijzengeld gaat Fabiana goed investeren, in een professionele website en haar nieuwe album, dat naar verwachting in mei uitkomt. “En misschien wil ik wel een nieuwe gitaar.” Fabiana hoopt op den duur van haar muziek te kunnen leven. “Dit is weer een stapje in de goede richting. Mijn droom komt nu echt uit.”

Het zevenkoppige Two Way Radio kwam in de categorie pop/rock als winnaar uit de bus. “Het was een super optreden”, zegt gitarist Dorus Eggermont. “Maar ze hadden niet verwacht dat ze zouden winnen. “Je staat daar met zes heel goede bands, dan ga je er sowieso niet vanuit dat je met twee prijzen naar huis gaat.” Two Way Radio kreeg namelijk ook de publieksprijs. “Eigenlijk is die prijs nog belangrijker. Dat betekent namelijk dat de mensen in de zaal je muziek leuk vinden.” Het prijzengeld gaat gedeeltelijk naar het goede doel. “Donderdag gaan we met een aantal bandleden naar Breda, langs het Glazen Huis van 3FM. Wij vinden het een mooi principe om vanuit de muziek iets bij te dragen aan het goede doel, net zoals die dj’s doen eigenlijk.” Het prijzengeld was dan ook nooit de reden voor deelname aan de Grote Prijs. “Het is natuurlijk een belangrijke wedstrijd en we wilden graag weten waar we staan. Maar ons doel was vooral Noorderslag. Het is super dat we daar nu inderdaad mogen optreden.”

Marvin Fonseca van M.O. & Brakko, de winnende act in de categorie hiphop/R&B, is op maandagochtend nog steeds niet helemaal ontwaakt uit zijn overwinningsroes. “Het is altijd onwerkelijk om zoiets te winnen”, aldus een blije Marvin. Want de concurrentie deed het ook erg goed, vindt hij: “Respect. Iedereen deed echt z’n eigen ding.” Het optreden zaterdag ging erg lekker, al is Marvin wel zo zelfkritisch om op te merken dat ‘het altijd beter kan’. “Maar we hebben er gewoon één groot Amsterdams feestje van gemaakt op het podium.” En dat deed het blijkbaar goed bij de jury, die M.O. & Brakko onder meer prees om de ‘overtuigende act’ die zij neerzetten. “We hebben nog eventjes flink nagefeest zaterdagavond”, vertelt Marvin, “maar we hebben het niet echt laat gemaakt. We waren allemaal kapot.” Wat de toekomst in petto heeft voor M.O. & Brakko, dat ziet Marvin vanzelf wel. “Deze prijs brengt veel mooie dingen met zich mee, zoals het optreden op Noorderslag.”

“Oh man, het was echt geweldig”, aldus Pacal Terstappen, beter bekend als Applescal, over zijn overwinning in de categorie dance/producers. “Zondag was het wakker worden met een goede kater.” Én met een mooi geldbedrag op zijn bankrekening, wat Pascal gaat investeren in goede apparatuur. De jury vond Applescal’s performance ‘tijdloos, dwingend en meeslepend en vooral dansbaar’. “Het publiek was heel enthousiast, ik kreeg na afloop een mega applaus. Ook tijdens de set werd er gefloten en gejoeld. Althans, dat vertelden m’n vrienden na afloop; zelf had ik dat niet mee gekregen, ik zat er veel te veel in.” Het winnen van de Grote Prijs smaakt duidelijk naar meer. “Ik ben superblij met alle aandacht in Nederland nu. Maar ik ga uiteindelijk vooral ook voor internationaal succes.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12