Goud Graven met St. Paul: Belle & Sebastian, The Go! Team, The Bees Goud Graven met St. Paul: Belle & Sebastian, The Go! Team, The Bees

“Spinvis is een nationale volksheld”

Goud Graven met St. Paul: Belle & Sebastian, The Go! Team, The Bees

“Spinvis is een nationale volksheld”

De allereerste Pop-O-Matic in Tivoli trok tweehonderd man. De avond werd afgesloten met Hey Jude van The Beatles. Iedereen zong mee en liep klappend naar buiten. “Toen wist ik dat het goed zou komen met deze avond’, zegt resident dj St. Paul. Hij kreeg gelijk. Tien jaar later is de alternatieve dansavond uitgegroeid tot een begrip in Utrecht. St. Paul graaft naar zijn favorieten.

“Spinvis is een nationale volksheld”

“Het bonkt wel een beetje in mijn hoofd”, zegt Paul Nederveen, beter bekend als St. Paul. Tien jaar geleden startte hij Pop-o-Matic in Tivoli, de wekelijkse alternatieve dansavond die is uitgegroeid tot een begrip in Utrecht. Al die tijd heeft hij één keer vakantie genomen. Een gebroken arm (“dan steekt er nog net een vinger uit waarmee ik de plaat een zetje kan geven”) en zelfs gescheurde kniebanden (“oke, toen ging ik wel bijna van mijn stokje”) weerhielden hem niet om achter de draaitafel plaats te nemen. Maar privé is hij niet zo’n feestbeest. Voor Goud Graven surfde hij tot diep in de nacht op de 3VOOR12 site. Vier blikjes bier later had hij dan eindelijk zijn top vijf samengesteld. “Zomergasten was gisteravond op televisie. Dit zie ik toch wel als een bescheiden variant, dus mag je er best wat tijd in stoppen. Maar normaal drink ik niet zoveel, dus nu voel ik het wel.” Een katerige St. Paul stelt zijn favoriete fragmenten voor. 

Belle & Sebastian live op Motel Mozaique 2002 – deel 1
“Dit concert van Belle & Sebastian staat onvermijdelijk in mijn top vijf. In de begintijd van Pop-O-Matic draaide ik nog met journalist Gijsbert Kamer. Samen delen wij onze liefde voor Belle & Sebastian. Op Motel Mozaique draaiden we na hun optreden. Het concert was wonderlijk. Ze waren op de top van hun kunnen. Ze speelden heel los en vrij. Later stond de band bij ons op de dansvloer. Elke keer wanneer ze onze kant opkeken, draaiden we verlegen ons hoofd de andere kant op. Ze vroegen ook plaatjes aan, van The Beatles en Rolling Stones. Natuurlijk draaiden we die.” 

The Go! Team – Grip Like A Vice
“The Go! Team doet wat ik zelf ook probeer in mijn sets. Ze hebben een zelfde anything goes houding, beperken zich niet tot een genre, trekken zich weinig aan van hypes en passen geen onderverdeling toe. Ze zijn heel erg multi-culti cross-over. Hun clips zetten die lijn voort. Die zijn druk, maar blijven boeien.”  

Luistertest: Spinvis
“Spinvis is een nationale volksheld. Ik kan verschillende analyses op hem loslaten om dat te kunnen onderbouwen, maar de belangrijkste graadmeter is toch dat hij prachtige liedjes maakt. Zijn gave is dat hij de juiste woorden op de juiste tijden weet te gebruiken. Dat komt in deze luistertest terug. Zo zegt hij hier: 'Je bent  een jongen van 16 en die heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan dwarsfluiten, of andere fluiten. Daar komen geen meisjes op af.' En: 'Helter Skelter van The Beatles is meer punk dan The Ramones.' Hij weet op een leuke manier zijn punt te maken.”

My Morning Jacket – Live in Club Lek 30-5-2001
“My Morning Jacket is live een van de beste rockbands van dit moment. Ze krijgen eindelijk de credits die ze verdienen. Om die reden vind ik het juist leuk om een oud optreden van ze te laten zien. Het is niet strak gespeeld, hier en daar klinkt het nogal vals. Maar dat zie ik niet als een zwaktebod, want juist de kracht van de composities is hier heel sterk. Ik ben een kind van de grunge. Vergeleken met de mods in de jaren zestig en de punk in de jaren zeventig, een stoffige en uncoole periode. Maar wanneer ik hier naar kijk, krijg ik toch zin om te headbangen. Het is goed dat My Morning Jacket er is voor mijn generatie. Ze houden mij als
uncoole grunge-puber in evenwicht. Voor de kijkers thuis: spot 's lands beste drummer in het filmpje.”

Aaron van The Bees draait thuis zijn favoriete plaatjes
“Hier heb ik urenlang naar gezocht. Vier blikjes bier later vond ik het dan eindelijk: dit filmpje verwoordt namelijk precies wat ik doe in mijn leven, het verwoordt de essentie van het draaien. Je ziet goed met hoeveel enthousiasme Aaron de platen draait. Dat hebben wij zeker gemeen. Hij toont waar bij mij ook alles mee begint en eindigt: mijn plezier in draaien.”

10 jaar Pop-O-Matic  wordt gevierd met een 3-daags festival op 27, 28 en 29 augustus met o.a. The Gossip, Belle and Sebastian (dj-set), The Bees, The Madd, Sticks en Rico, GEM en natuurlijk dj St. Paul zelf. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12